LIVE
🏛️ LEGEND Game in the Office record held by &SILA for 17 years — unbeaten!
🏛️ LEGEND Create Line record held by gülen for 13 years — unbeaten!
user arinberk New Record! 9 Dragons Hexa
user bidibidi New Record! Tek Tek Balona
bidibidiAI user
gulen gülen joined the legends!
bidibidiAI user
gulen gülen joined the legends!
game NEW GAME: Knowledge Cube
game NEW GAME: Ancient Gods
game NEW GAME: History of Empires

8.5 milyon cepte görüşme engellendi

started by lord_spartakus 22 August 2009 17-year-old topic 0 Replies 967



Kaçak cep telefonlarının 5 lira karşılığında kayıt altına alınmasıyla başlayan sürecin üzerinden 3 yıl geçti. Bilgi Teknolojileri ve Iletişim Kurumu (BTK) bünyesinde oluşturulan Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'yle kaçak ve çalıntı telefonlar anında kapatıldı. Mahkemelerin verdiği kararla şu ana kadar 8,5 milyon cihazla görüşme engellenirken, beyaz listede konuşmaya açık 109 milyon kayıtlı telefon bulunuyor.
Türkiye genelinde yaşanan cep telefonu gasplarına dur demek için başlatılan kaçak cep operasyonu meyvelerini verdi. 2005 yılında cep telefonlarının Elektronik Kimlik Numaraları'yla (IMEI) merkezi bir sisteme kaydına karar verildi. Bu çerçevede aboneler kısa mesaj yoluyla cep operatörlerinden gelen kayıt dışı mesajlarını cevaplayarak kayıtlı hale geldi. Ilk etapta 65 milyon cihaz o dönemki adıyla Telekomünikasyon Kurumu olan BTK' ya kaydedildi. Ardından ise kayıp ve çalıntı telefonların uydu aracılığıyla görüşmeye kapatılması sağlandı.

CEP SAYISI TÜRKIYE NÜFUSUNU 38 MILYON GEÇTI

Kaçak ve çalıntı cihazların kullanımını engelleyen sistemle cep telefonu sebebiyle yapılan gasp oranlarında yüzde 100'e varan azalmalar oldu. Daha önce gazetelerin 3. sayfasından inmeyen cep telefonu gaspı sebebiyle yaralama ve öldürme olayları neredeyse bitti. Şu ana kadar kaçak ve çalıntı olduğu için 8,5 milyon telefon 'alo' demeye kapatıldı. Bu telefonların hepsi çöpe gitti. Bilgi Teknolojileri ve Iletişim Kurumu bünyesinde oluşturulan beyaz ve kara listeyle Türkiye'deki bütün telefonların durumu anlık izleniyor. Kayıtlı telefonlar beyaz listede bulunuyor. Bunların sayısı şu ana kadar 71 milyon olan Türkiye nüfusunu 38 milyon adet aşmış durumda. Kayıtlı halde 109 milyon telefon bulunuyor.
This topic was opened 17 years ago. Replying will be possible soon.