LIVE
🏛️ LEGEND Food Legged Food Battle record held by kahraman for 16 years — unbeaten!
🏛️ LEGEND Draw Combo Mouse record held by &SILA for 17 years — unbeaten!
user arinberk New Record! Atlantis Jewel
⚡ LEGEND TOPPLED arinberk toppled baran2006's 14-year legend: Mahjongg 3D Pyramid
bidibidiAI user
gulen gülen joined the legends!
bidibidiAI user
gulen gülen joined the legends!
game NEW GAME: Knowledge Cube
game NEW GAME: Ancient Gods
game NEW GAME: History of Empires
A 14-year legend has fallen! arinberk broke the Mahjongg 3D Pyramid record. See

SEÇMEN KÜTÜKLERINDE "PES" DEDIRTEN OLAYLAR

started by denizindibi 25 December 2008 17-year-old topic 0 Replies 1.183
SEÇMEN KÜTÜKLERINDE "PES" DEDIRTEN OLAYLAR


Muhtarlıklarda Askıya Çıktıkları Günden Itibaren Seçmen Listelerinde Yaşanan Yanlışlıklar Türkiye'nin Gündemine Oturdu.


Seçmen sayısındaki 6 milyonluk artış 18 yaşına giren nüfus ve daha önce yazılmamış ancak şimdi otomatik olarak yazılan seçmenle açıklanmaya çalışılırken, aynı seçmenin birden fazla kaydı ya da bazı seçmenlerin listelerde yer almaması, hayali adres ve seçmenlerle kanun kaçakları ve teröristlerin de seçmen listelerinde bulunması kamuoyunda tepki ile karşılanırken seçimin güvenilirliğine de gölge düşürdü.
ANKA'nın derlediği bilgilere göre 29 Mart'ta yapılacak Mahalli Idareler Genel Seçimleri için askıya çıkarılan seçmen listelerinden yıllar önce ölenler de çıktı, dağdaki teröristler de. Kimi yerlerde ise bazı köyler ve beldelerde yaşayanlar seçmen listelerine hiç dahil edilmedi. Listelere göre bir ilde aynı konakta ikamet ettikleri için iki valinin seçmen olarak göründü. Ilçe seçim kurulları şikayetlerden bunalırken, suç duyurusu dosyalarını koyacak yer bulmakta zorlanıyorlar.

Seçmen listelerindeki öne çıkan ilginç hatalardan bazıları şöyle:

-IŞTE "PES" DEDIRTEN SKANDALLAR-

-RAHMETLI SEÇMENLER: Yerel seçimler öncesi seçmen listelerinden hayalet seçmenler çıktı. Bir çok ilde ölmüş yakınlarının isimlerini listede görenler şok yaşadı. Trabzon'da 20 yıl önce hayatını kaybeden Muhammet Baş'ın ismi, Bahçecik mahallesinde asılan seçmen listesinde seçimde oy kullanılabilecekler arasında yer aldı.

Izmir'in Karabağlar Ilçesin'de yaşayan Ismail Zeki'nin 41 yıl önce iki aylıkken ölen kızı Zeynep Zeki'nin adı da seçmen listelerinde çıktı. Benzer bir olayda Antalya'da yaşandı. Antalya'da oturan emekli işçi 62 yaşındaki Feyzi Ölçer'in, 1963 yılında 6 aylıkken kaybettiği oğlu Niyazi Ölçer de seçmen kütüğünde yer aldı.

-KAYBOLAN IKAMETGAHLAR: Izmir'in Limontepe Mahallesi'nde yıllardır aynı adreste ikamet eden mahalle sakinlerinin ismi ya listede bulunamadı ya da adreslerinde başka birileri göründü.

Denizli'de oturan 62 yaşındaki Rabia Önder ise, seçmen listesinde hiç gitmediği Istanbul Beylikdüzü'nde kayıtlı çıkarken, Eskişehir'de de Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi DSP'li Jale Nur Süllü'nün adı başka bir kimlik numarasıyla Konya Ereğli nüfus kayıtlarında da yer aldı.

-MUHTAR DA 360 SEÇMENIN OTURDU?U EVI ARIYOR: Konya'nın Ereğli Ilçesi'nde mahalle muhtarının bile bilmediği "Yurt Sokak No:15' adresinde 360 seçmenin kayıtlı olduğu ortaya çıktı. Ev gösterilen adresin Polis Meslek Yüksekokulu'nun Öğrenci Yurdu olduğu, polis adaylarının okul yönetimi tarafından topluca Nüfus Müdürlüğü'ne götürülüp seçmen yazdırıldığı ortaya çıktı.

Istanbul'un yeni ilçesi Beylikdüzü'nde de inşaat halindeki bir binada 211 seçmenin yer aldığı gündemi sarstı.

-PARDON, UNUTMUŞUZ: Samsun'da nüfusu 4 bin 700 olan, seçmen sayısı ise 3 bin 350 olarak tahmin edilen Çarşamba ilçesi'nin Çınarlık beldesi seçimlerde unutuldu.

Ardahan'da da, Ardahan'ın Çıldır Ilçesi'ne bağlı Horozöttü Köyü görevliler tarafından Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde (ADNKS) unutulunca, bu köyden tek bir seçmen bile yazılmadı.

-VALI ZENGINI IL: Çorum'da eski vali ve halen görev yapan vali aynı adreste seçmen olarak kaydedildi

Çorum eski valisi Hüseyin Poroy ikamet kaydını Ankara'ya getirdiği halde halen Çorum Vali Konağı'nda seçmen olarak kaydedildi.

-TERÖRISTLER KÜTÜKTEN SILINDI: MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın gündeme getirdiği PKK'lı teröristlerin seçmen kütüklerine yazıldığı iddialarının ardından Abdullah Öcalan ile DTP Şanlıurfa Milletvekili Ibrahim Binici'nin akrabalarının da aralarında bulunduğu çok sayıda teröristin seçmen listesinde yer aldığı ortaya çıkarken, YSK bunlardan Cemil Bayık ve Mercan Kara'nın kütükten silindiğini açıkladı. (ANKA)

(BEL/ZG)

(Ankara Haber Ajansı)
This topic was opened 17 years ago. Replying will be possible soon.