Bidibidi Yenileniyor !

23 Nisan 2021 tarihinden önce hesabın varsa Şifreni Sıfırlaman gerek: TIKLA ŞİFRE SIFIRLA | Her şeye sana özel olan panelinden ulaşabileceksin. Seni evine bekliyoruz: https://www.bidibidi.com


[YENİLENDİ] Kullanıcı, Kayıt, Üyelik ve Profil Sistemi
[YENİLENDİ] Bidibidi Oyun Bölümü

[BEKLİYOR] Forum, Galeri, Diğer Bölümler


KAYDOL

Nietzsche ve Salome

Felsefenin doğuşu, ünlü filozafların hayatı, yaşamları, eserleri gibi felsefi düşüncenin gelişme sürecini buradan takip ediyoruz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
denizindibi
Yıldızlaşan Üye
Yıldızlaşan Üye
Mesajlar: 6120
Kayıt: 10 Tem 2008, 16:21
Konum: denizin dibinden....

Nietzsche ve Salome

Mesaj gönderen denizindibi »

Nietzsche adının geçtiği çoğu yerde bu ada rastlamak mümkündür ; Lou Salome..

-Peki Nietzsche'yi derinden etkileyen bu kadın kimdir?


-Nietzsche ile aralarında ne yaşanmıştır?


-Nietzsche neden sonradan Salome'a kin ve nefrete varan cinsten duygular beslemiştir?

Nietzsche'nin felsefesinin gelişiminde baş rol oynayan bu gizemli kadın , Yahudi bir aileye mensup olan Lou Salome'dur.Güzelliği , zerafeti , aykırılığı ve ukalalığıyla bir erkeği rahatlıkla baştan çıkarabilen bu kadın , zamanında neredeyse Nietzsche'nin gözünde tanrıçalaştırılmıştır..

Ortak arkadaşları olan Paul Ree vasıtasıyla tanıştırılan Nietzsche ve Salome , kısa süre sonra iyi bir dost olurlar.Sık sık Ree ile birlikte bir araya gelip , felsefe sohbetleri yaparlar.

Lakin Nietzsche , ilk günden beri Salome'a derin duygular beslemekte ve O'nu kendi "düşün eşi" olarak görmektedir.Duyduğu platonik aşk , Nietzsche'nin bir dişiye karşı ilk derin duygudur.

Nietzsche , babasının ölümüyle birlikte hep kadınların himayesinde büyümüştür.Bunun etkiyle olsa gerek ki , hayatında Salome'dan önce hiçbir kadına aşık olmamış , hatta yanaşmamıştır bile..Tersine kadınlar hakkındaki düşünceleri oldukça serttir ve Lou Salome'dan sonra daha da sertleşmiştir..

Nietzsche , bu baştan çıkarıcı ve gizemli kadına yüzyüze duygularını açamamış , bu konuyu ortak dostları Ree vasıtasıyla Salome'a iletmeye kalkmıştır. Salome'un red cevabı ise , Nietzsche'de büyük bir düş kırıklığına sebep olmuştur.

Neredeyse bir yıkım olarak tanımlanabilecek bu duygu kaosu , zamanla yerini hem Ree'ye hem de Salome'a nefrete dönüşecektir.

Nietzsche'ye göre Ree , gizliden gizliye Salome'a ilgi duyuyordu.Bu sebeple bilerek ve isteyerek , Nietzsche ve Salome'un arkadaşlığını zaten bozmak istiyordu..Fakat nedense bu ithamlar , Nietzsche'nin red cevabıyla başlamıştır.Gerçekte böyle bir durum yaşanmışmıdr bilinmez ama , red cevabından sonra Nietzsche'nin kesinkes Ree'nin ihanetine uğradığına inanmıştır.

Kısa bir süreliğine de olsa bu üç arkadaş , güzel şeyler paylaşmış , güzel düşünceler üretmişlerdir.Durum bunu göstermektedir ki , Nietzsche bu kısa zaman zarfında felsefesi adına büyük adımlar atmıştır.

Bu dönemden kalma tek resim , Salome'un eline kırbacı ile dikkat çektiği Ree, Salome ve Nietzsche'nin ortaklaşa resmidir.




Bu resim , daha sonra Nietzsche'nin ablası Elizabeth tarafından , Nietzsche'yi Salome'a karşı kışkırtmakta kullanılmıştır.Salome'un elindeki kırbacıyla iki erkeği at yerine geçirmesi , oldukça ilginçtir.Nietzsche'nin ablası , ilk tanıştığı günden beri hep Salome'u Nietzsche için uygunsuz bulmuş , tehlikeli olarak tanımlamıştır...ve Nietzsche'yi Salome'dan koparmak için elinden geleni yapmıştır.Etkisi olmuşmudur bilinmez ama Nietzsche'nin ablası ve annesinden sürekli kaçtığını ve gezgin hayatı yaşadığını söylemek yanlış olmaz.

Sonuç olarak bu platonik aşk , Nietzsche'nin büyük acılar çekmesine sebep olmuş ve felsefesinin gelişiminde etki yapmıştır..Her ne kadar Nietzsche'nin Salome'a kin dolu sözlerle bezenmiş mektuplarının varlığından haberdar olsakta , Nietzsche'nin bu kadını hayatının sonuna kadar hep sevdiğini söylemek ne kadar yanlış olur bilmem.
ResimResim
Cevapla

“Filozoflar Tarihi - Ünlü Filozoflar” sayfasına dön