Bahtiyar Vahapzade'yi Kaybettik
14 Şubat 2009 08:32
Bahtiyar Vahapzade vefat etti
Uzun süredir hasta olan Azerbaycanlı ünlü şair Bahtiyar Vahapzade, 84 yaşında hayatını kaybetti.
Cuma, 13 Şubat 2009 18:21
Hayattayken şiir dünyasının yaşayan en büyük şairlerinden biri olarak nitelenen Vahapzade, uzun süredir hastaydı. Azeri şair için yarın Bakü Devlet Üniversitesi'nde veda töreni yapılacağı öğrenildi.
Bahtiyar Vahabzade kimdir?
Bahtiyar Vahapzade, 16 Ağustos 1925 tarihinde Azerbaycan'ın Şeki kentinde doğdu. 9 yaşında ailesiyle beraber Bakü'ye taşınan Vahapzade, ilk ve orta öğrenimini bu şehirde tamamladı. 1947 yılında Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji Bölümü'nden mezun olarak aynı bölümde öğretim üyesi olarak ders vermeye başladı. 1964 yılında tamamladığı Samet Vurgunun Hayat ve Yaratıcılığı isimli monografisi ile filoloji doktoru ünvanını aldı. 1980 yılında Azerbaycan Ilimler Akademisi üyeliğine seçilen Vahapzade, 1990 yılında emekli olana kadar üniversite de ders verdi.
Çok sayıda ilmi kongrelere katılan, seyahatler yapan Vahapzade, Almanya'daki Türk işçileri üzerinde araştırma ve incelemeler yaptı. Birçok defa Türkiye'ye geldi. Türkiye'den Bakü'ye giden pek çok ilim ve sanat heyetiyle görüşüp, görüş alışverişinde bulundu.
Vahapzade, 1960'larda başlayan özgürlük hareketlerinin öncülerinden biri oldu. Bu konuda kaleme aldığı 1959 tarihli Gülistan isimli şiirinde, ikiye bölünen (Iran ve Rusya) Azeri halkının yaşadığı felaketleri anlattı. Adı geçen eserinden dolayı 2 yıllığına üniversitedeki görevinden uzaklaştırıldı. Azeri halkının sıkıntılarını konu ettiği pek çok eserini yurt dışına kaçırarak yayınlanmasını sağladı.
Eserlerinde Azeri Türkçesi'ni en temiz şekilde kullanmaya özen gösteren ve halkının duygularına tercüman olan Vahabzade Azerbaycan'da Halk Şairi adıyla anılıyor. 1995 yılında Azeri özgürlük mücadelesindeki hizmetlerinden dolayı Istiklal nişanı ile ödüllendirilen Vahapzade 1980-2000 yılları arasında da beş defa milletvekili seçilmişti.
Vahapzade'nin Türkiye'de basılmış Ömürden Sayfalar (2000), Vatan, Millet, Ana Dili (2000), Soru Işareti (2002 ) gibi eserleri bulunuyordu. Eserleri 8'den fazla dile çevrilen ünlü şairin yayınlanmış 40'ı aşkın şiir kitabı, 11 ilmi eseri, 2 monografisi, çeşitli piyesler ve yüzlerce makalesi bulunuyor. Vahabzade, eserlerinde genellikle özgürlük, yurt sevgisi, din gibi temaları işlemişti.
Bahtiyar Vahabzade'nin eserlerinden bazıları şunlar:
Şiirler ve manzum hikâyeler:
Menim Dostlarım
Bahar
Dostluk Nağmesi
Ebedi Heykel
Çınar
Sade Adamlar
Ceyran
Aylı Geceler
Tiyatro eserleri:
Vicdan
Ikinci Ses
Yağıştan Sonra
Feryat
Darağacı
Artık Adam
Hatıra ve seyahatnameler:
Sanatkar ve Zaman
Sadelikte Büyüklük
Derin Katlara Işık
(Arkadaşlar konu açılmışmı diye baktım ama bulamadım ,aradan 5 gün geçmesine rağmen yazmak istedim böyle büyük bir ustadı unutmak bizim içinsaygısızlık olurdu heralde.......)