2008–2009 Öğretim yılında yapılacak olan Halk Oyunları yarışmaları ile ilgili açıklayıcı bilgiler ve yarışma yer ve tarihleri aşağıya çıkarılmıştır.
Ilgililere duyurulması hususunda gereğini rica ederim. Hasan YI?IT
Müdür a.
Şube Müdürü
YARIŞMALARLA ILGILI AÇIKLAYICI BILGILER (EK–1)
1. Bu yıl Bakanlığımızca düzenlenen her kategorideki Halk Oyunları Yarışmaları, Halk Oyunları Yarışmaları Yönergesi’nde belirtilen hükümler doğrultusunda, geleneksel ve stilize dallarındaki halk oyunları yarışmaları; ilçe, il, grup ve final olmak üzere dört aşamada yapılacaktır.
Ancak, bazı illerimizde çeşitli sıkıntılar nedeniyle, (Il’e bağlı ilçe sayısının çok olması, il ve ilçeler arası ulaşım zorluğu yaşanması, yarışmanın yapılacağı spor salonu yetersizliği vb.) ilçe yarışmalarının düzenlenmesinde güçlüklerle karşılaşılmaktadır. Bu nedenle bu tür sıkıntılar yaşanan illerimizde il düzenleme kurulunun kararı ile ilçe yarışmaları düzenlenmeden doğrudan il yarışması yapılabilecektir.
Buna göre;
a) Ilçe yarışması yapıldığı takdirde;
Ilçe Yarışmaları “Kaymakamlık Kupası” adı altında Il Yarışmaları ise “Valilik Kupası” adı altında düzenlenecektir.
Büyükşehir statüsü dışındaki illerde merkez ilçede ayrıca ilçe yarışması yapılmayacak, merkez ilçede bulunan örgün eğitim kurumları doğrudan il yarışmasına katılacaktır. Bu illerin merkez ilçe dışında kalan diğer tüm ilçelerinde ilçe yarışmaları yapılacaktır. Büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise, bütün ilçelerde ilçe yarışmaları yapılacaktır.
Ilçe yarışmaları (Kaymakamlık Kupası), ilçe düzenleme kurulunca yapılacaktır. Yarışmaya katılmak isteyen örgün eğitim kurumları, ilçe milli eğitim müdürlüğüne yazılı olarak başvuruda bulunacaktır.
Ilçe yarışmaları yalnız örgün eğitim kurumları arasında yapılacaktır. Yaygın eğitim kurumları; ilçe yarışmasına katılmadan doğrudan il yarışmasına katılacak olup, katılma istekleri yazılı olarak Il Milli Eğitim Müdürlüğüne bildirilecektir.
b) Il yarışması;
Il yarışması (Valilik Kupası) il düzenleme kurulunca yapılacaktır. Il yarışmasına Büyükşehir statüsü dışında bulunan illerde, merkez ilçede bulunan örgün eğitim kurumları ve ilçe yarışmaları sonucunda dereceye girerek il yarışmasına katılmaya hak kazanan örgün eğitim kurumları ile yaygın eğitim kurumları katılabilecektir. Büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise; ilçe yarışmaları sonucunda dereceye girerek il yarışmasına katılmaya hak kazanan örgün eğitim kurumları ile yaygın eğitim kurumları katılabilecektir.
Ilçe ve il yarışmalarına katılım azami ölçüde sağlanacaktır. Bunun için, örgün ve yaygın eğitim kurumlarının yarışmaya katılmak için başvuruları, kur’a çekimine kadar kabul edilecektir.
Yarışmaya katılmak üzere kur’a çeken oyun topluluklarının yarışmaya katılması zorunludur. Kur’a çektiği hâlde (geçerli mazereti olan topluluklar hariç) yarışma günü yarışmaya katılmayan topluluklar hakkında “Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumları Arası Öğrenci Faaliyetlerine ilişkin Ödül ve Disiplin Yönergesi” hükümlerine göre işlem yapılacaktır.
Bir örgün veya yaygın eğitim kurumu, stilize halk oyunları yarışması ile geleneksel halk oyunları yarışmasına birden fazla oyun topluluğu ile katılabilir. Bu örgün veya yaygın eğitim kurumu; stilize ve geleneksel halk oyunları yarışmasına birden fazla oyun topluluğu ile katıldığı takdirde, her topluluğu değişik yöre oynaması zorunludur.
Ayrıca, bir örgün veya yaygın eğitim kurumu isterse, aynı yöre ile hem geleneksel yarışmaya, hem de stilize yarışmaya birer oyun topluluğu ile katılabilir.
2. Halk Oyunları Yarışmaları Yönergesi’nin ise 7. maddesinde (Geleneksel ve stilize dallarda yapılacak olan halk oyunları yarışmalarında) “ilçe yarışmasından il yarışmasına, il yarışmasından grup yarışmasına katılacak oyun topluluğu sayısı her yıl genelge ile ilgili birimlere duyurulur” denilmektedir. 2008–2009 Eğitim Öğretim yılı için, ilköğretim kurumları küçükler ve yıldızlar kategorisi ile orta öğretim kurumları arasında ilçe yarışmalarında yarışmaya fiilen katılan oyun topluluğu sayısı; 1–5 arasında ise 3 oyun topluluğu, 6–8 arasında ise 5 oyun topluluğu, 9–11 arasında ise 8 oyun topluluğu, 12–15 arasında ise 10 oyun topluluğu, 16 ve daha fazla ise 12 oyun topluluğu il yarışmasına katılmak üzere seçilecektir.
Ilçe yarışmaları sonucunda;
Ilköğretim kurumları küçükler ve yıldızlar kategorisi ile orta öğretim kurumları arasındaki il yarışmasında, yarışmaya fiilen katılan oyun topluluğu sayısı, 1–20 arasında ise 1 oyun topluluğu, 21–30 arasında ise 2 oyun topluluğu, 31 ve daha fazla ise 3 oyun topluluğu grup yarışmalarına katılmak üzere seçilecektir. Yaygın Eğitim Kurumları arasındaki il yarışmalarında; yarışmaya fiilen katılan oyun topluluğu sayısı,1–5 arasında ise 1 oyun topluluğu, 6 ve daha fazla ise 2 oyun topluluğu grup yarışmalarına katılmak üzere seçilecektir. (Belirtilen bu sayılar, her kategori için, geleneksel dalda yarışmaya katılan topluluklar ile stilize dalda yarışmaya katılan toplulukların toplam sayısı olarak değerlendirilmeyecektir.) Her dal için ayrı, ayrı değerlendirilecektir.
Ilçe yarışmaları yapılmadan doğrudan il yarışması yapıldığı takdirde, ilköğretim kurumları küçükler ve yıldızlar kategorisi ile orta öğretim kurumları arasındaki il yarışmasında, yarışmaya fiilen katılan oyun topluluğu sayısı, 1–30 arasında ise 1 oyun topluluğu, 31–40 arasında ise 2 oyun topluluğu, 41 ve daha fazla ise 3 oyun topluluğu grup yarışmalarına katılmak üzere seçilecektir.
Ilçe ve il yarışmalarına katılan oyun topluluğu sayısı her dalda ayrı, ayrı değerlendirmeye alınacaktır.
Ilçe ve il yarışmasına herhangi bir kategoride yarışmaya katılmak için bir topluluk başvuruda bulunmuş ise; o topluluk düzenleme kurul tarafından il veya grup yarışmasına katılıp katılmayacağı bir raporla ilçe yarışmalarında il milli eğitim müdürlüğüne, il yarışmalarında ise Daire Başkanlığına düzenleme kurulu tarafından bildirilecektir.
3. 2008–2009 Öğretim yılından itibaren yapılacak yarışmalarda kullanılacak ışıklarda derecelendirme yapılmayacak olup tüm topluluklar eşit ışık altında yarıştırılacaklardır. Halk Oyunları Yarışma Yönergesi’nin 8’inci maddesinin (1/e) bendinde, “Ilçe, il, grup ve final yarışmalarında oyun topluluğuna eşlik edecek çalgı topluluğunun sayısı ve bu konudaki diğer bilgiler her yıl yazı ile veya Dairemiz WEB. Sayfasından ilgili birimlere duyurulur.” denilmektedir.
Buna göre;
a) Geleneksel dalda yarışmaya katılacak topluluklarda; Halk Oyunları Yarışma Yönergesi’nin 8’inci maddesinin 2. fıkrasının (b) bendinin 6. alt bendi gereğince, oyun topluluğuna eşlik edecek müzik grubu (Solist, çalgı topluluğu yönetici (şef) de dahil ), en fazla 8 kişi olacaktır. Kullanılan çalgılar, yöre çalgıları olacaktır. Oyunlar geleneksel formlarda ezgi, tavır, tempo, usul bakımından aslına uygun olarak icra edilecek, yöresel karakteri bozulmayacaktır.
Topluluklar, yarışmada kendilerine eşlik edecek müzik grubunu birlikte getirmek zorundadır. Ilçe, il, grup ve final yarışmalarına ses bantları ile katılınamaz.
Müzisyenlerin giysileri ile ilgili hükümler, halk oyunları yarışma yönergesinin 8. maddesinin 2. fıkrasının (b) bendinin 7. alt bendinde belirtilmiştir.
b) Stilize dal da yarışmaya katılacak topluluklarda ise;
Bu konuda yarışma anında oluşabilecek aksaklıkların (CD atlaması ve benzeri) önlenmesi amacıyla; yarışma günü sırası gelen topluluğun sorumlu yöneticisi ve bilgisayar kullanma konusunda yetkili kıldığı bir eleman tarafından, müzik CD. Sinin bilgisayara kaydı yapılacaktır. Topluluğun oyunlarını bitirmesini takiben de bilgisayara yapılan kayıt silinecek ve sorumlu yönetici tarafından müzik CD si geri alınacaktır. Buna rağmen; bilgisayara kayıt yapılamamasından veya CD nin kendisinden kaynaklanan herhangi bir arızanın oluşması durumunda sorumluluk topluluğa ait olacak ve bu durum teknik arıza olarak değerlendirilmeyecektir.
Halk Oyunları Yarışma Yönergesi’nin 8’inci maddesinin 1. fıkrasının (e) bendi gereği halk oyunları toplulukları ilçe, il, grup ve final yarışmalarına CD ve benzeri ile katılacaklardır.
Teknik arızalar Yönerge’nin 10. maddesinde belirtildiği gibi, toplulukların çalgı grubunun müzik aletlerinde meydana gelebilecek (davul patlaması, telli çalgıların tellerinin kopması, vb.) arızalar ile ilgili olarak, çalgı grubu yedek müzik aletlerini yanında getirebilir. Herhangi bir arıza durumunda, müzisyen müzik aletini değiştirebilir. Ancak, çalgı grubuna dışarıdan müdahale yapılamaz. (Yani, dışarıdan başka müzisyen veya müzik aleti getirilemez.) Bu durumlarda, oyun topluluğunun oyunu durdurulamaz, değerlendirme devam eder.
4. Her oyun topluluğunu oluşturan oyuncuların tümü, temsil ettiği örgün eğitim kurumunun öğrencisi, yaygın eğitim kurumunun ise kursiyeri, üyesi, öğrencisi veya personeli olacaktır. Ilköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 31. ve 48. maddeleri ile Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 31. maddesinde belirtildiği şekilde, okul öğrencisi olmayan (Ortaöğretim kurumlarında sorumluluk sınavlarına katılacak olan son sınıf öğrencileri de dahil) bir veya birkaç kişi oyun topluluğunda oynadığı takdirde, bu oyun topluluğu yarışmadan elenir. Bu durum yarışmadan önce tespit edilirse, o oyuncu veya oyuncular topluluktan çıkartılır.
Yaygın Eğitim Kurumlarında oynayan oyuncuların 14 yaşını bitirmeleri ve il yarışmasında en iki ay önce, oynadıkları yaygın eğitim kurumunda kursiyer, öğrenci, üye, personel olmaları gerekmektedir.
Aynı faaliyet döneminde birden çok yaygın eğitim kurumunda kursa devam eden veya eğitsel kol çalışmalarına katılan kişi; il, grup ve final (Türkiye Birinciliği) yarışmalarında sadece bir yaygın eğitim kurumu adına yarışmaya katılabilir. Bu durumdaki kişi veya kişiler, il yarışmasından önce hangi yaygın eğitim kurumunda yarışmacı olarak katılacağını, dilekçe ile ilgili yaygın eğitim kurumu müdürlüğüne bildirirler. Bunun aksine davranışta bulunan yaygın eğitim kurumu, yarışmadan diskalifiye edilir.
5. Sorumlu yönetici tarafından ilçe ve il yarışmalarında düzenleme kuruluna, grup ve final yarışmalarında ise Bakanlık Temsilcisine, oyun topluluğunda oynayan oyuncuların ve yedeklerin listesini kapsayan bir belge sunulacaktır. Bu belgede, oyuncuların adı, soyadı, doğum tarihi ile öğrenci, kursiyer, üye, personel gibi statüsü ve fotoğrafı bulunacaktır. Belge, kurumun müdürü tarafından tasdik edilmiş olacaktır.
6. Yarışmaya katılacak her topluluk, öğrencilerinin (oyuncularının) sağlık kontrolünü yaptırmış olacak, sağlık durumu iyi olmayan öğrenciler (oyuncular) yarışmaya katılmayacaklardır.
7. Oyuncularla ilgili bütün itirazlar, Yönergenin 14 nci maddesinde de belirtildiği gibi yarışma anında yapılacaktır. Yarışma bitiminden sonra yapılacak itirazlar geçersiz sayılacaktır. Yarışma sırasında topluluk oyununu tamamladıktan sonra, itiraz edilen oyuncunun fotoğrafı çekilerek gerekli inceleme yapılacak ve karar verilecektir. Oyuncularla ilgili itiraz yarışma anında çözümlenemiyor ve daha çok incelemeyi gerektiriyorsa, inceleme sonucuna göre,” Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumları Arası Öğrenci Faaliyetlerine ilişkin Ödül ve Disiplin Yönergesi “ ile Yarışma Yönergesi Hükümleri doğrultusunda işlem yapılır. Oyuncular dışındaki itirazlar yarışma bitiminden sonra üç iş günü içinde yapılacaktır. Bunu takip eden 15 gün içinde de itiraz eden kurum, itirazı ile ilgili tüm bilgi ve belgeleri gönderdiği takdirde itiraz incelemeye alınacaktır. Aksi halde, itiraz incelemeye alınmayacaktır.
8. Yarışmalarla ilgili olarak, Halk Oyunları Yarışmaları Yönergesinin 19. maddesinin (1) şıkkında açıklandığı şekilde “Ilçe/Il Düzenleme Kurulları” oluşturulacak ve 20. madde de belirtilen görevleri yapacaklardır.
9. Halk oyunları yarışmalarında itirazlarla ilgili olarak yönergenin 14. maddesinde belirtilen hususlara uyulacaktır. Itirazlarla ilgili masrafların karşılanması için itiraz eden topluluktan yarışmanın yapıldığı ilin il lig heyeti saymanı tarafından makbuz veya alındı belgesi karşılığında 100,00 YTL (YüzYeniTürkLirası) para depozit olarak alınır. Itirazın doğruluğu halinde (harcanmayan) para iade edilir. Geçersizliği hâlinde ise il lig heyeti hesabına gelir olarak kayıt edilir.
Yönerge hükümlerine uygun olmayan itirazlar işleme alınmaz.
10. Puan silme yöntemi ve jüri üyesinin belgeyi kullanma şekli, geçerli değerlendirme belgesinin tespiti genel ortalama puanın hesaplanması, eşit puan durumunda Türkiye Halk Oyunları Federasyonu kuralları geçerlidir.
11. Genel ortalama puanının duyurulması: Her tür ve her basamak yarışmalarında yarışmaya katılan toplulukların genel ortalama puanı kendinden sonra oynayacak topluluğun oyununun bitirmesinden sonra, son topluluğun puanı ise bu topluluğun oyunu bitiminden sonra sunucu tarafından açıklanır.
12. 2008–2009 Eğitim Öğretim yılında kategorilerinde Türkiye Birincisi olan topluluklar yarışmalara, ilçe/il yarışmasından itibaren kendi kategorilerinde yarışmacı olarak katılacaklardır.
13. Milli eğitim müdürlükleri; yarışmalarla ilgili bu açıklayıcı bilgilerin kendilerine ulaşmasından itibaren en geç bir hafta içinde; ilçe milli eğitim müdürleri yarışmaya katılmak isteyen örgün ve yaygın eğitim kurumlarının temsilcileri ile il’deki jüri üyelerinin (hakemlerin) de katılacağı bir toplantı yaparak, belirtilen hususları açıklayacaklardır.
Ayrıca, Milli Eğitim Müdürlükleri Yönergenin 20. maddesinde belirtilen ilçe, il, grup ve final (Türkiye Birinciliği) yarışmaları ile ilgili hususların yerine getirilmesinden sorumludurlar.
14. Grup yarışmasına katılmaya hak kazanan oyun topluluklarına yapılacak ödemeler (Bakanlığımız bütçe imkânlarına göre) Bakanlık Makam Onayı ile belirlenecektir. Ayrıca ilinizi temsil etmek üzere grup yarışmasına katılma hakkını elde eden oyun topluluklarına, millî eğitim müdürlükleri gereken maddi yardımı ve kolaylığı sağlayacaktır.
15. Il yarışma sonuçları Yönergedeki yarışma sonuç bildirme formlarına ve il yarışmaları tutanaklarına uygun olarak tanzim edilerek, (ilçe yarışmaları tutanakları ve jüri üyeleri (hakemler) hakkında tutulan raporlarla birlikte) en geç 26 OCAK 2009 tarihine kadar Daire Başkanlığına gönderilecektir.