Israil’in Gazze’ye yönelik 8 günlük yoğun hava saldırılarının ardından dün akşam kara harekâtı başlattığı bildirildi. Tank, zırhlı araç, helikopter ve topçu ateşinin desteğinde kuzeyden Gazze’ye dört ayrı koldan girmeye başlayan 20 bin kadar Israil askerinin hedefinin, “ülkenin güneyine yönelen roket saldırılarını etkisiz hale getirmek ve Hamas’ın alt yapısını imha etmek” olduğu belirtildi.
Gazze’deki yerel radyolar, dün akşam karanlığın çökmesiyle Israilli askerlerin dört noktadan bölgeye girdiğini, Filistinli militanlarla çatışmaların da başladığını duyurdular. Verilen bilgiye göre, Israil askerleri, yoğun tank ateşi ve F-16 uçaklarının desteğinde Gazze’nin kuzeyindeki Zeytun, Beyt Lahiya’nın doğusu, Cebaliye Mülteci Kampı’nın doğusu ile Gazze kentinin Israil’le sınırdaş olan Secaiye Mahallesi’nin karşı kesimindeki Karni Geçişi tarafından giriş yaptı. Gazze topraklarına giren Israil tanklarının kuzeydeki Hamas mevzilerine ateş açtığı ve Hamas militanlarıyla Israil askerleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı, ilk saatlerde 30 militanın hayatını kaybettiği bildirildi.
Olmert: Amaç, Hamas’ı devirmek
Israil’in Kanal 10 Televizyonu, ordunun, Gazze şeridi’nin kuzeyinde yaşayanları, “evlerini boşaltmaları” konusunda uyardığını duyurdu. Kanal 10, “kapalı” bir toplantıda Israil Başbakanı Ehud Olmert’in,”Amacımız Hamas’ı iktidardan indirmektir” dediğini de iddia etti. Kara harekâtına start verildiği dakikalarda Israil hükümetinin, 10 bin kadar yedek askerin daha silah altına alınması yolundaki kararı onayladığı açıklandı.
Uzun sürecek
Israil Savunma Bakanı Ehud Barak , “Dökme Kurşun” operasyonunun kara aşaması için uzun süre beklediklerini, bu harekâtın kolay ve kısa olmayacağını, söyledi.
Ilk kurban yine bir çocuk
Gazze’ye giren Israil tanklarının ateşinde bir Filistinli çocuğun hayatını kaybettiği açıklandı. Hastane kaynakları, tankların açtığı ateşte ölen Filistinli çocuğun dün akşamki kara harekâtının Filistin cephesinde verilen ilk kurban olduğunu aktardı.
Israil uçakları kara harekâtı öncesi Cebaliye’deki camiye akşam namazı sırasında düzenlediği saldırıda 16 Filistinlinin öldüğü, 60 Filistinlinin de yaralandığı açıklandı. Saldırı sırasında camide 200’den fazla kişinin bulunduğu belirtildi. Israil’in 8 günlük hava bombardımanı 77’si çocuk 457 kişinin ölümüne, 2350 kişinin de yaralanmasına neden oldu.
Bu arada BM Güvenlik Konseyi acil toplantıya hazırlanırken, Genel Sekreter Ban Ki-moon, Israil’den harekâtı derhal durdurmasını istedi. Toplantının, gazetemizin baskıya girdiği sıralarda Türkiye saatiyle gece yarısından sonra 02.00’da yapılması bekleniyordu. Toplantıda, Konseyin yeni geçici üyesi Türkiye’yi BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki Ilkin temsil edecek.

Gazze’ye giren ilk Israil askerleri...





