Bidibidi Yenileniyor !

23 Nisan 2021 tarihinden önce hesabın varsa Şifreni Sıfırlaman gerek: TIKLA ŞİFRE SIFIRLA | Her şeye sana özel olan panelinden ulaşabileceksin. Seni evine bekliyoruz: https://www.bidibidi.com


[YENİLENDİ] Kullanıcı, Kayıt, Üyelik ve Profil Sistemi
[YENİLENDİ] Bidibidi Oyun Bölümü

[BEKLİYOR] Forum, Galeri, Diğer Bölümler


KAYDOL

DIZ PROTEZLERI, YAŞLILARIN YAŞAM KALITESINI YÜKSELTIYOR

2008 yılına ait, spor, siyaset, ekonomi dünya ve diğer haberler
Cevapla
Kullanıcı avatarı
denizindibi
Yıldızlaşan Üye
Yıldızlaşan Üye
Mesajlar: 6120
Kayıt: 10 Tem 2008, 16:21
Konum: denizin dibinden....

DIZ PROTEZLERI, YAŞLILARIN YAŞAM KALITESINI YÜKSELTIYOR

Mesaj gönderen denizindibi »

DIZ PROTEZLERI, YAŞLILARIN YAŞAM KALITESINI YÜKSELTIYOR


Kireçlenmeye ya da Bazı Romatizmal Hastalıklara Bağlı Olarak Ortaya Çıkan Diz Ağrıları Yaşlı Insanların En Önemli Sorunları Arasında Yer Alıyor. Yaşlıların Çoğu "Yaşlıyım, Ameliyat Olamam" ya da "Ameliyat Olursam Kötüleşirim" Gibi Korkular Nedeniyle Ağrılara Katlanmayı Tercih Ediyor.


Oysa gelişen diz protezleri sayesinde diz ağrısından dolayı yürüyemeyen, eve kapanan, hatta evin içinde bile işini göremeyen yaşlıların yaşam kaliteleri yükseliyor.
Türkiye'de yılda yaklaşık 20 bin diz protezi uygulaması yapıldığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Aydın Yücetürk, bunun korkulacak bir ameliyat olmadığını söyledi.

Diz protezi ameliyatlarına genellikle 60 yaş üzerinde, yaşa bağlı kireçlenmeler ve romatizmal hastalıklar nedeniyle başvurulduğunu belirten Prof. Dr. Yücetürk, protez takılmasının en önemli nedeninin ağrı olduğunu kaydetti.

Protez uygulamalarında başarı ve hasta memnuniyet oranının yüzde 90 gibi çok yüksek oranlara ulaştığını vurgulayan Yücetürk, şu bilgileri verdi: "Yaşlılık döneminde dizdeki iki kemiğin birbirine sürtmesi ve kıkırdağın tamamen ortadan kalkması ağrıya neden oluyor. Diz kemiği üç kemik ve iki eklemden oluşuyor. Bir de diz kapağı var. Diz kapağı da ağrı yapıyor. Ameliyatlarda çoğunlukla diz kapağı da değiştiriliyor. Burada proteze uygun kemik kesileri yapılıyor, sonrasında protez yerine yerleştiriliyor. Hasta ertesi gün ayağa kalkabiliyor. Tabii ki biraz ameliyat ağrısı oluyor. Ancak ağrı ve bacaklardaki şişlikler bir buçuk üç ay içerisinde geçiyor. Bu biraz rahatsız bir dönem olabiliyor ama hastaların hemen yürümelerine izin veriliyor. Protez ameliyatı sonrasında en önemli unsur, ön taraftaki adalenin birtakım egzersizlerle güçlendirilmesi. Hastalar dizlerine dikkat etmeliler."

Gelişen diz protezleri ile diz ağrılarından kurtulmanın artık daha kolay olduğunu belirten Yücetürk, ameliyat sürecinde en önemli risk faktörünün enfeksiyon olduğunu ifade etti.

Hastanın ya ağrıyla yaşayacağını ya da protez takılarak rahatlayacağını aktaran Yücetürk, şöyle devam etti: "Altmış yaş üzeri hastalarımızın çoğu namaz kılıyor. Biz, özellikle diz sorunu olan hastalarımızın mutlaka oturarak namaz kılmalarını istiyoruz. Protez uygulansa bile namazı oturarak kılmaları gerekiyor. Örneğin şeker hastalarında ve romatizmal hastalıkları olanlarda enfeksiyon riski yüksek oluyor. Bu hastalara ve varis hastalarına da dikkat etmek gerekiyor. Varis hastalığı olanlarda akciğerde emboli riski çok yüksek. Akciğer embolisi, akciğer atardamarı veya onun dallarından bir ya da birkaçının kan pıhtısı ile tıkanması sonucu ortaya çıkan bir klinik tablo. Bu tür hastalarda kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyoruz. Diz protezinin başarılı olması için ayrıca teknik olarak da iyi yerleştirilmesi çok önemli."

Yücetürk, hastanın dikkat etmesi ve iyi bir teknikle uygulanması halinde protezin ömrünün yaklaşık 15 yıl olduğunu belirterek, "Tabii ki burada kemik kalitesi de çok önemli. Mesela kemik erimesi fazla olan kadınlarda protezin ömrü biraz daha kısalıyor. Ancak protez doğru ortamda doğru hastaya takılırsa yaşam kalitesini yükseltiyor. Bu, korkulacak bir ameliyat değil." diye konuştu.

(CIHAN)

(Cihan Haber Ajansı)
ResimResim
Cevapla

“2008 Yılı Haber Arşivi” sayfasına dön