Bidibidi Yenileniyor !

23 Nisan 2021 tarihinden önce hesabın varsa Şifreni Sıfırlaman gerek: TIKLA ŞİFRE SIFIRLA | Her şeye sana özel olan panelinden ulaşabileceksin. Seni evine bekliyoruz: https://www.bidibidi.com


[YENİLENDİ] Kullanıcı, Kayıt, Üyelik ve Profil Sistemi
[YENİLENDİ] Bidibidi Oyun Bölümü

[BEKLİYOR] Forum, Galeri, Diğer Bölümler


KAYDOL

Dişeti hastalıkları

Hastalıkların isimleri , açıklamları , bilimsel adları ve tedavi yöntemlerinin paylaşıldığı platformda şifa bulmanız dileklerimizle...
Cevapla
cr@zy
Yıldızlaşan Üye
Yıldızlaşan Üye
Mesajlar: 7047
Kayıt: 10 Tem 2008, 18:09
Konum: ist

Dişeti hastalıkları

Mesaj gönderen cr@zy »

Dişetleri ağzımızın ve dişlerimizin altyapısını oluşturur. Nasıl ki sağlam bir bina yapabilmek için sağlam bir temele ihtiyaç varsa ; dişlerimiz veya üzerine yapılacak proaaa ,lamina gibi restorasyonların da sağlıklı olabilmesi için sağlıklı dişetlerine ihtiyaç vardırSağlıklı dişeti gül kurusu pembe renklidir ve dişleri sıkıca sarar.Dişetleriniz sağlıksızsa, dişleriniz çürük olmasa bile bir gün dişlerinizi kaybedebilirsiniz demektir.

Dişeti sağlığı neden bozulur : Temel neden kötü ağız hijyeni ve bunun sonucu oluşan diştaşları yani tartarlardır. Bunun yanı sıra bazı sistemik hastalıklar da ilk önce dişetlerinden belirti verirler.Örneğin lösemi gibi.

Tartar (diştaşı) nasıl oluşur?: Gıda artıkları tükrükteki minerallerle birleşerek dişler ve dişetleri etrafında kireç tabakaları oluştururlar. Bu kireç tabakaları başlangıçta yumuşaktırlar. Ancak hızla sert tabakalara dönüşürler. Fırçalayarak bunları dişlerinizden uzaklaştıramazsınız. Ancak dişhekiminiz diştaşı temizliği için dizayn edilmiş uygun ultrasonik aletlerle dişlerinize zarar vermeden çıkartabilir.
Tartarlar temizlenmek zorunda mıdır? : Evet tartarlar belli aralıklarla (genellikle 6 ayda bir kere) mutlaka temizlenmek zorundadırlar. Temizlenmediklerinde dişler etrafında ve dişetleri içinde kendilerine ait yuvalar oluştururlar. Bu yuvalara dişeti cebi denir. Dişeti cebi oluştuktan sonra içindeki diştaşı büyür ve dokuda yabancı madde reaksiyonuna yol açar. Bu da ağzımızda dişeti iltihabı olarak kendini gösterir.Dişeti iltihabına gingivitis denir.

Tartar temizliği dişlere zarar verir mi?: Bu soru dişhekimlerine sık sorulan bir sorudur. Hatta bu sorunun devamında ‘ temizlik sırasında diş mineleri çizilir mi' veya ‘bir kere temizletince hep ister mi?' gibi sorular da ardı ardına gelir.Hayır, diştaşı temizliği dişlere zarar vermez. Hatta ağzınız için yaptırabileceğiniz en faydalı,en çabuk,en rahat ve en ucuz işlemdir. Bunun yanı sıra düzenli temizlik yaptırarak birçok ağız ve diş probleminin de önüne geçebilirsiniz.

Dişeti iltihabının belirtileri nelerdir? : Sağlıklı dişeti kanamaz . Eğer fırçalarken, sert gıdalar yerken veya kendiliğinden oluşan dişeti kanamanız varsa vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurmalısınız. Muhtemelen diş etlerinizde iltihap olabilir .Ayrıca kötü ağız kokusu da iltihabın habercisidir.

Özetleyecek olursak :
Dişeti kanaması

Kötü ağız kokusu ve ağızda kötü tat,

Dişetlerinde şişme ve kızarma

Dişetlerinde yanma

Dişetlerindeçekilmeler ve açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet

Dişeti kenarlarında veya dişler arasında ,diştaşlarına bağlı siyah alanlar

Diş ile dişeti arasından iltihap gelmesi

Dişlerde sallanmalar,uzamalar,dişler arasında açılmalar

Dişetlerini kurcalama isteği

Dişeti hastalığının temel belirtileridir.

Unutmayın; erken teşhis ve tedavi her zaman daha kolay ve daha ucuzdur.









Dişeti iltahabının tedavisi : Enfeksiyonun düzeyine göre tedavi biçimi değişmektedir.Dişeti hastalıkları 3 safhada incelenmektedir.






Gingivitis : Diş hekimi tarafından yapılan diştaşı temizliği ile tedavi edilir.



Orta Düzey Periodontitis : Dişeti hastalıkları uzmanı tarafından yapılan küretaj - kök yüzeyi düzleştirilmesi işlemi ile tedavi edilir.







Ileri Düzey Periodontitis : Dişeti hastalıkları uzmanı tarafından yapılan FLAP operasyonu ve gerekli yerlere yapay kemik greftleri yerleştirilerek tedavi edilir. Kemik düzeyinin telafisi mümkün olmayan boyutlara geldiği vakalarda dişi çekmek kaçınılmazdır.




ESTETIK DIŞETI DÜZENLEMELERI

Dişeti manikürü-gingivoplasti: Gummy smile denen gülünce dişetlerinin fazla göründüğü durumlarda 1 saatlik küçük bir operasyonla dişetlerini gülme hattı hizasına çekmek mümkündür.



Dişeti grefti: dişeti çekilmesinin fazla olduğu bölgelere doku ilave ederek uzamış gibi görünen diş boylarını seviyelendirmek mümkündür.



Yapay Dişeti: dişler arasındaki dişeti çekilmesinden kaynaklanan kara delikleri kamufle etmek için özel malzemeler oluşturmak mümkündür.
Kullanıcı avatarı
denizindibi
Yıldızlaşan Üye
Yıldızlaşan Üye
Mesajlar: 6120
Kayıt: 10 Tem 2008, 16:21
Konum: denizin dibinden....

Mesaj gönderen denizindibi »


bilgiler için teşekkürler cr@zy ,

emeğine sağlık yaaa :smile3:
ResimResim
Cevapla

“Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri” sayfasına dön