Bidibidi Yenileniyor !

23 Nisan 2021 tarihinden önce hesabın varsa Şifreni Sıfırlaman gerek: TIKLA ŞİFRE SIFIRLA | Her şeye sana özel olan panelinden ulaşabileceksin. Seni evine bekliyoruz: https://www.bidibidi.com


[YENİLENDİ] Kullanıcı, Kayıt, Üyelik ve Profil Sistemi
[YENİLENDİ] Bidibidi Oyun Bölümü

[BEKLİYOR] Forum, Galeri, Diğer Bölümler


KAYDOL

Saman nezlesi

Hastalıkların isimleri , açıklamları , bilimsel adları ve tedavi yöntemlerinin paylaşıldığı platformda şifa bulmanız dileklerimizle...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
tatlı cadı
Kahraman Üye
Kahraman Üye
Mesajlar: 4550
Kayıt: 18 Oca 2007, 16:37
Konum: Önemli Olan Nerden Oldugun Degil,Nereye Gidecegin...
İletişim:

Saman nezlesi

Mesaj gönderen tatlı cadı »

Saman nezlesiÇocukluk döneminde başlayan, tekrar eden (mükerrer) ataklarla giden allerjik bir hastalık. Mevsimlik veya her zaman olmak üzere iki tipi vardır. Çiçek tozları, otlar, çimen ve küfler, mevsimlik; ev tozları ve yün ise parennial saman nezlesine sebep olur. Genellikle hastalar allerjik bünyelidir ve âilelerinde başka allerjik hastalık bulunur.

Hastalarda bol sulu burun akıntısı, hapşırma, burunda kaşıntı, her iki gözde sulanma, kaşıntı ve yanma vardır. Gözler şiş ve kızarık, burun mukozası soluk mâvimsi renktedir. Hastaların burun salgısı ve kanlarında akyuvarların eozinofil grubu artmıştır. Saman nezlesi yapan âmilin (allerjinin) ne olduğu ise deri testleriyle tespit edilir.

Hastalığın etkili tedâvisi yoktur. Hiposensitizasyon (duyarlılık azaltma) bâzan faydalıdır. Allerjen, ilgili mevsimden 2-3 ay önce başlayarak gitgide artan dozda hastaya şırınga edilir. Böylece allerjene karşı bağışıklık kazanmış olur.

Antihistaminler, efedrin ve fenil propanolamin faydalıdır. Sinirli ve gergin hastalara sâkinleştirici (müsekkin) verilir. Bunlarla kontrol edilemeyen vak’alarda belirtiler devâm ettiği sürece kortikosteroitler ağızdan veya teneffüs spreyleri hâlinde kullanılır.

Şüphesiz en iyisi allerjenden uzak durmaktır. O mevsimde allerjeni geçirmeyen maskeler kullanılabilir. Allerjen, ev tozu veya yün ise, tozsuz, yünsüz oda hazırlanmalıdır. Bütün örtü ve eşyâlar, antijenik olmayan maddelerden olmalıdır. Oda süpürülmemeli, sık sık ıslak bezle silinmelidir. Battaniye ve yataklar pamuk veya mümkünse tamâmen toz geçirmiyecek şekilde kılıflı olmalıdır. Sun’î boyalı gıdalar, meşrubatlar, boyalı sakız, dondurma, kuruyemiş fazla yenmemelidir.

Hastalıkta bütün tedbirlere rağmen hiçbir zaman tam bir iyileşme olmaz. Allerjenle karşılaştırıldığı zaman yeniden atak olur.

TANIM: Saman nezlesi tanımı yanlış isimlendirilmektedir. Çünkü saman bu olaya neden olmaz. Hastalık; akan / kaşınan burun ve göz, hapşırma, boğaz kaşıntısı ve burun, boğazda çok miktarda akıntıdan oluşmaktadır. Havayla solunan parçaçıklara karşı gelişen allerji buna neden olmaktadır. Yaz gribi ise bilinen grip (Virüs enfeksiyonları) den farklıdır, gribin aksine saman nezlesi gibi havadaki parçaçıklara karşı gelişen bir alerjidir. Saman nezlesi ve yaz gribi tıp dilinde allerjik rinit olarak bilinen durum için kullanılan yaygın isimlerdir. (Rinit, burun iltihabıdır.)

Her yıl çok sayıda insan allerjik rinite yakalanmaktadır. Bazıları çok hafif atlatırken bazıları için çok ağır geçmekte, işlerini engellemekte ve yaşam kalitesini bozmaktadır.

ALLERJININ NEDENI NEDIR?

Bir bitki veya hayvana ait bir parçaçık vücüda girerse (gözü kaplayan zardan, burun veya boğazdan) bu istilayı önlemek amacıyla bağışıklık sistemine ait bir yanıt gelişir. Normal şartlar altında bu yararlı, doğal bir korunmadır. Bununla birlikte bazı kişiler bir takım maddelere karşı aşırı reaksiyon göstermektedir. Bu maddelere allerjen, kişilere ise allerjik denilmektedir. Bu olay ailevi olarak görülme eğilimi göstermektedir.

Allerjenler vücudu antikor yapmak üzere uyarırlar. Bunlar daha sonra allerjenlerle birleşerek, vücudda bu şekilde istenmeyen etkilere yol açan bazı kimyasal maddelerin salgılamasına neden olurlar. Histamin bunlar içinde en iyi bilinen kimyasal maddedir. Bu madde burun zarlarının şişmesine, kaşıntıya, tahrişe ve aşırı miktarda sümük oluşmasına neden olur.

HANGI ALLERJENLER RINIT YAPAR?

Havada taşınabilecek kadar küçük ve hafif olan hayvan ve bitki proteinleri gözümüz burnumuz ve boğazımızdaki zarlar üzerinde birikirler. Polenler, mantar sporları, hayvan tüyleri ve ev tozu bu parçaçıkların en sık rastlananlarındandır.

HANGI POLENLER SORUN OLUR?

Ilkbaharın erken dönemlerinde saman nezlesine polenler yada çevrede sıklıkla rastlanan ağaçlar neden olmaktadır. Ilkbaharın geç dönemlerinde ise polenler çayırlardan kaynaklanmaktadır. Renkli süs bitkileri nadir olarak allerjiye neden olmaktadır. Çünkü onların polenleri havayla taşınamayacak kadar ağırdır. Bu bitkilerin polenleri bir yerden bir yere böcekler tarafından taşınmaktadır. (arılar, kelebekler)

Bazı bitkiler ise Ağustosun sonunda polen vermeye başlarlar. Bu eylül ayı boyunca devam eder. Kimi zaman ekim ayına kadar veya ilk soğuklara kadar polen verdiği olur.

MANTAR NEDIR?

Mantarlar ekmeği küflendiren, meyvaların bozulmasına neden olan küflerdir. Aynı zamanda kuru yapraklarda, çayırlarda, samanda, tohumlarda diğer bitki ve toprakta da bulunurlar. Soğuğa dirençli oldukları için allerji sorunu uzundur ve karın toprağı kapattığı dönemler dışında tüm bir yıl sporları havada bulunur.

Ev içinde mantarlar ev bitkilerinde ve onların saksı toprağında yaşar. Bodrum katları ve çamaşır odaları gibi nemli yerlerin yanı sıra peynirde ve mayalanmış içkilerde de bulunurlar.

TÜM YIL BOYUNCA SAMAN NEZLESI NASIL DE?IŞIR?

Allerjenler hayvan artıkları (kediler, köpekler, atlar, yün) kozmetik malzemeler, mantarlar, yiyecekler ve ev tozlarıda dahil olmak üzere bütün yıl boyunca bulunurlar. Ev tozu, mobilyalardan dökülen selülozdan, mantardan, ev hayvanlarında dökülen artıklardan ve böcek parçalarından oluşan karmaşık bir yapıdır. Allerji kışın sıcak hava sistemlerinin açılmasıyla ev tozunun etkisi altında artmaktadır.

ALLERJI ZARARLI OLABILIR MI?

Allerjik kişilerin soğuk algınlığına, sinüs enfeksiyonu ve kulak enfeksiyonlarına olan hassasiyetleri artmıştır. Bu hastalık onları allerjisi olmayan insanlardan daha fazla rahatsız edebilir. Hatta bazen daha ağır olarak bu kişilerde astım gelişebilir.

SIZ NE YAPABILIRSINIZ?

Ideal olarak allerjinizin oluştuğu yerden uzakta yaşamayı seçebilirsiniz. Örneğin sadece deniz havası teneffüs edebileceğiniz bir yerde veya hiçbir şeyin yaşamayacağı kadar kuru bir iklimde yaşamanıza devam edebilirsiniz. Ne yazık ki bu ideal uygulama nadiren yapılabilir. Ancak aşağıda sıralanan kendi kendinize yardım önerileri denemeye değerdir.

1. Çimleri keserken veya ev temizliği yaparken polen maskesi takın. (birçok eczaneden temin edilebilir)

2. Isıtma ve havalandırma sistemlerindeki filtreleri aylık olarak değiştirin yada bir hava temizleme aygıtı kullanmaya başlayın.

3. Polenlerin çok yoğun olduğu dönemlerde kapıları ve pencereleri kapalı tutun.

4. Evde bulunan bitki ve hayvanlardan uzak durun.

5. Kuş tüyü yastıkları, yün battaniye ve yün örtüleri pamuk veya sentetik maddeden yapılmış olanlarla değiştirin.

6. Gerekli olduğunda yeterince antihistaminik ve dekonjestan kullanın.

7. Yatağınızın baş tarafı yukarı kaldırılmış bir şekilde uyuyun. Bunun için yatağınızın baş tarafındaki ayakların altına birer tuğla koyabilirsiniz.

8. Genel sağlık kurallarına uyun.

Hergün egzerzis yapın. Sigarayı bırakın ve diğer hava kirliliğine neden olan şeylerden uzak durun. Dengeli beslenin karbonhitratları aza indirin. Dietinizi vitaminler ve özelliklede C vitaminiyle destekleyin.



9. Doktorunuzun tavsiyelerine uyun

10. Kış aylarında iyi bir nemlendirici kullanın. Çünkü kuru ev içi havası birçok allerjik kişinin kötüleşmesine neden olmaktadır. Ancak nemlendiricide mantar üreme şansına da dikkat edin.

DOKTORUNUZ SIZIN IÇIN NE YAPABILIR?

Kulak Burun Boğaz uzmanınız tam bir kulak, burun, boğaz, baş ve boyun muayenesi yapacaktır. Dikkatli bir değerlendirme sonucunda doktorunuz şikayetlerinize herhangi bir enfeksiyonun yada yapısal bir bozukluğun yol açıp açmadığına ve bunlara yönelik uygun tedaviye karar verecektir.

Allerji tedavisinde bir çok ilaçtan yararlanılmaktadır ve dokturunuz bunlar arasından size en uygun olanını seçecektir. Bunlar arasında antihistaminikler, dekonjestanlar, kromolin ve kortizonlu ilaçlar vardır. Şüphelenilen bir allerjinin medikal tedavisi aynı zamanda çevre kontrolü danışmalığınıda kapsamaktadır. Sonuç olarak detaylı bir hikaye ve iyi bir muayeneden sonra doktorunuz hangi maddeye karşı allerjiniz olduğunu tespit etmek için testler önerebilir.

Solunum havasındaki allerjenlerin tek tedavisi spesifik olarak o allerjene karşı antikor oluşturacak enjeksiyonlar yapmaktır. Bundan önce hassasiyetinizin gerçek nedeni bulunmalıdır. Allerji araştırmaları ya kan tahlili yada deri testi şeklindedir. Modern testler sadece hangi maddeye karşı allerjiniz olduğu değil bu allerjinin düzeyi de ortaya çıkmaktadır. Bu, eğer enjeksiyon gerekiyorsa başlanabilecek en yüksek dozla başlayarak tedaviye cevabı en kısa zamanda almamızı sağlar.
Resim Kaderimi Kendim Yazarım Sandım...
&
O BIZIM KAVUŞMAMIZ MAHSERE KALDI
Kullanıcı avatarı
tatlı cadı
Kahraman Üye
Kahraman Üye
Mesajlar: 4550
Kayıt: 18 Oca 2007, 16:37
Konum: Önemli Olan Nerden Oldugun Degil,Nereye Gidecegin...
İletişim:

Allerjik Rinit (SAMAN NEZLESI)

Mesaj gönderen tatlı cadı »

Allerjik Rinit (SAMAN NEZLESI)

Allerjik rinit, burun içinin allerjik reaksiyonudur. Mevsimsel allerjik rinite saman nezlesi de denir.

Allerjik rinit, burun ve kulaklar, sinüsler ve bogaz allerjiye neden olan maddelerle temas ettiginde olusur. Allerjiye sebep olan maddelere allerjen denir. En (bıdıbıdı da yasak kelime) karsilasilan allerjenler polenler, küfler, toz ve hayvan tüyleridir. Bazi allerjenler sadece belli mevsimlerde olur, mesela bahar aylarindaki polenler gibi. Bazilari ise tüm yil vardirlar, örnegin ev tozlarindaki akarlar gibi.

Burun ve sinüsleri döseyen doku, allerjenlerle temas ettiginde, bu dokulardaki hücrelerden histamin denilen bir kimyasal madde salgilanir. Histamin burun içinde siskinlik, kasinti ve asiri sümük salgisina sebep olur.

Belirtiler nelerdir?


Allerjik rinitin en (bıdıbıdı da yasak kelime) rastlanan belirtileri,
· Burunda kasinti ve akinti
· Hapsirik
· Burunda dolgunlukve tikanikliktir.

Diger olasi belirtiler,
· Yorgunluk, halsizlik
· Bogaz yanmasi
· Burun arkasinda akintidir.

Nasil tani konulur?

Allerjik rinitte tani hastanin öyküsü ile konur. Ailede allerji problemlerinin olmasi taniyi destekler. Fakat, neye karsi allerjik oldugunuzun saptanmasi için özel testler gerekebilir. Burundan sümük örnegi alarak incelenebilir. Allerjisi olan hastalarin %50’sinde bu incelemede allerjiyi gösteren hücreler görülür.

Allerjiler için özel testler yapilabilir. Çogu hasta için en iyi test ciltten bakilan “prik test” denilen testtir. Bu testte cilde küçük çizikler yapilip üzerine allejenler yerlestirilip reaksiyona bakilir. Bu allerji testi olasi birçok allerjen içinde neye karsi allerjinin oldugunu gösterir. Bazi durumlarda kan testlerinde süphelenilen allerjenlere karsi antikorlar aranabilir.

Doktorunuz öncelikli olarak belitilerinizi ilaçlarla tedavi etmeye çalisacaktir, ancak ilaçlar belirtilerinizi kontrol etmeye yetmezse, allerji testlerine ihtiyaç duyulabilir.

Nasil tedavi edilir?

Allerji tedavisinde ana kural allerjenden kaçinmaktir. Ev içinde havayi dezenfekte eden özel filtreler polen ve küfleri azaltacaktir. Eger polenlere allerjikseniz, polenlerin çok (bıdıbıdı da yasak kelime) oldugu dönemlerde mümkün oldugunca disari çikmamaya çalismak ve evde havalandirma için fan kullanmamak gerekir. Yataklarin ve yastiklarin üzerine özel plastik örtüler geçirmek akarlardan koruyacaktir.

Eger çevresel önlemlerle belirtileri kontrol altina alamiyorsaniz, ilaçlar ise yarayacaktir. Hafif belirtiler için ilk akla gelen ilaç dekonjestan denilen burun ve bogaz bölgesindeki dolgunlugu gideren ilaçlardir. Dekonjestanlarin en (bıdıbıdı da yasak kelime) görülen yan etkileri kalp çarpintisi ve uykusuzluktur.

Antihistaminiklerde etkili olabilir, ancak uyku hali yaptigi için ancak yatmadan önce alinmalidir. 3-5 gün içinde uyku hali yan etkisi kendiliginden geçecektir. Uykuya sebep olmayan yeni grup antihistaminiklerse, hem günde 1 veya 2 kez alindigi için pratiktir, hem de daha etkilidir. Bazilari bu ilaçlari sadece belirtilerin oldugu günlerde kullanmayi tercih eder, bazilari ise, allerji sezonunun basinda baslayip, sezon geçene kadar kullanir. Antihistaminik ve dekonjestanlari beraber kullanmanin bir zarari yoktur.

Dekonjestan ve antihistaminikler belirtilerinizi kontrol altina alamiyorsa, tedavinize nazal spreyler eklenebilir. Nazal spreyler iki çesittir: steroid veya kromolin içerenler. Hangisini kullanacaginiza hekiminiz karar verecektir.

Eger belirtiler ilaçlara ragmen agir ise, allerji igneleri (asi tedavisi veya immünoterapi) düsünülebilir. Asi tedavisi, sizi allerjiye sebep olan maddeye karsi duyarsizlastiracaktir. Allerji testinize göre, allerjenlerden bir karisim elde edilir ve bu karisim haftalik enjeksiyonlar seklinde size uygulanir. Genellikle 4-6 aylik enjeksiyondan sonra allerjide gerileme hissedilir. Fakat 2-3 yillik veya daha uzun tedaviler de gerekebilir.

Allerjik rinitin kulak ve sinüs enfeksiyonlari gibi komplikasyonlarindan kaçinmak için allerji belirtilerinin iyi sekilde tedavi edilmesi gerekir.

Ne kadar sürer?

Eger çocukluk allerjileri eriskin döneme kadar devam ederse, hayat boyu devam edecek demektir. Daha önceden allerjik olmayan insanlarda bile yeni allerjiler herhangi bir zamanda olusabilir. Allerji belirtileri yalnizca mevsim ve havaya göre degil, bulunulan yere göre de degisir. Yani allerjiler yasanilan yere göre artip azalabilir.

Allerjik riniti engellemek için ne yapabiliriz?

Allerjik rinit gelisimini engellemek için bilinen bir yol yoktur. Allerji bir kez olustuktan sonra, ona sebep olan seyden kaçmaya çalisilabilir, örnegin polenler ve hayvanlardan uzak durmaya çalismak gibi. Agir durumlarda bulundugunuz yerden tasinmaniz gerekebilir, fakat gittiginiz yerde de allerjiniz olabilir.
Resim Kaderimi Kendim Yazarım Sandım...
&
O BIZIM KAVUŞMAMIZ MAHSERE KALDI
Kullanıcı avatarı
tatlı cadı
Kahraman Üye
Kahraman Üye
Mesajlar: 4550
Kayıt: 18 Oca 2007, 16:37
Konum: Önemli Olan Nerden Oldugun Degil,Nereye Gidecegin...
İletişim:

Mesaj gönderen tatlı cadı »

Allerjik Rinit (Saman Nezlesi) Nedir?
Allerjen ile temas sonucu (ev tozu akarı, polenler, küf mantarı gibi) su gibi burun akıntısı, hapşırık, burun kaşıntısı ve bazen inatçı burun tıkanıklığı bulguları ile seyreden bir hastalıktır. Mevsimsel (polen allerjisi) veya tüm yıl boyunca ara ara devam eden (ev tozu akarı, küf mantarı allerjisi) belirtiler şeklinde kendini gösterebilir. Bazen boğaz kaşıntısı veya geniz akıntısı eşlik edebilir. Tek başına veya diğer bir allerjik hastalığın belirtileri (öksürük, hırıltı, nefes darlığı, gözlerde sulanma, kızarma, kaşıntı) ile birlikte görülebilir.

Allerjik Rinit Nasıl Tanınır?
Ilkbahar-yaz aylarında üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmediği halde uzun süren ve nöbetler tarzında gelen aksırık, şeffaf burun akıntısı, burun ve boğazda kaşıntı, burunda tıkanma yakınmalarının bulunması, polenlere bağlı mevsimsel allerjik rinit hastalığını düşündürür. Bu bulguların yıl boyunca devam etmesi ise pereniyal (sürekli) allerjik rinit tanısını düşündürür. Tanı, fizik muayene ile birlikte, allerji cilt testi ve burun mukozası sürüntüsünün incelenmesi ile kesinleştirilir.

Saman Nezlesi Diğer Allerjik Hastalıklarla Birlikte Bulunabilir mi?
Allerjik astımı olan hastaların %20-40'ında allerjik rinit (saman nezlesi) ve daha az sıklıkla atopik dermatit ve allerjik konjonktivit (göz nezlesi) gibi diğer allerjik hastalıklar eşlik eder. Saman nezlesi olan hastaların ise %30-40'ında bronş hassasiyeti veya allerjik astım, daha az sıklıkla da diğer allerjik hastalıklar eşlik etmektedir. Bu nedenle saman nezlesi tesbit edilen hastalarda solunum fonksiyon testleri yapılarak bronş hastalığının eşlik edip etmediği araştırılmalı, daha sonra belirti verebilen böyle bir durumun varlığı, uzun süreli izlemde gözönünde bulundurulmalı ve gerekirse erken dönemde tedaviye alınmalıdır.

Saman Nezlesi Üst solunum Yolu Enfeksiyonları Ile Karıştırılabilir mi?
Saman nezlesinin de dahil olduğu allerjik solunum yolu hastalıkları, orta kulak iltihabı, sinüzit, farenjit ve zatürre gibi hastalıklara zemin hazırlar. Allerjik solunum yolu hastalıklarında yolunum yolu döşemesinde bağışıklığın zayıflaması ve iltihabi reaksiyona bağlı ödem (şişlik) enfeksiyonlar için en önemli iki kolaylaştırıcı faktördür. Allerjik solunum yolu zemininde tekrarlayan bu tip enfeksiyonlar aynı zamanda allerjik olmayan uyarılar karşısında solunum yolu epitelinin tahrişine bağlı olarak allerjik hastalığın şiddetini de artırarak bir fasit daireye neden olurlar. Sadece antibiyotiklerle enfeksiyonun tedavi edilmesi geçici bir çözümdür. Altta yatan allerjik hastalık belirlenip tedavi edilmedikçe tekrarlayan infeksiyonlar uun dönemde solunum epiteline geri dönüşümsüz hasar verebilir.

Saman Nezlesi Nasıl Tedavi Edilir?


1. Çevre Önlemleri:

Tüm yıl boyunca belirtileri olan hastaların yaşadığı mekanlarda belirtileri tetikleyecek faktörlerin kontrol altına alınması gerekir. Tetikleyici faktörler arasında allerjenler (ev tozu, küf mantarı gibi), aşırı kuru hava, sigara dumanı, irrite edici kokular (parfüm, çamaşır suyu gibi kokulu temizlik maddeleri) sayılabilir. Ayrıca, polenlere duyarlı olan kişilerde, allerjik olduğu bitki veya ağaç poleninin polen dönemlerinde mümkün olduğu kadar kapalı ortamda bulunmaları önerilir. Çevre düzenlemesi ve korunma için astım bölümüne bakınız.

2. Ilaç Tedavisi:

a. Burun Temizleme: Hazır püskürtme preparatlar yardımı ile (sterimar, giffrer) veya enjektör yardımı ile burun içinin serum fizyolojik ile düzenli olarak temizliğinin yapılması önerilir. Bu işlem akıntıları sıvılaştırır, burun deliklerinin iç kısmının nemlenmesini sağlar, allerjenleri uzaklaştırır ve sinüzit gibi komplikasyonların oluşmasını kısmen engeller.

b.Rahatlatıcılar (antihistaminikler):
1. Sistemik Antihistaminikler (şurup, tablet): Bu ilaçlar özellikle burun akıntısı, hapşırık, burun kaşıntısı belitilerinin ortadan kaldırılması için kullanılır. Burun tıkanıklığına pek etkileri yoktur. Şikayetlerin yoğun olduğu dönemlerde hasta doktorunun önerdiği şekilde bu ilaçları kullanarak belirtilerin ortaya çıkmasını önleyebilir. Bunlar sadece ihtiyaç olduğunda kullanılan ilaçlardır, sürekli kullanılmaları gerekmez.
2. Lokal Antihistaminikler (örnek: allergodil sprey): Sistemik antihistaminiklerin kullanıldığı durumlarda kullanılır. Burun akıntısı, hapşırık veya burun kaşıntısı şikayetlerinin yoğun olduğu dönemlerde doktorun önerdiği şekilde lokal olarak burun içine uygulama yolu ile kullanılır.

c. Koruyucu ilaçlar (rhinocort aqua sprey, nasalide sprey, flixonase sprey):
Tedaviye dirençli, kronik ve tüm yıl boyunca tekrar eden allerjik rinitlerde veya belirtilerin yoğun olduğu mevsimsel rinitlerde doktorun önerdiği doz ve sürede lokal olarak burun içine uygulanır. Bu ilaçlar doktorunuz tedaviyi sonlandırma kararı verene kadar devamlı olarak kullanılır. Özellikle sürekli burun tıkanıklığı şikayeti veya burun akıntısı, hapşırık ve burun kaşıntısı şikayetleri aşırı yoğun olan hastalara önerilen bir tedavi şeklidir.

d.Immünoterapi (aşı tedavisi):
Bu yöntem hastalığın uzun vaadede kontrol altına alınabilmesi için uygun vakalarda uygulanmaktadır. Şikayetlerden sorumlu olduğu saptanan allerjenin gittikçe artan dozlarda hastaya verilmesi ile o allerjene karşı duyarsızlaştırma esasına dayanır. Kliniğimizde sublingual (dilaltı) aşı tedavisi başarıyla uygulanmaktadır.
Resim Kaderimi Kendim Yazarım Sandım...
&
O BIZIM KAVUŞMAMIZ MAHSERE KALDI
Kullanıcı avatarı
tatlı cadı
Kahraman Üye
Kahraman Üye
Mesajlar: 4550
Kayıt: 18 Oca 2007, 16:37
Konum: Önemli Olan Nerden Oldugun Degil,Nereye Gidecegin...
İletişim:

soru cevap halinde saman nezlesi nedir?

Mesaj gönderen tatlı cadı »

Saman nezlesi nedir?
Saman nezlesi özellikle ağaçlardan ve otlardan gelen tozlardan, mantar tozlarından ve bazen de bunların birleşimlerinden meydana gelen bir solunum allerjisidir. Ilkbahar ve yaz aylarındaki saman nezleleri, özellikle yukarıda belirtilmiş tozlardan ileri gelmektedir. Ağustos ayı ortasında başlayan ve eylül sonuna veya erken don mevsimine kadar süregelen, sonbahar türü ise, özellikle yabani ot ve mantar tozlarından ileri gelmektedir.

Saman nezlesinin belirtileri nelerdir?
Şişkin, kaşıntılı ve damlayan gözler, kapalı, tıkanık veya devamlı akan bir burun, gözlerde, damakta ye boğazda bazı belirtilerdir. Bu allerjinin getirdiği şiddetli hapşırma halleri birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir. Sinüs enfeksiyonları genellikle saman nezlesiyle ilgili görülür. Bazı hallerde saman nezlesi mevsiminde astım da gelişebilir.

Saman nezlesi insan vücuduna nasıl girer?
Tozlar solunum yolu ile vücuda girer. Bazı kişilerde solunum yolu ile alınan pojlen tozlar veya mantar tozları (allerjenler)s birçok girişten sonra, vücut içinde "antikor" lar meydana getirebilir. Bu antikorların vücut içinde gelişmesi bazen aylar bazen de yıllar ister. O zamana kadar hiçbir şekilde kendisini göstermez. Ancak, bu hassas antikorlardan yeterli sayıda yetişenleri olunca (pollen), toz ve mantarların dokularla temasa geçmesiyle saman nezlesi gelişmiş olacak ve meydana çıkacaktır.

Gül nezlesi saman nezleri ile aynı mıdır?
Gül nezlesi bir tür saman nezlesidir. Fakat bu ad artık çok az kullanılmaktadır. Aslında bu nezle güllerden değil, otlardan çıkan pollenlerden gelmektedir.

Allerji "compositae" familyasından uzun saplı sarı bir çiçekten de gelebilir mi?
Hayır. Allerji genellikle amhrosia otunun pollenlerinden ileri gelmektedir.

Saman nezlesi bulaşıcı mıdır?
Hayır.

Saman nezlesi irsiyet ile geçer mi?
Hastalık temayülü irsi yollar ile geçebilir.

Yıl boyunca süregelen saman nezlesi nedir?
Bu duruma aynı zamanda burun iltihabı "rhinitis" denir ve çok kez sinüslerin iltihaplanmasıyle karıştırılır. Yıl boyu süregelen saman nezlesinde akan ve kaşıntı yapan gözler, hapşıran ve akan burun yıl boyunca bu illetlerden kurtulamazlar. Ancak bu tür allerji mevsimlik allerjenlerden değil, mevsim dışı allerj enlerden meydana gelmektedir. Mesela ev tozlarından, tüylerden, hayvan kıllarından hatta yemeklerden, bazı zamanlarda da bakterilerden doğan enfeksiyonlardan da ileri gelebilir.

Hava şartlarının saman nezlesine tesiri nedir?
Saman nezlesinin şiddeti havada pollenin miktarı ve hastanın hassasiyetine bağlıdır. Serin, bulutlu, rüzgarsız ve yağmurlu bir havada hastada çok kez hiçbir belirti görülmez. Hava sıcak, kuru, güneşli veya rüzgarlı olduğu zamanlar belirtilerde artış görülür. Hastalar ıslaklığa veya rutubete karşı allerj ik iseler rahatsızlıklarında serin veya yağmurlu günlerde artış olur. Pollenlerin büyük çoğunluğu bitkilerden saat 6 ile 13 arasında çıkar. Bunun için bu saatler hastalar için en kritik saatlerdir.

Saman nezlesinin yaygınlığı ne ölçüdedir?
Genellikle nüfusun yaklaşık olarak % 2'si ile 3'ü olduğu tahmin edilmektedir.

Saman nezlesi nasıl teşhis edilir?
Hastanın geçmişi etüt edilerek, pollen ve mantar ile yapılan cilt üzerindeki testlerden.

Pollenden başka maddeler de saman nezlesini şiddetlendirebilir mi?
Evet. Pollen mevsiminde tütün dumanı, taze boyalar, kuvvetli parfümler, haşarat ilaçları ve ev tozları saman nezlelerini şiddetlendirebilirler. Ayrıca çikolata, mısır, kavun ve karpuz, ve bal gibi tatlı sıvılar, kiraz, şeftali gibi mevsim meyvalarmın yenmesi, allerji belirtilerinin artmasına neden olabilir.

Saman nezlesi tedavisiz iyileşebilir mi?
Evet, ama buna pek nadir olarak rastlanır.

Saman nezlesi tedavi edilmediği takdirde ne gibi komplikasyonlar meydana gelebilir?
Tedavi olmayan saman nezlesi hastalarının yaklaşık % 30-60'ında bu hastalık astıma yol açar.

Klima cihazları ve oda filtreleri saman nezlesinin tedavisinde yararlı olabilir mi?
Evet. Yararlık oranları ise hastanın bu gibi odalarda ne kadar vakit geçirebileceğine bağlıdır.

Klima cihazları bazen saman nezlesinden allerjisi olanlara zararlı olabilir mi?
Bazı hastaların durumu klima cihazları kullanıldığı yerlerde daha da kötüleşir. Onun için böyle bir cihaz alınmadan hasta bunların, kendisine yararlı olup olmayacağını tecrübe yoluyla tesbit etmelidir.

Saman nezlesi geçtikten veya tedavi olduktan sonra yeniden tekrarlanır mı?
Evet. Bir hastada yıllar boyu hiçbir belirti görülmedikten sonra bile hastalık şiddetli bir şekilde tekrarlanabilir.

Saman nezlesi olan bir hasta için hayatı boyunca tedavi gerekebilir mi?
Her zaman değil. Bir hastanın ne süre enjeksiyona ihtiyacı olacağı öngörülemez. Fakat birçok vakada tedavi üç ile beş sene arasında sona erebilir.

Bir allerji uzmanı allerjik hastasının tedavisine ne gibi şartlarda son verir?
Hasta peşi peşine iki yıl hiçbir rahatsızlık göstermediği zaman.

Duygusal hallerin saman nezlesine etkileri var mıdır?
Evet. Herhangi duygusal bir kriz hastalığın hızını şiddetlendirebilir.

Saman nezlesinden rahatsız olan hastaların fiziki faaliyetlerini kısmaları gerekli midir?
Evet. Fazla fiziki yorgunluğun saman nezlesini şiddetlendirdiği görülmüştür.

Saman nezlesi mevsiminde cerrahi müdahale yapılmalı mıdır?
Saman nezlesinden şikayetçi hastalara ancak acil vakalarda ameliyat yapılmalıdır. Şiddetli hapşıran bir hastaya muhakkak surette gerekmediği takdirde ameliyat yapılması doğru olmaz. Anestezi saman nezlesi hastasının burnuna tahriş edici tesir yapabilir. Mevsim içerisinde ameliyat gören bir hastada astım hastalığının da meydana gelmesi mümkündür.

Saman nezlesinden mustarip çocukların bademcikleri ne zaman alınmalıdır?
Saman nezlesi mevsimi geçtikten sonra sonbahar sonunda veya kışın ilk aylarında ya da mevsimi başlar başlamaz yapılmamalıdır.

Gebe olan saman nezlesi hastası tedavi görmeli midir?
Evet. Saman nezlesi hastalığı olanların durumu gebelik haline şiddetlenir.

Yiyeceklerin saman nezlesi ile ilgileri var mıdır?
Bazı yiyecekler hastalığın durumunu kötüleştirir.

Saman nezlesine alkollü içkiler nasıl tesir eder?
Hastalık mevsiminde hastalığın hızını şiddetlendirir.

Saman nezlesi erkeklerde mi, yoksa kadınlarda mı daha fazla görülür?
Bu hastalığa erkek ve kadınlarda aynı oranda rastlanmaktadır.

Saman nezlesi olan bir hastanın oturduğu yerden başka yere taşınması doğru olur mu?
Ülkelerin bazı yerlerinde pollene çok az rastlanır. Hastalık mevsiminin en süratli zamanında hastaların böyle yerlere gitmeleri icap eder.

Allerji hastası evinde sevdiği ev hayvanı bulundurmalı mıdır?
Böyle hayvanların bulundurulmaması tercih edilir. Hastalar ev hayvanlarının kıllarına karşı allerji gösterebilirler; üstelik bu hayvanlar dışarıdan eve pollen nakledebilir.

Ambrosia otundan niçin korunulamıyor ve bu otlar ortadan kaldırılamıyor?
Çünkü böyle bir yok etme planının ülke çapında ele alınması gereklidir. Bir kentteki ve çevresindeki pollenleri yok etmek yetersiz olur. Pollenler havadan çok uzun mesafe katedebilmektedirler.
Resim Kaderimi Kendim Yazarım Sandım...
&
O BIZIM KAVUŞMAMIZ MAHSERE KALDI
Kullanıcı avatarı
tatlı cadı
Kahraman Üye
Kahraman Üye
Mesajlar: 4550
Kayıt: 18 Oca 2007, 16:37
Konum: Önemli Olan Nerden Oldugun Degil,Nereye Gidecegin...
İletişim:

Alerjik riniti olan hastaların dikkat etmesi gereken nelerdir?

Mesaj gönderen tatlı cadı »

Alerjik riniti olan hastaların dikkat etmesi gereken nelerdir?

- Sigara içmeyin ve yanınızda içirmeyin.

- Tozlu ve polenli ortamlarda bulunmayın, eğer bulunmak zorundaysanız mutlaka maske veya hava temizleme cihazı kullanın. Polen yoğunluğu en çok sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde olmaktadır. Bu saatlerde dışarı çıkmamaya çalışın

- Burnun dış kısmına ve göz çevresine çok ince bir tabaka şeklinde sürülen vazelin polenleri yakalayabilmektedir.

- Polenlerin uçuştuğu mevsimlerde kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun ve/veya hava temizleme cihazı kullanın.

- Özellikle kaloriferli evlerde kuru ev havası alerjik rinitin kötüleşmesine neden olabileceğinden, evde hava nemlendiricisi kullanın.

- Klimalar ortam nemini çok düşürür, dolayısı ile havayı çok kurutur. Ortam nemini arttırmak için bir hava nemlendirici kullanın. Klimalarda kullanılan filtreleri her ay değiştirin veya temizleyin.

- Evinizde tüylü hayvan ve bitki beslemekten kaçının.

- Giysilerinizi açık havada kurutmayın (polen, toz ve vb. alerjenlerin giysilerinize yapışmaması için).

- Beden temizliğinize dikkat edin, düzenli olarak el ve yüzünüzü yıkarsanız vücudunuza girmek üzere olan polenleri engellersiniz.

- Tüylü ve yünlü battaniyeler yerine pamuklu ve sentetik olanları tercih edin veya anti alerjik yatak kılıfları kullanın.

- Toz barındırabilecek tarzda kilim, halı gibi ev eşyalarını kullanmamaya özen gösterin.

______________________________________________
Alerjenlerden korunmak
Polen alerjisi olanların alerji yapan maddelerden uzak durarak korunma yollarına harfiyen uymaları gerekiyor.
- Medikal tedavi
Doktora danışıp alerjiye yol açan polenin etkisini en aza indirgeyecek ilaçlar alınmalı.
- Aşı tedavisi
Eğer alerjik şikâyetler ilaçlarla geçmiyorsa ve giderek artıyorsa aşı tedavisi (immunoterapi) uygulanır.Bu aşıların içinde alerjiye neden olan alerjenler vardır. Çok az miktarlardan başlanarak giderek artırılan miktarlar aşı ile vücuda verilir. Bu alerjenlere karşı vücudun bağışık hale gelmesi sağlanır. Bu enjeksiyonlarla vücutta antikorlar oluşur, bunlar alerjenleri engeller. Tedavi süresi 4-5 yıl sürer.
Bahar Nezlesi tedavisi nasıl yapılır?
Alerjik rinit tedavisinde temel yöntem tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjenden korunmaktır. Polen alerjisinde bu pek kolay değildir ve tam olarak gerçekleştirilemez.
Polenden korunmak için alınacak önlemler;
Polenlerin en fazla uçuştuğu sabahları saat 05.00 ile 10.00 arası açık havaya çıkmayın. Ancak ağız ve burnu kapatan maskelerle çıkabilirsiniz.
Polen zamanı açık havada spor yapmayın.
Saçlar tozu tutar. Bu nedenle her akşam saçlarınızı yıkayıp duş alın. Böylece üzerinizdeki tozlardan arınabilirsiniz.
Çocuklar sokaktan geldiği zaman üstlerini hemen değiştirmelerini sağlayın.
Arabada giderken camları açmayın. Hava değişimi için klimadan yararlanın.
Polen zamanı evde kapı ve pencerelerinizi sıkı sıkı kapatın.
Evinizde ve ofiste varsa klima filtresini sık sık değiştirin. Son yıllarda klimaların çoğunda polen filtreleri kullanılmaktadır. Bu filtreleri yıprandıkça yenilemenizde yarar var. Böylece dışardan gelecek olan tozları önleyebilirsiniz.
Tatil için deniz kenarını tercih edin.
Dışarıda gözlük ve şapka kullanın. Gözlükleri her gün akar suyun altında yıkayın.
Günlük kıyafetlerinizi yatak odasında çıkarmayın.
Alerjiye karşı doktora başvurun.
Çim biçmekten kaçının ya da maske takıp yapın.
Ancak bu önlemler tam uygulansa bile etkinliği oldukça düşüktür. Ev tozu akarından korunmak için nemli ortamdan uzak durmak, en azından yatak odasında halı, klim ve benzeri toz tutucu eşyaları kaldırmak, ıslak zemin temizliği yapmak, temizlik yapılırken o ortamda bulunmamak, akar allerjeni geçirmeyen yatak, yorgan ve yastık kılıfı kullanmak başlıca önlemlerdir.
Çevresel allerjenden korunma önlemleri tek başına yeterli değildir. Bu nedenle ilaç tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Her hasta için ilaç tedavisi farklıdır ve alerjisinin ağırlığına göre bu değişmektedir. Bu tedavi programı profosyonellik gerektiren bir yönetimdir ve alerji uzmanları tarafından planlanmalıdır. Bu tedavide burundaki ve gözdeki kaşıntı, hapşırma ve akıntıyı giderecek anti-histaminik denilen antialerjik ilaçlar en sık kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar ağızdan kullanılabileceği gibi, direk buruna ve göze sıkılan damlalar halinde de kullanılabilir. Ancak burun tıkanıklığını gidermek ve daha ciddi Alerjik rinit bulgularına hakim olmak için buruna sıkılan kortizonlu spreyler doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bu ilaçlar hasta için uygun doz ve formulasyonda kullanıldığında yan etkileri olmayan oldukça güvenilir ilaçlardır. Ayrıca hastanın ön plandaki yakınmasına göre burundaki tıkanıklığı gideren, akıntıyı azaltan, gözdeki kızarıklığı azaltan vs ilaçlar da kulanılabilir. Ancak yakınmaların uzun sürdüğü, sık ve uzun süreli ilaç kullanmak gerektiği durumlarda hele Alerjik rinitle birlikte alerjik astım bulguları da varsa allerji uzmanı kontrolünde alerji aşısı yapılması oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.
Resim Kaderimi Kendim Yazarım Sandım...
&
O BIZIM KAVUŞMAMIZ MAHSERE KALDI
Kullanıcı avatarı
tatlı cadı
Kahraman Üye
Kahraman Üye
Mesajlar: 4550
Kayıt: 18 Oca 2007, 16:37
Konum: Önemli Olan Nerden Oldugun Degil,Nereye Gidecegin...
İletişim:

Mesaj gönderen tatlı cadı »

Alerjil rinit bide bunu sitemiz doktorundan ögrenmek istedim.dr.k_unal bunun gerçekten bi tedavisi varmı nasıl?Nelerden uzak durmalıyız ?
Resim Kaderimi Kendim Yazarım Sandım...
&
O BIZIM KAVUŞMAMIZ MAHSERE KALDI
Cevapla

“Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri” sayfasına dön