Bidibidi Yenileniyor !

23 Nisan 2021 tarihinden önce hesabın varsa Şifreni Sıfırlaman gerek: TIKLA ŞİFRE SIFIRLA | Her şeye sana özel olan panelinden ulaşabileceksin. Seni evine bekliyoruz: https://www.bidibidi.com


[YENİLENDİ] Kullanıcı, Kayıt, Üyelik ve Profil Sistemi
[YENİLENDİ] Bidibidi Oyun Bölümü

[BEKLİYOR] Forum, Galeri, Diğer Bölümler


KAYDOL

Skolyoz nedir?

Hastalıkların isimleri , açıklamları , bilimsel adları ve tedavi yöntemlerinin paylaşıldığı platformda şifa bulmanız dileklerimizle...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
deniz gözlü
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
Mesajlar: 890
Kayıt: 26 Haz 2012, 10:36

Skolyoz nedir?

Mesaj gönderen deniz gözlü »

SKOLYOZ

Skolyoz nedir?

Skolyoz omurganın üç boyutlu 10 derece üzerindeki eğrilme deformitesidir. Normal ve sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında yukardan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında döner.


Omurgaya arkadan bakıldığında eğrilik düz durulduğunda bile fark edilebildiği gibi bazen bu denli net değildir ve ancak öne eğilme durumunda veya hekim kontrolü ve röntgen filmlerinde anlaşılabilir.


Skolyoz çok değişik nedenlerle ortaya çıkabilir, okul çocuklarında ortalama %1.5 oranında saptanmıştır. Skolyozun en sık rastlanan tipi idiyopatik skolyoz dur ve %70-90 oranındadır. Skolyozda kalıtımsal rol olabileceği görüşü vardır. Kızlar ve erkeklerde eşit sıklıkta rastlanmakla birlikte kız çocuklarda daha fazla ilerleme görülür.

Skolyoz eğrilikleri majör ve minör eğrilik olarak tanımlanır. Eğriliğin en çok açılandığı yani dik eksenden en çok dönen ve orta hattan en çok uzaklaşan vertebranın bulunduğu yere apeks denir. Skolyoz işte bu apeks vertebranın bulunduğu omurga seviyesine göre de isimlendirilir. Apeks boyun bölgesinde ise servikal, bel bölgesinde ise lomber ve sırtta ise torakal veya bunların birlikte hali olarak tanımlanır.Çoğu skolyozlu kişide torasik vertebralarda eğrilik vardır.

Skolyoz nedenleri nelerdir?

A.Yapısal skolyoz

1.Idiyopatik
2.Nöromüsküler nedenler
3.Doğumsal
4.Travma
5.Tümörler
6. Diğer

B.Yapısal olmayan skolyoz

1.Postüral skolyoz
2.Bacak uzunluk farklılıklarına bağlı
3.Kalça eklem kaynaklı
4.Enflamatuar nedenler

Skolyoz yaş,cinsiyet ve eğriliğin derecesine göre ilerleyebilir. Özellikle yapısal skolyozda büyümenin en hızlı olduğu ergenliğe geçiş döneminde eğriliğin derecesi daha hızlı ilerler.Ergenlik sonrası dönemde kemiklerin büyüme çekirdekleri olan epifizlerin kapanması sırası ve sonrasında ise ilerleme durur.

Eğrilik özellikle öne eğilmekle belirginleşir ve dönmenin fazla olduğu taraftaki vertebraların duruşu kaburgalardaki itilmeyle birlikte bu tarafta belirgin bir yükseklik oluşturur, buna (rib hump) paket denir.


Skolyoz bir hastalık değildir, biçimsel bir deformitedir. Bazı vakalarda kaburgaların yer değiştirmesi ile birlikte akciğer solunum kapasitesi,akciğerin bu durumuna bağlı solunum değişiklikleri ortaya çıkabilir.Bu durumda solunum sıkıntısı,akciğer enfeksiyonları,kronik ağrı ve psikolojik problemler ortaya çıkabilir.Çok ileri vakalarda kalp problemleri,egzersiz kapasitesinin azalması söz konusudur bu durumda skolyoza bağlı ikincil nedenler artık hastalık nedenidir.

Skolyozun belirtileri nedir? Aileler neye dikkat etmelidir?
Skolyozda bel ağrısı olması gerekmez. Skolyozu olan çocukta bel veya sırt ağrısı olduğunda ağrının başka nedenleri de hekim tarafından araştırılmalıdır.
Bir omuz diğerinden daha yüksektir
Tek tarafta kürek kemiği çıkıntısı daha dışarıya doğrudur
Kaburgalar tek tarafta daha yüksektir.
Bel dengesiz görünür
Vücut bir tarafa doğru eğik durur
Bir bacak diğerinden daha kısa görünür.
Skolyoz tanısı nasıl konur?

Skolyoz tanısı ayakta çekilen tüm omurgayı içine alan röntgen bulguları ve hekimin klinik muayenesi ile belirlenir. Omurganın direkt filmleri yeterli olup nadiren MR gereklidir.
Omurganın esnekliği test edilir. Ayakta çekilen tüm omurganın ön arka ve yan grafileri tanıyı koymak ve skolyozun eğriliğinin derecesini belirlemek için yeterlidir. Bu grafilerde eğriliğin başladığı ve sonlandığı omurlar arasındaki sapma açısı ölçülür ve vakalar bu açının ilerlemesine göre takip edilir.Bu açıya Cobb açısı denir.Vertebranın dönme derecesi ise yine bu grafilerden belirlenir. Cobb açısı,vertebra rotasyon derecesi skolyozun ilerlemesini değerlendirmek ve konservatif tedavilerin sonuçlarını takip etmek için çok önemli parametrelerdir.Skolyoz yaşla birlikte ilerleme gösterdiğinden çocuğun kemiksel gelişiminin de belirlenmesi gerekir.Bu nedenle çocukların büyüme durumu ve kemikleşmenin düzeyini belirlemek için bazen elbilek ve kalça grafileri ile karar verilir.

Skolyozda tedaviler nelerdir?

Skolyoz tedavisinde amaç kozmetik olarak düzgün, ağrısız ve hareketli bir omurga sağlamaktır. Doğumsal ilerleyici skolyoz genellikle cerrahi gerektirir. Idiyopatik skolyozda hastanın yaşı, eğriliğin derecesi, eğriliğin yeri tedavi kararını etkiler.

Bu nedenle hastaya göre karar verilir. Skolyoz tedavisinde;

1. Hastanın belirli bir süre izlenmesi
1.Egzersiz ve rehabilitasyon uygulamaları
2.Korseler
3.Cerrahi tedavi söz konusudur.

Genellikle de bu tedaviler birlikte kullanılmaktadır. Cobb açısı ile tedaviler etkinlik yönüyle takip edilir.4-6 aylık sürelerle yapılan kontrollerde 5 derecenin üzerinde Cobb açısında artma söz konusu değilse ilerlemeden bahsedilemez.

Idiyopatik skolyozda fizyoterapi ve uygun korse tedavisi eğrilikte maksimum düzeltme sağlamak için en etkin konservatif tedavi yöntemidir. Özellikle skolyoza özgü özel egzersiz programları ile 3 boyutlu maksimum etki ve günlük yaşam aktiviteleri sırasında skolyoz postüründen korunmayı öğretmek ve uygulatmak amaçlanmalıdır. Almanya?da geliştirilmiş ve yaygınlaştırılarak uygulanan Scroth skolyoz egzersizleri günümüzde daha yaygın kullanılmaktadır.



Günümüzde korse tedavisindeki en iyi uygulamalar Rigo sınıflandırılması kullanılarak yapılandırılan özel korse uygulamalarıdır. Konu ile ilgili çalışan çok sayıda uzman fleksibl skolyoz eğrilik derecesinde %20 üzerinde düzeltme sağlandığını göstermişlerdir.

Almanya?da faaliyet gösteren Asklepios Katherina Scroth Spinal Deformite Rehabilitasyon Merkezi yoğun olarak skolyozun cerrahi dışı tedavisi ile ilgilenmektedir. Bu merkezde yoğun skolyoza özgü egzersiz uygulamaları(Scolıosis Intensive Rehabilitasyon) ve eğriliğe uygun korseleme yapılmaktadır.

Scoliosis Intensive Rehabilitasyon (SIR) nedir ?

Eğriliğin yönüne ve kişiye göre düzenlenen bu yoğunlaştırılmış özel egzersiz programında amaç sensorimotor ve hareket temellerine dayanan üç boyutlu skolyoz tedavisidir.Bu özel egzersizlerle hastanın asimetrik duruşunu düzeltmek ve günlük yaşam aktiviteleri sırasında düzgün postürü korumayı öğretmek hedefler.

Çeşitli yerlerden refere edilen hastalar bu merkezde 4-6 haftalık günde4 saatlik yoğun egzersiz programlarına katılır. Grup egzersizleri olarak planlandığında hastaların eğrilik yönleri,dereceleri ve yaşları benzer olanlar aynı gruplarda çalıştırılır.Gerektiğinde hastalar için bireysel programlar da yürütülür.Egzersizlerin temelinde solunum egzersizleri, proprioseptif uyarılar ile doğru postürü öğrenmek ve korumak,farklı denge ve hareket egzersizleri ile eğrilik tarafını düzeltmek ve tekrar denge ve normal hareketi sağlamak vardır.Tedavilere yardımcı olarak osteopatik yaklaşımlar, germeler, masaj ve yüzme programları da ilave edilir.

Bu özel egzersiz programlarını Katherina Scroth terapisti sertifikası programına katılan fizyoterapistler yürütür. Bu programda amaç kişiyi kendi durumu konusunda eğitmek ve eğriliğin derecesinin ilerlemesini engellemek ve düzgün duruşu sağlamaktır.

Skolyozda korse tedavisinin yeri nedir?

Günümüzde skolyoz için geliştirilmiş çok sayıda korse vardır. Birçoğu biyomekanik olarak yeterli konsepte göre dizayn edilmemiştir ve tedavideki etkinliği de yetersizdir. Iyi bir korse uygulamasının efektif olduğu eğriliğin ilerlemesini durdurduğu ve cerrahi oranını azalttığı kanıta dayalı olarak gösterilmesine dayanmalıdır.

Korsenin skolyoz tedavisindeki başarısı özellikle düzeltici etki ve korsenin giyilme süresine bağlıdır. Ergenlik döneminde skolyoz korseleri mutlaka 23 saate yakın süre giyilmelidir.Korse eğriliğin apeksine odaklı, pelvis ve omuz kuşağında da düzeltmeyi sağlayacak ve yeterli bası kadar eğriliğin aksi yönünde yeterli boşluk verilecek şekilde düzenlenmelidir. Rigo tarafından sınıflandırılan skolyoz eğrilik paternlerini dikkate alacak şekilde 3 boyutlu bir düzeltme sağlamalıdır.

Rigo Cheneau korseler , korse gelişiminde çok önemli bir standart sağlamıştır.Bu gelişimi esas alarak geliştirilen ScoliOlogic Cheneau light korse ise farklı sizeları olan prefabriketed,son uygulama ve düzeltmelere izin veren bir dizayna sahiptir.


Skolyoz tedavisi ekip çalışması ile başarılı olarak yürütülür. Elbette burada en önemli rol aileye ve skolyozlu hastaya düşmektedir. Erken ve zamanında tanı konulması başarı için çok önemlidir. Ergenlik çağı içinde olan çocukların omurgalarının mutlaka kontrol edilmesi,aile tarafından fark edilen bir eğriliğin mutlaka hekime danışılması gerekmektedir.Düzenli yapılan korse uygulaması ve egzersizler eğriliğin derecesini ve cerrahi oranını belirgin derecede azaltır.

Skolyozda cerrahi tedavinin yeri nedir?

Eğriliğin 40 derecenin üzerinde olduğu, konservatif tedaviler rağmen eğriliğin ilerlemesi durumunda cerrahi endikasyon söz konusu olabilir.

Hastaya dengeli ve stabil omurga sağlamak için omurlar arasında dondurma, plak ve vidalar ile destekleme ve sabitleme yapılır.Elbette bu durumda omurganın hareketiliği kaybedilmiş olacaktır.Doğumsal skolyozlarda omurgada birleşme ve ayrılma bozukluğu söz konusudur ve asimetrik büyümeyi durdurmak için füzyon yapılmaktadır.

Cerrahi oldukça uzun sürelidir ve postoperatif süreçte kontrollü hareketler önerilir
Kullanıcı avatarı
deniz gözlü
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
Mesajlar: 890
Kayıt: 26 Haz 2012, 10:36

Mesaj gönderen deniz gözlü »

SKOLYOZ YÜZME VE EGZERSIZ
Skolyoz omurga eğriliği her 10 kız çocuğundan birinde veya her 20 erkek çocuğundan ikisinde, fark etmeksizin bununla doğan veya sonradan olan yüzlerce kişinin kaderi...



Yıllardır bir çok doktordan onlarca hasta geldi "Doktor yüz dedi" diyerek...Gerçi ne nekadar, ne de nasıl yüzeceğine dair hiç bir bilgi verilmeyen, 4 ila 25 yaş aralığında( yani yoğunukla böyle) onlarca skolyoz hastası, geldi, geçti... Ister istemez ben de de "skolyoz nedir? de bu kadar insan bundan dertli" şeklinde bir merak oluştu ki basit ve düz mantıkla" güçsüz tarafı güçlendir" şeklinde ki çalışma genişledi.



Yıllardır, güçsüz tarafı röntgenlerden veya sırttan bakarak tespit edip, alçakta kalan kürek kemiği yönünü güçlendirip, aksi yöne germe uygulamaları ve tabi genel çalışmalar yaptırarak sonuca gitmeye başladık.



Hala pek çok vakanın nedeni bilinmiyor. Özellikle ince kemik yapılı çocuklarda görüyorum. Karadeniz ve balkan kökenliler de sıkça görüyorum. Daha çok kız öğrencim oldu. Yani" her 10 kız çocuğunda biri" tezi sanırım doğru... Kemik yapısı oturana kadar egzersiz devam etmeli, yani öyle 3-5 ayla bitmiyor. Çocuklar yıllarca yüzüyor veya egzersiz yapıyor.Iş burda da bitmiyor. Ergenlik atağından sonra 40 lı yaşlar var sıra da. Aslında hayat boyu form da kalmak zorunda olduğunuz bir hastalık...

Peki ne yapmalıyız? Elbette uzman hekimler gözetiminde olmalısınız. Özellikle ergenlik ve çocukluk dönemi teşhislerinde doktorun ilk önerisi derece küçükse yüzme! benim önerim se SIRT ÜSTÜ YÜZME. Daha çok sırtınızın alçakta olan kısmının gelişimi için o tarafın koluyla yapılacak kulaç çalışması ve bölge için güç çalışması. Tabi diğer tarafı da ihmal etmeden.

Her spor eğitmeni skolyoz veya benzer sağlık konularını bilmiyor olabilir. Ama mutlaka bölgeler için güç çalışmalarını bilirler. Destek almanız gerektiğinde örneğin yüzme bilmiyorsanız, suyu sevmiyorsanız veya yüzecek yeriniz yoksa spor salonları bile işinizi görür.

Türk halkı olarak, zayıflama ilaçlarıyla 1 hafta da zayıflamayı, çabucak doğurmak için sezaryeni, omurga fıtıklarından hemen kurtulmak için ameliyatı ki arkası zincir ameliyatlardır, kısacası her türlü kısa yolu sabretmeye tercih ederiz. Bizim için herşeyin çarçabuk olması gerekir.



Çok duyarım ben egzersiz yaptım hiç işe yaramadı diyenleri.Ne kadar yaptın? 3 ay mı ? 6 ay mı? Kısa soluklu hiç bir çalışmanın arkasında fayda beklemeyin. Küçük yaş gruplarında kemik yapısı oturana kadar düzenli yüzme ve egzersiz şart, Hafta da en az 3 gün.

Anne babalara çok iş düşüyor. Önce çocuklarınıza bakıp görmeniz gerekiyor. ONLARIN SIRTLARINA VE GÖ?ÜS BÖLGELERINE DIKKATLE BAKIN. IKI TAFAR ARASINDA FARK OLUP OLMADI?INA DIKKAT EDIN.


Resim

Resim

Çocuğunuzu şekilde ki gibi eyin, arkasına geçip sırtına bakın, bir tarafın diğerinden yüksek te olup olmadığına dikkat edin. Yükseklik resimde ki kadar bariz olmayada bilir. Ön tarafından bakıldığında her iki göğsün dengesi de size fikir verecektir.
Kullanıcı avatarı
deniz gözlü
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
Mesajlar: 890
Kayıt: 26 Haz 2012, 10:36

Mesaj gönderen deniz gözlü »

Skolyoz Nedir?
Omurgadaki eğriliklere verilen genel bir ad olsa da Skolyoz göğüs ve bel bölgesinde görülen yana doğru eğriliklere denir. Basit kamburlukla karıştırılmamalıdır. Skolyoz hastalığını Ameliyat ile büyük oranlarda düzeltmek mümkün ama sağlıklı bir insanın kemik yapısına ulaşmak çok çok zordur.

Skolyoz Hastalığı ne zaman ameliyat edilmelidir?
Skolyoz Hastalığında, ameliyat için kesin bir zaman belirlemek yanlış olur. Çünkü Ameliyat için çok fazla etken vardır. Ancak En önemli etken Omurgadaki eğriliğin derecesidir 50 dereceden büyük eğrilikler için ?ameliyat edilebilir? dense de bazı doktorlar 70/75 dereceye kadar fizik tedavi önermeye devam ediyor. Fakat bu verdiğimiz rakamlar da ameliyat için kesin rakamlar değildir daha aşağı derecelerde ameliyat söz konusu olabilir. Bu konuda iyi düşünmek iyi araştırmak ve doğru uzmanı bulmak gerekiyor. Onun haricinde belli bir yaş sınırı koymak çok yanlış olur zira 5 yaşında da ameliyatı başarılı geçen çocuklarla başarılı ameliyatlar geçirmiş orta yaş insanlar mevcut? Fakat tüm bunların yanı sıra Türkiyedeki skolyoz hastalarının çoğu erken yaşlarda ve hastalığın erken safhalarında ameliyat olmanın daha iyi olacağına inanıyor az önce bahsettiğimiz gibi bunun kararını muhakkak bir uzmanla birlikte vermelisiniz.


Skolyoz Ameliyatı olmadan neler yapmalıyım?

Skolyoz Ameliyatı olmadan önce bilmeniz gereken en önemli şey bu ameliyatın ciddi bir ameliyat olduğu ver birçok komplikasyona yol açabileceğidir. Bu komplikasyonların en kötüsü Ölüm riski ve Felç kalma riskidir. Tıbbi etik açısından önce bunları bildirmek durumundayız fakat en ufak ameliyatlarda bile ölüm riski ya da felç kalma riski bulunmakta. Kazanımlar ve riskler karşılaştırılıp doğru doktorlarla, doğru kararlar verildiği takdirde doğru sonuçlar alınabilir. Risklerin büyüklüğü hastaların eğrilikleri ve kişisel farklılıkları ile de ilgili bir durum bazı Skolyoz hastalarına doktorlarımız ?yüksek oranda risksiz bir ameliyat geçireceksin? diyebiliyor. Risk durumu sizin hikayenizle ilgili biraz da?
Skolyozdan başka sorunlarınız varsa solunum yetmezliği, taşikardi vb. bu durumlarda doktorlarımız ameliyat olup olmaması konusunda size kesin cevaplar verebiliyorlar.

Skolyoz Ameliyatı olmadan önce mevcut tüm alternatif tedavi yollarını fizik tedavileri denemeli, sıkıntılarınız artarak devam ettiği müddetçe ameliyata aileniz doktorunuz ve yaptığınız araştırmalarla birlikte karar vermelisiniz. Çünkü Skolyoz Ameliyatı ciddi bir ameliyat ve birtakım komplikasyonları var

Skolyoz Ameliyatının Komplikasyonları (yan etkileri)

? Anesteziye alerjik reaksiyonlar
? Kanama hasataya ameliyat öncesi kan bağışı tavsiye edilir
? Postoperatif ağrı
? Nörolojik yaralanma hastaların% 1 inde görülür.
? Motor zayıflık
? Çok nadir durumlarda felç
? Psödoartroz
? Disk dejenerasyonu
? Bel ağrısı
? Hareketlilik ve denge kaybı ve kas gücü kaybı
? Bacak ve sırt ağrısı
? Vertebra kırılması

Skolyoz Ameliyatı olmalı mıyım?

Eğer kafanızda ameliyat olsam mı düşüncesi varsa yukarıda saydığımız tetkikler ve diğer tedavi yöntemlerini denemişseniz, doktorunuza danışmanız gerekmekte ve bazı tetkiklerden sonra bünyenizin ameliyata uygun olup olmadığına karar verilmektedir. Ameliyat fikri olan arkadaşlar en azından ameliyat olmadan önce ameliyat olabilirler mi onu öğrensinler test ve taramalarını yaptırsınlar böylece acaba ameliyat olsam mı? Belirsizliğinden kurtulacaklar, ameliyat olup olamayacaklarını öğreneceklerdir.

Skolyoz hastalığında cerrahi müdahale dışında tedavi olanağı var mıdır?

Ameliyat dışında ağrı ve benzer şikayetler varsa onları dindirici ilaç tedavileri, Korse uygulamaları ve Fizik tedaviler uygulanabiliyor.

Skolyoz Ameliyatında Yaş sınırı var mı?
Kesin bir yaş sınırı olmamakla birlikte, Skolyoz ameliyatı kişiden kişiye değişmektedir. Skolyoz ameliyatında. Hasta hikayesi ameliyatla ilgili kararları etkilemektedir.
Cevapla

“Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri” sayfasına dön