1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

19. Uluslararası Ankara Film Festivali

Gönderilme zamanı: 15 Mar 2008, 01:52
gönderen BIDIBIDI
Bu yıl oldukça yoğun bir programla sinema severlerin karşısına çıkacak olan Uluslararası Ankara Film Festivali, 13-23 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek. Özel bölümler ve sergilerle renklenen festivalin bu yılki ana temasıysa "uzlaşma"...

Son bir iki sene içerisinde önemli güçlükler yaşayan Ankara Uluslararası Film Festivali, bu yıl son derece kuvvetli bir programla ve iddialı özel bölümleriyle sinemaseverlerin karşısına çıkıyor. Bu yıl da Ankara Kızılay Büyülü Fener Sineması'nı mekan edinen ve Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde de gösterimler, etkinlikler düzenleyecek olan festival, 13-23 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu yılki festivalde yer alan başlıca bölümler; Latin Amerika Seçkisi, Dünyanın Her Köşesinden, Aynanın Içinden ve Futbol Filmleri. Ayrıca, uzlaşma temalı 12 filmin gösterileceği özel bir bölüm, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Kısa Film Yarışması ile yerli yabancı kısa filmlere ayrılan son derece geniş içerikli özel bir bölüm ve Ulusal Belgesel Yarışması da festivalin olmazsa olmazları arasındaki yerini almış vaziyette...

Festivalin, Dünyanın Her Köşesinden adlı bölümünde 14 film yer alıyor. Bu filmler arasında, Zoltan Kamondi imzalı "Dolina", 2006 yılında Polonya'da çok ses getiren Joanna Kos ve Krzysztof Krauze imzalı "Kurtarıcı Meydanı", Kanada yapımı "Igor Izi'nin Peşinde" ve Iran yapımı "Cenaze Için Birkaç Kilo Hurma" dikkat çekiyor. Latin Amerika Seçkisi'ndeyse tam beş film yer alıyor. Dünya festivallerinin yeni gözdesi haline gelen Latin Amerika Sineması'nın gündemdeki filmlerini izleyiciyle buluşturma amacı güden bu bölüm içerisinde, Daniel Gruener imzasını taşıyan kara komedi "Pazar Günleri Asla", Chico Teixeria imzalı "Alice'in Yuvası", Esteban Sapir'in son derece enteresan filmi "Anten", Gerardo Nanenja'nın yönettiği "Drama/Mex" ve Heitor Dhalia imzalı "Tükenmiş" yer alıyor.

Alice'in yaratıcısı anılıyor
Ankara Film Festivali'nin en ilginç bölümlerinden biriyse, günümüz sinemasını da derinden etkileyen bir eserin, "Alice Harikalar Diyarında"nın yazarı Lewis Carroll'un 110'uncu ölüm yıldönümü nedeniyle programa dahil edilen "Aynanın Içinden" adlı bölüm. Bu bölümde, "Alice Harikalar Diyarında"nın ağırlıklı olduğu bir "Lewis Carroll uyarlamaları seçkisi" yer alıyor. 1949 yapımı Lou Bunin & Dallas Bower imzalı "Alice Harikalar Diyarında"canlandırma sinemasının büyük ustası Jan Svankmajer imzalı "Alice", "Gıllıgış ya da Kukla Hubert'in Giysileri" adlı yapımlar, Michael Sporn'un "Snark Avı", "Lewis Carroll'un Saçma şiirleri..." ve "Gıllıgış" adlı filmleri, George Pastic'in "Saygılarımla, Lewis Carroll Hakkında Bir Film", Rus yönetmen Yefrem Pruzhansky'nin "Alice Harikalar Diyarında" uyarlaması ve yine aynı yönetmenin imzasını taşıyan "Aynanın Içinden" bu bölümde izlenebilecek filmler. Bölümde ayrıca Carroll'ın fantastik dünyasından esinlenen kısa / animasyon filmlerden oluşan bir seçki de yer alıyor.

Top yuvarlak sinema dört köşe
Bu yıl, kalbi hem futbol hem de sinema için atan izleyicilere, festivalin son derece eğlenceli bir sürprizi var. "Top Yuvarlaktır Sinema Dört Köşe" sloganıyla yola çıkan "Futbol Filmleri" bölümünde üç uzun metrajlı film, bunların yanı sıra belgeseller ve kısa filmler de gösterilecek. Yakın zamanda "Machuca" adlı filmini izlediğimiz Şilili sinemacı Andres Wood'un imzasını taşıyan "Futbol Hikayeleri", Khyentse Norbu imzalı Bhutan filmi "Kupa" ve Ikinci Dünya Savaşı'nda yaşanan gerçek bir olaydan yola çıkılarak çekilen Zoltan Fabri imzalı efsanevi film "Cehennemde Iki Devre", bu bölümün öne çıkan yapımları arasında yer alıyor. Ayrıca bölümde Türkiye'den de Serdar Akar imzalı "Dar Alanda Kısa Paslaşmalar" ve Abidin Dino'nun Ross Devenish'le birlikte yönettiği "Altın Goller" adlı yapım yer alıyor. Festival kapsamında, bu bölüm şerefine bir de mini futbol turnuvası gerçekleşecek. Film ekipleri, sinema yazarları ve yabancı konuklar kozlarını bu kez futbol sahasında paylaşacak...

John Cassavetes'e saygı duruşu
Festivalin ustalara saygı niteliği taşıyan toplu gösterim bölümüyse bu yıl Amerikan bağımsız sinemasının öncü ismi John Cassavetes'e ayrıldı. "Her şeyin Dışında Yaşamın Içinde: John Cassavetes" adlı bir bölümle ve bu bölümde gösterilecek olan beş filmiyle anılacak olan usta yönetmenle tanışmak ya da hasret gidermek için festival sinemaseverlere büyük bir imkan sunmuş olacak. Amerikan bağımsız sinemasının bu büyük ustasının festivalde yer alan filmleriyse, 1959 yapımı başyapıtı "Gölgeler", 1968 yılında çektiği "Yüzler", yönetmenin eşi Gena Rowlands'ın başrolünde yer aldığı ve efsanevi bir performans sergilediği "Etki Altında Bir Kadın", usta aktör Ben Gazzara'nın müthiş oyunuyla akıllarda yer eden "Çinli Bahisçinin Ölümü" ve ustanın 1977 yapımı filmi "Açılış Gecesi", bu seçkide yer alan, her sinemaseverin mutlaka görmesi gereken filmlerden...

Ulusal Yarışma heyecanı
Festivalde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması heyecanı da yaşanacak. Festivalde yarışacak filmlerse, Made in Europe (Inan Temelkuran), Mavi Gözlü Dev (Biket Ilhan), Mutluluk (Abdullah Oğuz), Münferit (Dersu Yavuz Altun), Rıza (Tayfun Pirselimoğlu), Taş Yastık (Fatih Hacıosmanoğlu), Yanlış Zaman Yolcuları (Aren Perdeci), Yaşamın Kıyısında (Fatih Akın), Yumurta (Semih Kaplanoğlu) ve Zeynep'in Sekiz Günü (Cemal Şan) olarak belirlenmiş durumdaş Yarışmada yer alan bu filmler En Iyi Film ve En Iyi Yönetmen Ödülleri dahil olmak üzere 16 ayrı ödül kategorisi için yarışacak. Ayrıca festivalde yarışma dışında yer alan Türk filmleri de gösterilecek. Yurt dışında yaşayan yönetmenlerin filmlerinin yer aldığı bu bölümde, Thomas Arslan imzalı "Yolculuk", Hakan Şahin'in yönettiği "Kar", Bülent Akıncı filmi "Şöyle Böyle" ve Taylan Barman- Mourad Boucif ikilisinin çektiği "Cebeli Tarık'ın Ötesi" adlı filmleri yer alıyor.

Kısalar
Kısa filme ve kısa filmcilere de büyük yer ayıran festival, kurmaca, belgesel ve canlandırma dallarındaki filmlerden oluşan geniş bir seçki oluşturmuş durumda. Özellikle Koji Yamamura'nın kısa canlandırmaları ve Aleksandzr Ilic'e ayrılan özel bölümle dikkat çeken kısa film seçkisi, aynı zamanda yerli kısa filmlerin yarıştığı Ulusal Kısa Film Yarışması'nı da kapsıyor. Ayrıca Ispanyol ve Brezilyalı kısa filmcilerin başarılı yapıtları da, bu seçki dahilinde izleyiciyle buluşuyor. Festivalin belgesel bölümüyse, yine ulusal yarışma, ulusal amatör belgesel yarışması ve uluslararası yapımlardan oluşan belgesel film gösterimleriyle son derece dolu bir programa sahip.

Kieslowski sergisi
19. Ankara Uluslararası Film Festivali'nin bu seneki ana temasına ayrılan bölümdeyse, 2'inci Dünya Savaşı'na, bıraktığı etkiye ve bu savaşı yaşayan insanların savaştan yıllar sonra "ötekini" nasıl algıladığına dikkat çekiliyor. ABD, Almanya, Belarus, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Litvanya, Israil, Polonya ve Rusya'dan tam 12 film 19. Ankara Uluslararası Film Festivali'nde seyircisiyle buluşacak.

Festival süresince gerçekleştirilecek en yeni etkinlikse Sanat Sokağı olacak. Sanat Sokağı projesiyle, sanatseverlerin şehirde bir "festival" olduğunun farkına varmalarını sağlamak amaçlanıyor. Festivalin gerçekleşeceği 13-23 Mart 2008 tarihleri arasında, iki gösterim mekanı olan Kızılay Büyülü Fener Sineması ile Çağdaş Sanatlar Merkezi arasındaki güzergah üzerinde ve bu güzergaha yakın trafiğe kapalı alanlarda çeşitli sanat etkinlikleri ve performanslar gerçekleştirilecek. Bir diğer etkinlikse sinema dünyasına "Dekaloglar", "Veronique'in Ikili Yaşamı" ve "Üç Renk Üçlemesi: Mavi, Beyaz, Kırmızı" gibi başyapıtları armağan eden ünlü Polonyalı yönetmen Krzysztof Kieslowski'nin kişisel ve sanatsal hayatını anlatan bir sergi olacak. Bu sergide, Kieslowski'nin aile arşivlerinden derlenen fotoğraf, mektup gibi belgelerin yanı sıra, yönetmenin filmleriyle ilgili az rastlanan afiş, kartpostal gibi materyaller sergilenecek. Festivalin sabaha kadar film izleme geleneği, "Beyaz Geceler" adıyla bu yıl da devam edecek.