Bidibidi Yenileniyor !

23 Nisan 2021 tarihinden önce hesabın varsa Şifreni Sıfırlaman gerek: TIKLA ŞİFRE SIFIRLA | Her şeye sana özel olan panelinden ulaşabileceksin. Seni evine bekliyoruz: https://www.bidibidi.com

[YENİLENDİ] Kullanıcı, Kayıt, Üyelik ve Profil Sistemi
[YENİLENDİ] Bidibidi Oyun Bölümü

[BEKLİYOR] Forum, Galeri, Diğer Bölümler

KAYDOL

HZ. MEVLANANIN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ BU GÜN

BidiBidi.Com Site Arşivi.Sitemizdeki Eski Haberler , Etkinlikler , Yarışmalar , Tebrikler , Kutlamalar.. vb. Gibi Haber ve Hatıra Değeri taşıyan Eski Konuların Toplandığı Yerdir.
jasmine

HZ. MEVLANANIN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ BU GÜN

Mesaj gönderen jasmine »

Bu gün hz. mevlanın ölüm yıl dönümÜ. Allah (c,c) gani gani rahmet eylesin inşallah.

Ve onun hatırasına kendi yazmış olduğu bir şiirirni ekliyorum buraya...

======ILERIYI GÖRME NEDIR? ===========

Ileriyi görme nedir
Iki çare arasında
Delilikten uzak olanı seçebilmektir.
Biri şöyle dese:
"Yedi günlük bu yolda su yok,
Ayakları yakan kum var sadece."
Biri deşöyle dese:
"Yalan! her gece binlerce çeşme var akan."

Ileriyi görme;
Korkarak su almaktır çıkarken yola
Doğrudavranmak adına
Yolda su bulursa
Yanındakini döker
Ve eğer bulamazsa
Vay o adamın savaşına!
Donup kalmamış bakışlar
Ileriye göz atar
Perdeleri yırtarak.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::MEVLANA:::::::::::::::::::::
Kullanıcı avatarı
BIDIBIDI
Web Master
Web Master
İletişim:

Mevlananın Hayatı

Mesaj gönderen BIDIBIDI »

Sağol jasmine, bu da Mevlananın kısa hayatı , Allah Rahmet Eylesin

Mevlâna 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan Ülkesi'nin Belh şehrinde doğmuştur.
Mevlâna'nın babası Belh Şehrinin ileri gelenlerinden olup, sağlığında "Bilginlerin Sultânı" ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahâeddin Veled'tir. Annesi ise Belh Emiri Rükneddin'in kızı Mümine Hatun'dur.

Sultânü'I-Ulemâ Bahaeddin Veled, bazı siyasi olaylar ve yaklaşmakta olan Moğol istilası nedeniyle Belh'den ayrılmak zorunda kalmıştır. Sultânü'I-Ulemâ 1212 veya 1213 yılllarında aile fertleri ve yakın dostları ile birlikte Belh'den ayrıldı.

Sultânü'I-Ulemâ'nın ilk durağı Nişâbur olmuştur. Nişâbur şehrinde tanınmış mutasavvıf Ferîdüddin Attar ile de karşılaştılar. Mevlâna burada küçük yaşına rağmen Ferîdüddin Attar'ın ilgisini çekmiş ve takdirlerini kazanmıştır.

Sultânü'I Ulemâ Nişabur'dan Bağdat'a ve daha sonra Kûfe yolu ile Kâ'be'ye hareket etti. Hac farîzasını yerine getirdikten sonra, dönüşte Şam'a uğradı. Şam'dan sonra Malatya, Erzincan, Sivas, Kayseri, Niğde yolu ile Lârende'ye (Karaman) geldiler. Karaman'da Subaşı Emir Mûsâ'nın yaptırdıkları medreseye yerleştiler.

1222 yılında Karaman'a gelen Sultânü'/-Ulemâ ve ailesi burada 7 yıl kaldılar. Mevlâna 1225 yılında Şerefeddin Lala'nın kızı Gevher Hatun ile Karaman'da evlendi. Bu evlilikten Mevlâna'nın Sultan Veled ve Alâeddin Çelebi adlı iki oğlu oldu. Yıllar sonra Gevher Hatun'u kaybeden Mevlâna bir çocuklu dul olan Kerrâ Hatun ile ikinci evliliğini yaptı. Mevlâna'nın bu evlilikten de Muzaffereddin ve Emir Âlim Çelebi adlı iki oğlu ile Melike Hatun adlı bir kızı dünyaya geldi.

Bu yıllarda Anadolunun büyük bir kısmı Selçuklu Devleti'nin egemenliği altında idi. Konya'da bu devletin baş şehri idi. Konya sanat eserleri ile donatılmış, ilim adamları ve sanatkarlarla dolup taşmıştı. Kısaca Selçuklu Devleti en parlak devrini yaşıyordu ve Devletin hükümdarı Alâeddin Keykubâd idi. Alâeddin Keykubâd Sultânü'I-Ulemâ Bahaeddin Veled'i Karaman'dan Konya'ya davet etti ve Konya'ya yerleşmesini istedi.

Bahaeddin Veled Sultanın davetini kabul etti ve Konya'ya 3 Mayıs 1228 yılında ailesi ve dostları ile geldiler. Sultan Alâeddin kendilerini muhteşem bir törenle karşıladı ve Altunapa (Iplikçi) Medresesi'ni ikametlerine tahsis ettiler.

Sultânü'l-Ulemâ 12 Ocak 1231 yılında Konya'da vefat etti. Mezar yeri olarak, Selçuklu SarayınınGül Bahçesi seçildi. Halen müze olarak kullanılan Mevlâna Dergâhı'ndaki bugünkü yerine defnolundu.

Sultânü'I-Ulemâ ölünce, talebeleri ve müridleri bu defa Mevlâna'nın çevresinde toplandılar. Mevlâna'yı babasının tek varisi olarak gördüler. Gerçekten de Mevlâna büyük bir ilim ve din bilgini olmuş, Iplikçi Medresesi'nde vaazlar veriyordu. Vaazları kendisini dinlemeye gelenlerle dolup taşıyordu.

Mevlâna 15 Kasım 1244 yılında Şems-i Tebrizî ile karşılaştı. Mevlâna Şems'de "mutlak kemâlin varlığını" cemalinde de "Tanrı nurlarını" görmüştü. Ancak beraberlikleri uzun sürmedi. Şems aniden öldü.

Mevlâna Şems'in ölümünden sonra uzun yıllar inzivaya çekildi. Daha sonraki yıllarda Selâhaddin Zerkûbî ve Hüsameddin Çelebi, Şems-i Tebrizî'nin yerini doldurmaya çalıştılar.

Yaşamını "Hamdım, piştim, yandım" sözleri ile özetleyen Mevlâna 17 Aralık 1273 Pazar günü Hakk' ın rahmetine kavuştu. Mevlâna'nın cenaze namazını Mevlâna'nın vasiyeti üzerine Sadreddin Konevî kıldıracaktı. Ancak Sadreddin Konevî çok sevdiği Mevlâna'yı kaybetmeye dayanamayıp cenazede bayıldı. Bunun üzerine, Mevlâna'nın cenaze namazını Kadı Sıraceddin kıldırdı.

Mevlâna ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak kabul ediyordu. O öldüğü zaman sevdiğine yani Allah'ına kavuşacaktı. Onun için Mevlâna ölüm gününe düğün günü veya gelin gecesi manasına gelen "Şeb-i Arûs" diyordu ve dostlarına ölümünün ardından ah-ah, vah-vah edip ağlamayın diyerek vasiyet ediyordu.

"Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde aramayınız!
Bizim mezarımız âriflerin gönüllerindedir"
jasmine

Mesaj gönderen jasmine »

Ek bilgi için teşekkür ederim bidibidi.
Bu konuya özel bir slayt ekliycektim ama malesef kabul etmedi.
Kullanıcı avatarı
BIDIBIDI
Web Master
Web Master
İletişim:

Mesaj gönderen BIDIBIDI »

rice ederim,

evet bu eklenti konusunda ayarlamalar yapacağım ve duyuru ile bildireceğim, ilgi ve alakanız için teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
sTRaLiS
Paylaşımcı Üye
Paylaşımcı Üye
İletişim:

Mesaj gönderen sTRaLiS »

allah rahmet eylesin... :arrow:

guncel bı baslık...HZ. MEVLANANIN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ BU GÜN...okuyalım

ogrenelım kısmına mevlanannın hayatı,yaptıkları,yasattıkları,sözleri

vs,vs...bunlar olsa daha ıyı olmazmıyydı...mevlana nın ölum yıldonumu

dıye bı baslık ...konunun altındada mevlananın bir şiiri ve devamında

hayatı...
Resim Resimler Konusmaz Derler YALAN..O Gozler neler Anlatıyor Anlayana..Anlamak isteyene..
Resim

Vazgeçersen Kaybedersin
jasmine

Mesaj gönderen jasmine »

sayın sTRaLiS: keşke belirtmiş olduğunuz başlıkları siz ekleseydiniz, bu konu daha iyi bir komposızyon oluştururdu.Bir konyalı olarak bu konudaki sizdeki engin bilgileri burda görmek çok sevindirici olurdu.Ben bir rizeli olarak bukadarını toparlayabildim...
Teşekkürler. :arrow:
Kullanıcı avatarı
ceyo
Hoş Geldiniz (Acemi Üye)
Hoş Geldiniz (Acemi Üye)
İletişim:

Mesaj gönderen ceyo »

Söz söylemek için önce duymak,dinlemek gerek.Sende sözü dinlemek yolundan gir.
MEVLANA
Kullanıcı avatarı
betül_42
Ilk Üye
Ilk Üye

Mesaj gönderen betül_42 »

konyalı olarak mevlana hakkında güzel bir konu açmayı isterdim ama onu nasıl anlatsam bilmiyorum hayatı o kadar uzun ki nereyi yazsam bilemedim en iyisi siz
http://www.konya.bel.tr/mevlana.php
sitesini ziyaret edin mevlana hakkında herşeyi bulabilirsiniz...
Resim ResimResim
jasmine

Mesaj gönderen jasmine »

betül_42: siteyi inceledim.Gerçekten çok içerikli bir yermiş.ilginize teşekkür ederim.:)

“Arşiv” sayfasına dön