Bidibidi Yenileniyor !

23 Nisan 2021 tarihinden önce hesabın varsa Şifreni Sıfırlaman gerek: TIKLA ŞİFRE SIFIRLA | Her şeye sana özel olan panelinden ulaşabileceksin. Seni evine bekliyoruz: https://www.bidibidi.com


[YENİLENDİ] Kullanıcı, Kayıt, Üyelik ve Profil Sistemi
[YENİLENDİ] Bidibidi Oyun Bölümü

[BEKLİYOR] Forum, Galeri, Diğer Bölümler


KAYDOL

paskalya

işte en güzel , en güncel ve en leziz Hamur Işi tarifleri bu bölümde.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
GökkUşAgI
Paylaşımcı Üye
Paylaşımcı Üye
Mesajlar: 3055
Kayıt: 18 Oca 2007, 11:49

paskalya

Mesaj gönderen GökkUşAgI »

paskalya
Hamur Işleri

Malzemeler
1 paket margarin
2 kahve fincanı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 paket vanilya
1 bardak ılık su
1/2lt süt
aldığı kadar un
1 yumurta sarısı(üzerine)
isteğe göre fındık parçaları yada susam(üzerine)


Tarif

mayayı bir kaba koyup üzerine bir bardak ılık su ve 1 tatlı kaşığı şeker ilave ederek kabarmasını bekliyoruz.ardından bir kaba oda sıcaklığında yumuşamış olan margirini yarım litre sütü bir çay kaşığı tuzu iki fincan şekeri ve kabartmış olduğumuz mayayıda katarak karıştırıyoruz ve bu karışıma aldığı kadar un ilave ederek yoğuruyoruz.(kulak memesi yumuşaklığında olacak)yoğurdumuz hamuru 20-25 dakıka kabarana kadar dınlendırıyoruz.ardından hamurdan cevız buyuklugunde üç parca koparık bunları elımızde sekıllendırerek sac örgüsü seklınde örüyoruz.üzerlerıne yumurtanın sarısını suruyoruz.ıstege gore uzerıne fındık parcaları yada susam serpebılırız.AFIYET OLSUN!
Kullanıcı avatarı
tatlı cadı
Kahraman Üye
Kahraman Üye
Mesajlar: 4550
Kayıt: 18 Oca 2007, 16:37
Konum: Önemli Olan Nerden Oldugun Degil,Nereye Gidecegin...
İletişim:

Paskalya çöregi

Mesaj gönderen tatlı cadı »

Malzemeler :

2 Su Bardağı Süt

1 Su Bardağı Sıvı Yağ

1 Su Bardağı Şeker

1 Tatlı Kaşığı Mahlep

1 Çay Kaşığı Tuz

1 Paket Vanilya

Yarım Paket Yaş Maya

1 Yumurta (sarısı üzerine beyazı içine)

Aldığı kadar un


Yapılışı :

Ilık sütün içinde mayayı iyice eritip un hariç tüm malzemeleri güzelce karıştırın , elenmiş unu yavaş yavaş bu karışıma ekleyerek kulak memesi kıvamından daha yumuşak bir hamur elde edip elimizi bırakana dek yoğuralım.45 dakika kadar hamurum kabarmasını bekleyelim.

hamurdan istediğimiz eşit büyüklükte 3 er parça koparıp parçaları galeta gibi şekil vererek örelim.Üzerlerini yumurtanın sarısını sürerek fındık parçaları veya susamla süsleyelim.Önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında üzerleri pembeleşene dek pişirelim.

Afiyet olsun.
Resim Kaderimi Kendim Yazarım Sandım...
&
O BIZIM KAVUŞMAMIZ MAHSERE KALDI
Kullanıcı avatarı
tatlı cadı
Kahraman Üye
Kahraman Üye
Mesajlar: 4550
Kayıt: 18 Oca 2007, 16:37
Konum: Önemli Olan Nerden Oldugun Degil,Nereye Gidecegin...
İletişim:

Paskalya Çöreği

Mesaj gönderen tatlı cadı »

Paskalya Çöreği

Malzemeler:
1 Kg Elenmiş Un
350 gr. Ilık Su
40 gr Maya
300 gr Pudra Şekeri, yoksa Toz Şeker
4 Adet Bütün Yumurta
2 Adet Yumurta Sarısı
1/2 Tatlı Kaşığı Mahlep
1 Çay Kaşığı Tuz
250 gr Erimiş, Suyu Alınmış Hafif Ilık Yağ




HAZIRLANIŞI :
Suyu bir kaba koyup içine şekerden 2 çay kaşığı ve mayayı ilave ediniz. Maya eriyinciye kadar karıştırıp unun üçte birinden biraz fazlasını ilave ediniz. Karıştırarak yumuşak bir hamur yapınız ve üzerine kendi unundan biraz un serpip kabın üzerini kapatarak 20 dakika mayalandırınız. Sonra içine mahlep, tuz, şeker ve yumurtaları teker teker ilave ederek elinizle çalkalamadan 4 dakika çırparak yoğurup erimiş yağı ve kalan unu ilave edip karıştırınız.
Birbirlerine tamamen karıştırıp yediriniz. Fakat fazla yoğurmayınız. Kabın üzerini tekrar kapatıp 1-1.5 saat mayalanmaya bırakınız.
Mayası gelince hamurun uçlarını ortasın doğru elinizle çekip üzerine hafifçe bastırınız ve tekrar kapağını kapatarak 45 dakika daha mayalanmaya bırakınız. Sonra hafif un serpilmiş düz bir satıha veya hamur tahtasına çıkarıp 2 veya 3 eşit parçaya bölüp yoğurmadan elinizle yuvarlak şekil veriniz.
Hamurun tabak gibi açılacağını hesap ederek altına biraz genişce bir parşömen kağıdı hazırlayın ve hamuru kağıdın tam ortasına koyunuz ve elinizle bastırarak düzgün bir tabak gibi 1 cm kalınlığında hamuru açınız ve fırın tepsisine koyup diğerlerini de aynı şekilde hazırlayıp fırın tepsisine yerleştiriniz ve üzerlerine bastırmadan bir bez kapatıp 30-45 dakika ılık yerde mayalanmaya bırakınız. Sonra üzerine çırpılmış yumurtayı bir fırça ile bastırmadan hafifçe sürüp önce 15 dakika hızlı sonra 15 dakika ortadan hızlı fırında pişiriniz. Hamur daha büyük olursa pişiş müddeti 45 dakikaya kadar çıkar.
Not: Mayalanma müddetleri yerin sıcak ve soğukluğuna bağlıdır ve hamurun yoğruluşuna bağlıdır. Hamura yağ koyduktan sonra çok yoğurursanız 2-3 saatte zor mayalanır. Bu tip yağlı hamurları yağını koyduktan sonra fazla yoğurmayınız. Paskalya çöreklerinin ekseriya akşamdan hamurunu hazırlayıp sabaha kadar mayalanmasını beklerler. Yalnız mayayı 10 gr. azaltmak gerekir. Mayalı hamurun mayasının tam geldiğini anlamak için hamur kendisinden iki misli daha kabarmış olmalıdır.
Not: Arzu ederseniz paskalya çöreğini yuvarlak veya uzun örebilirsiniz.

Resim Kaderimi Kendim Yazarım Sandım...
&
O BIZIM KAVUŞMAMIZ MAHSERE KALDI
Kullanıcı avatarı
tatlı cadı
Kahraman Üye
Kahraman Üye
Mesajlar: 4550
Kayıt: 18 Oca 2007, 16:37
Konum: Önemli Olan Nerden Oldugun Degil,Nereye Gidecegin...
İletişim:

Paska Çöregi

Mesaj gönderen tatlı cadı »

1 kilo baklavalık un+yoğurmak için bir avuç daha un
250 gr tereyağ (ben 200gr kullandım)
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker (tatlı severseniz artırın)
1 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tarçın
bir çay kaşığı düvülmüş damla sakızı
yarım çay kaşığı tuz
2 küp yaş maya (80gr kadar)
arzunuza göre biraz tarçın ve portakal kabuğu rendesi ilave edebilirsiniz.

Öncelikle tüm malzemeleri oda sıcaklığına getirin. Unu karıştırma kabınıza alıp dövülmüş sakız, mahlep, tuz ve eğer kullanıyorsanız tarçın ve portakal rendesi ile harmanlayın. Ortasını açıp hafifçe çırptığınız yumurtaları bu kısma dökün. Sütü ve şekeri birlikte eritin, karışım ılınınca mayayı bu karışıma ufalayıp karıştırın ve biraz erimesini sağlayın. Tereyağını da bir başka kapta eritip ılıttıktan sonra hepsini beraber yoğurup hamur haline getirin. Ilk başta çok yumuşak gibi görünse de yoğurdukça toparlanıyor. O yüzden elinizle azar azar un serperek çalışın. En az sekiz dakika yoğurmaya çalışın çünkü ancak o zaman istenen kıvama geliyor. Üzerini bir peçeteyle örtüp kabarmak üzere bir kenara bırakın.
Kabaran hamuru tezgaha alıp elinizle bastırarak söndürün, üzerini tekrar örtüp bir 15 dakika kadar daha bekletin. Daha sonra istediğiniz büyüklükte (benimkinden 6 büyük çörek çıktı) parçalara ayırın. Her parçayı üçe bölüp elinizle uzatıp, baş parmak kalınlığında şeritler haline getirin. Bütün hamuru bu şekilde hazırladıktan sonra ilk üçlü parçayı örmeye başlayın. Bu şekilde hamur bir on dakika kadar daha tezgahta beklemiş oluyor, hemen tekrar kabarmaya başladığını göreceksiniz.
Ördüğünüz çörekleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Dilerseniz örgülerin iki ucunu birleştirip halka haline getirebilir ve resimdeki gibi ortasına bir bardak yerleştirip pişirebilirsiniz. Bardağın çevresini yağlamayı unutmayın. Çörekleri tekrar yarım saat kadar kabarmaya bırakıp, önceden ısıttığınız 180 derecedeki fırına verin. Tabii üzerlerine çırpılmış yumurta sürüp file badem veya susam serpmeyi unutmayın. 40-45 dakika arası pişirdikten sonra fırından alıp tel ızgara üzerinde soğutun. Oda sıcaklığında günlerce saklayabilirsiniz. Hafif sertleştiğinde ise, tost makinesinde hafifçe ısıtıp çok güzel bir kahvaltı ekmeği elde edebilirsiniz.
Resim Kaderimi Kendim Yazarım Sandım...
&
O BIZIM KAVUŞMAMIZ MAHSERE KALDI
Kullanıcı avatarı
tatlı cadı
Kahraman Üye
Kahraman Üye
Mesajlar: 4550
Kayıt: 18 Oca 2007, 16:37
Konum: Önemli Olan Nerden Oldugun Degil,Nereye Gidecegin...
İletişim:

Paskalya Çöreği

Mesaj gönderen tatlı cadı »


Paskalya Çöreği

500gr un
1 fincan toz şeker
21gr yaş maya ya da yarım çorba kaşığı kuru maya

250gr ılık süt
1 1/2 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
50gr tereyağ
10gr mahlep
1 yumurta sarısı (üzeri için)
Çekilmiş Antep fıstığı ya da file badem
________________________________

Ilık sütün içinde mayayı erittim. Un, toz şeker, yumurta, tuz, mahlep, erittiğim yağ ve sütlü maya karışımını iyice yoğurdum. Yarım saat ılık bir yerde dinlendirdim. Sonra hamuru ikiye, her bir yumağı da üçe böldüm. Aynen saç örer gibi ördüm. Ve yağlı kağıt serdiğim tepsiye yerleştirdim. Bir yarım saat daha dinlendirip, üzerinlerine yumurta sarısı sürdüm ve çekilmiş Antep fıstığı serptim. 200 dereceye ısıttığım fırında 15 dakika pişirdim. Çıkarmadan 20 dakika da fırında beklettim. Evimiz mis gibi mahlep koktu, çayın yanında paskalya çöreği harika oldu.
Resim Kaderimi Kendim Yazarım Sandım...
&
O BIZIM KAVUŞMAMIZ MAHSERE KALDI
Kullanıcı avatarı
tatlı cadı
Kahraman Üye
Kahraman Üye
Mesajlar: 4550
Kayıt: 18 Oca 2007, 16:37
Konum: Önemli Olan Nerden Oldugun Degil,Nereye Gidecegin...
İletişim:

PASKALYA

Mesaj gönderen tatlı cadı »

4,5 Su bardagi un
3 Yumurta (1Yumurta sarisi üzerine)
Yarim su bardagi pudra seker
Yarim küçük paket margarin
2 Tatli kasigi yas bira mayasi
2-3 Tatli kasigi mahlep
1,5-2 Kahve fincani süt
1 Çorba kasigi findik
Yarim kahve kasigi tuz




Yapılışı :


Un elenir.Ortasina sütle ezilmis bira mayasi,yag,yumurta,pudra seker,tuz,mahlep konup yumusak bir hamur yogrulur.

*** Üzeri örtülüp ilik bir yerde mayalandirilir.

*** Dokuz parçaya ayrilir.Her parça,ortasi siskin kenarlari ince çubuklar halinde yuvarlanir.(20 Cm)

*** Üç tanesi bir araya getirilip saç örgüsü yapilir.Yaglanmis tepsiye konup biraz daha mayalandirilir.

*** Üzerine yumurta sarisi sürülüp kiyilmis findik serpilir.Orta hararetli firinda pisirilir.
Resim Kaderimi Kendim Yazarım Sandım...
&
O BIZIM KAVUŞMAMIZ MAHSERE KALDI
Kullanıcı avatarı
tatlı cadı
Kahraman Üye
Kahraman Üye
Mesajlar: 4550
Kayıt: 18 Oca 2007, 16:37
Konum: Önemli Olan Nerden Oldugun Degil,Nereye Gidecegin...
İletişim:

Paskalya çöreği

Mesaj gönderen tatlı cadı »

MALZEMELER 4 adet
* 1 kg. un (elenmiş)

* 20 gr. yaş maya

* 2 su bardağı tozşeker

* 1,5 su bardağı süt (ılık)

* 250 gr. tereyağı (eritilmiş)

* 4 yumurta (bir adet sarı ayrılmış)

* 1 tatlı kaşığı mahlep

* 4-5 adet damla sakız (biraz şeker ile dövülmüş)

* 1 çay kaşığı tuz

* 1 çorba kaşığı zeytinyağı

* 1 tatlı kaşığı susam

* 1 çorba kaşığı badem veya fındık (yaprak kesilmiş)


Paskalya çöreği
Maya ve bir çorba kaşığı tozşekeri 100 ml. sütte karıştırarak eritin. Ilık bir yerde kabarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika dinlendirin. Unun ortasını havuz şeklinde açın, kabaran maya, kalan süt, tereyağı, yumurta, mahlep, damla sakızı ve tuzu katıp, aynı yöne dairesel hareketlerle una yedirin. Hamur özleşene kadar yaklaşık 5 dakika yoğurun, üzerini mutfak havlusu ile örtüp, hamur iki katı kabarıncaya kadar ılık bir yerde 30 dakika dinlendirin. Kabaran hamuru 2-3 dakika daha yoğurun, üzerini örtüp tekrar 15-20 dakika dinlendirip, bir kez daha yoğurun. Hamuru 4 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı tekrar üçe bölün. Düz bir yüzeyde parçaları 20 cm. uzunluğunda rulolar yapın. 3 adet rulonun uçlarını birleştirin, gevşek saç örgüsü şeklinde örüp, yağlanmış unlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayıp 4 adet saç örgülü hamur yapın. Ayrılan yumurta sarısını zeytinyağı ile çırpın ve fırça yardımıyla hamurların üzerine sürün. Susam veya çörekotu ve badem veya fındık serpin. Ilık bir yerde 25-30 dakika dinlendirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz, kurumaması için üzerlerini mutfak havlusu ile örtüp, soğuyuncaya kadar dinlendirin. Dilimleyerek servis yapın.
Resim Kaderimi Kendim Yazarım Sandım...
&
O BIZIM KAVUŞMAMIZ MAHSERE KALDI
Cevapla

“Hamur Işleri” sayfasına dön