Bidibidi Yenileniyor !

23 Nisan 2021 tarihinden önce hesabın varsa Şifreni Sıfırlaman gerek: TIKLA ŞİFRE SIFIRLA | Her şeye sana özel olan panelinden ulaşabileceksin. Seni evine bekliyoruz: https://www.bidibidi.com


[YENİLENDİ] Kullanıcı, Kayıt, Üyelik ve Profil Sistemi
[YENİLENDİ] Bidibidi Oyun Bölümü

[BEKLİYOR] Forum, Galeri, Diğer Bölümler


KAYDOL

Canan Karatay Diyetleri

Çeşitli diyet listeleri ile, hem sağlıklı yaşayacak , hem de formunuzu koruyacaksınız.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
deniz gözlü
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
Mesajlar: 890
Kayıt: 26 Haz 2012, 10:36

Canan Karatay Diyetleri

Mesaj gönderen deniz gözlü »

Karatay diyetine göre bir haftalık örnek mönüde bulunabilecek gıdalar ve yemek saatleri şöyle planlanabilir:

PAZARTESI
Kahvaltı (08.00-09.00)
Iki adet yumurta (Suda haşlanarak rafadan ya da kayısı kıvamında hazırlanmış. Tereyağında peynirli omlet de yapılabilir.)8-10 adet tuzu alınmış yeşil ya da siyah zeytinBir avuç içi kadar beyaz peynir,4-5 adet gün kurusu kayısıŞekersiz bitki çayı, su ya da meyve çayıBir (ince belli) çay bardağı ceviz (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Öğle yemeği (13.00-14.00)
Bir avuç içi kadar dana söğüş, bol salata ve zeytinyağlı fasulyeSalata olarak dilimlenmiş ya da rendelenmiş turp ve havuç veya mevsim salatası, doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile hazırlanmalıdır.Bir su bardağı tuzsuz ayranArzu edildiği kadar şekersiz bitki çayı ya da su

Ara öğün (şart değil) (15.00)
Yarım su bardağı kadar ceviz Şekersiz olarak sevdiğiniz herhangi bir çay ya da taze limonlu su

Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık, yeşil soğan, roka ve turp (Salata bol miktarda hazırlanıp, içine, doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile birlikte tane keten tohumu ilave edilerek hazırlanmalıdır.)

SALI
Kahvaltı (08.00-09.00)
Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir)8-10 adet tuzsuz zeytin Bir avuç içi kadar beyaz peynir2-3 adet çarliston yeşilbiber5-6 adet minik domatesŞekersiz çay ya da sütBir (ince belli) çay bardağı fındık (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fındık mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara öğün (şart değil) (10.00)
Yarım su bardağı kadar ceviz Bol su ya da yeşil çay

Öğle yemeği (13.00-14.00)
Bir tabak zeytinyağlı barbunya ya da etli sebze yemeğiLahana ya da karnabahar salatası (Çiğ ya da buğulanmış olabilir)Bir su bardağı ayran ya da bir kase yoğurt

Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir orta boy elma ya da mevsim meyvesiBir kase yoğurt (Mümkünse evde mayalanmış veya geleneksel usulle üretilmiş. Kesinlikle diyet olmayacak)Şekersiz çay ya da bir fincan Türk kahvesiNescafe olarak bilinen granül kahveler işlenmiş gıda oldukları için yasak

Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık ızgara (Fırında veya buğulama usulü de pişirilebilir)Bir tabak pilakiRoka, yeşil soğan, maydanoz ve bir tatlı kaşığı keten tohumu (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir.)Iki kibrit kutusu kadar tahin helvası

ÇARŞAMBA
Kahvaltı (08.00-09.00)
Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir)Bir avuç içi kadar beyaz peynir2-3 adet tatlı kırmızıbiberYeşil çay ya da sevilen bitki çayıBir çay bardağı (ince belli) Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara öğün (şart değil) (10.00)
Tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış olmalı)Bol su ya da bitki çayı

Öğle yemeği (13.00-14.00)
Bir bardak zeytinyağlı taze yeşil fasulye3-4 adet ızgara köfte1 kase yoğurtTurp ve havuç rendelenerek hazırlanmış salata ve bir tatlı kaşığı keten tohumu (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir.)Bol su veya ayran

Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir elma ya da armut1 kase yoğurt

Akşam yemeği (18.00-19.00)
3-4 kalem kuzu pirzola ya da avuç içiniz kadar bonfile ızgara. Zeytinyağlı enginar ya da bir tabak taze baklaMevsim salatası ve bir tatlı kaşığı keten tohumu

PERŞEMBE
Kahvaltı (08.00-09.00)
Iki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş peynirli omlet8-10 adet tuzsuz zeytin Bir avuç içi kadar beyaz peynir1-2 adet çarliston yeşilbiber ya da 1-2 adet salatalıkTaze maydanoz ve kırmızıbiberYeşil çay ya da sevilen bir bitki çayıBir (ince belli) çay bardağı ceviz içi (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara öğün (şart değil) (10.00)
Bir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır)Taze limon eklenmiş bol su ya da bitki çayı

Öğle yemeği (12.00- 13.00)
Bir avuç kadar dana bonfile ya da 3-4 kalem kuzu pirzolasıBir tabak zeytinyağlı pırasa 5-6 adet minik domatesBir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumuBol su

Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir ufak portakal veya mevsim meyvesiBir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır)

Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık ızgara, kırmızı kuru soğan, dilimlenmiş turp ve rokaBuğulanmış Brüksel lahanası ve rendelenmiş havuç ya da lahana salatasıBir tabak piyaz ya da zeytinyağlı barbunya

CUMA
Kahvaltı (08.00-09.00)
Iki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş omlet8-10 adet tuzsuz zeytinBir avuç içi kadar peynir Taze maydanoz, tatlı kırmızıbiber ve 1-2 adet salatalıkŞekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayıBir (ince belli) çay bardağı Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara öğün (şart değil) (10.00)
Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)Bol taze limonlu su ya da bitki çayı

Öğle yemeği (12.00- 13.00)
Bir porsiyon şiş kebap (Yanında pide, pilav ve patates yenilmeyecek)Taze yeşilbiber, domates, turp, maydanoz, soğan ve sumakBir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumuBol su ya da ayran

Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir elma ve avuç tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış)Taze limon eklenmiş su ya da şekersiz çay

Akşam yemeği (18.00-19.00)
3-4 kalem kuzu pirzolasıMevsim salatası (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)Zeytinyağlı enginar ya da yoğurtlu semizotu salatası

CUMARTESI
Kahvaltı (08.00-09.00)
Pastırmalı yumurta8-10 adet tuzsuz zeytinBir avuç içi kadar peynir ve taze maydanoz ya da nane ile birlikte Şekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayıBir (ince belli) çay bardağı Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara öğün (şart değil) (10.00)
Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)Taze limon eklenmiş bol su ya da şekersiz bitki çayı

Öğle yemeği (12.00- 13.00)
Bir porsiyon bonfile ızgaraTaze yeşilbiber ve domates ya da kuru soğanYoğurt, semizotu ve bir tatlı kaşığı keten tohumu yağıBol su veya ayran

Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir ufak boy portakal veya elmaŞekersiz yeşil çay

Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık ızgaraDilimlenmiş beyaz turpBol roka, domates ve taze yeşil soğan ile hazırlanmış salata (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)Iki kibrit kutusu kadar tahin helvası

PAZAR
Kahvaltı (08.00-09.00)
Peynirli omlet ya da pastırmalı yumurtaBir avuç içi kadar beyaz peynir8-10 adet tuzsuz zeytinTatlı kırmızıbiber, domates ve salatalıkŞekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı Bir (ince belli) çay bardağı ceviz içi (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara öğün (şart değil) (10.00)
Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)Taze limon eklenmiş bol su ya da şekersiz bitki çayı

Öğle yemeği (12.00-13.00)
Bir tabak kuru fasulye, bonfile veya biftek (bir avuç içi kadar) (Yanında pilav ve patates yenmeyecek)Bir adet kuru soğanÇoban salatası (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)Bol su

Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir avuç tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmuş ve mümkünse yeni kırılmış)Şekersiz çay

Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık ızgaraTaze yeşil soğan, bol roka ve domatesKözlenmiş taze kırmızıbiber

ÖNEMLI NOT: Her gün akşam saat 19.00-20.00′den sonra meyve dahil hiçbir şey yenilmemeli; bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir ve mümkünse yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılmalı
Kullanıcı avatarı
deniz gözlü
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
Mesajlar: 890
Kayıt: 26 Haz 2012, 10:36

Mesaj gönderen deniz gözlü »

1)) Akşamları süt/ayran içiyorum demişsin. Saat kaçta? O da insülin dengesini bozmuyor mu?
Sekızden sonra ıcıyorum,bozmuyor,ıyı gelıyor.

2) Miktar olarak ne kadar kuruyemiş yiyorsun? Ben kuruyemişi çok sevdim. ....nın kavrulmamış ürünlerini alıyorum. Neredeyse her öğünün ardından 1 avuç yiyorum. (3 öğün yiyorum)....nın kavrulmamıs urunlerı guzel,ben ayda 45 ekmek tuketıyordum,ekmekte depresyonu engelleyen B vıtamınlerı var,bunun muadılı olarak cevız,fındık,fıstık,yer fıstıgı yenılebılıyor ben enaz bır cay bardagı tuketıyordum,yalnız bazı yoresel yemeklerımız lavas ekmekle yenıldıgınden boyle yemeklerı de yıne cevızle yedım,bır de bandıra bandıra ekmekle yenen yemekler vardır ya onların da yanında yedım cevızı,durum yapılıp yenen yemeklerımı de marula sararak ıcıne cevız ekleyerek yedım,oncelerı cevız tuketımım fazlaydı tabıkı,ama sonra zamanla(seker tuketımım azalınca,krom kaybım durdu,krom tokluk saglıyor)cevız vb tuketımım bır cay bardagı ya da bırbucuk cay bardagı kadar oldu.

3) Sanırım ........tuzu aldın (değirmenli), ...... aktardan? Sağlığında birşey farkettin mi?... yı almadım ,hoca kıtabında Krıstal Saydam Kaya tuzu demıs,ben de eskısehır uretımı boyle bır tuz buldum bakkaldan,tursu yapımı ıcın kullanılan(rafıne edılmemıs olanlarıdan)buldum onu kullanıyorum fıyatı 2 TL cıvarı,degırmenlı tuzluga doldurdum kullanıyorum ıyı geldı bana,yanlıs tuz vucuttan element kaybına sebep oluyor,pıyasada satılan rafıne tuzlar boyle(bır kucuk kavanoza koyun bır salatalıgı bunlardan doldurun 2 gun sonra curudugunu gorursunuz salatalıgın,yanllıs tuzda boyle vucuttan elementı alıp odem olarak tutuyor,maalesef fırınllarda bır de ucuz dıye su arıtma cıhazları ıcın kullanılan tuzlardan kullanılıyormus.Zaten ılk hafta ekmek yemeyınce vucutta acayıp mıktarda sıslıkler gıdıyor.)

4) Tüm kilonu 7ayda karatayla mı verdin? Spor yaptın mı?Ben ayda dort kılo verdım hep,bu rakam pek degısmedı,sanırım ılk aylarda bolca toksın attım,cunku toksınde yag gıbı ıkı katı kadar suyla vucutta tutunuyor,zaten ben beslenmıyor zehırlenıyormusum bu kesın.

5) 2 haftadır hiç meyve yemedim (kuru kayısı da dahil) günde 1 meyve yenebilir mi sence? Mandalina yesem? Kilo verişi bozuyor mu?....Kuru meyve onerırım seker hemen unutulmuyor,vucutta bagımlılık yapıyor,alkol gıbı,alkol de saf seker zaten dıyor hoca,bır kedım var delıktekı farenın kalp atısını duyabılıyor,refleksı kaplanınkı gıbı,avına odaklanıp yakalaması hıc zor degıl sebebı sıfır seker tuketmesı,elıme alkol surunce kacıyor benden,butun kedıler boyleymıs.

6) Bir de sosyal bir ortama girdiğimde içecek olarak diet kola içiyorum 1 veya en çok 2 tane. Kilo verişi bozmadığını farkettim. Senin görüşün nedir?Dıyet kola hazır gıda ,hazır gıda damarlara sakıncalı,ben Karatay a tam uyalı kırmızı kılcal varıs baslangıclarım kayboldu 6 aydan sonra,zaten varıs agrılarım durdu,2 yılda butun hucreler yenılenıyormus,varıslerım kaybolursa sasırmam,delıce gelebılır ama dolGulu dıslerım cıkarsa da sasırmam(boyle hadıseler var),bır de seker bunamaya sebep oluyor,zıhnım berraklastı,ılk okumada anlayabılıyorum cogunlukla,oncelerı 2 ya da uc u bulabılıyordu anlamam.

7) Spor yapıyor musun? Ne sıklıkta?Spor yapmıyorum fazla,ev ısı vb cok yaparım,kaldır ındır cok yaparım amele ısı gıbı ıslerım coktur,restorayon,boya yapma vb meraklıyımdır.Yuruyus yapıyorum ama daha 30 kılolardan sonra tempolu yurumeye basladım,hemen pahalı bır yuruyus ayakabısı aldım polarısten,evde dugun tv yı acıp cıftetellı oynardım,bır de basarıyı da kurguluyorum,secret cd ızle yı bır ızleyın ınternetten,orda holografık deney var,zıhınde aktıf olmayı kurgulayarak da ıstenılen kaslar calıstırılabılıyor,ızledıgım seylerı de degıstırdım komedı tarzı,hAberlerı ıntenet gazetesınden takıp edıyorum,kabızlık sorunum kalktı boylelıkle,keten tohumu da yardım edıyor buna,bır cay kasıgı kadar olacak fazlası ıshal yapıyor.
8) Keten tohumu, çörekotu gibi takviyeleri öğütülmüş olarak değil kendin çiğneyerek tüketiyorun sanırım. Ben de alacağım. Daha omega3 de almadım, onu da alacağım. (...cap iyi demişler).....Evet keten tohumunu ve corekotunu agızda cıgneyerek tuketıyorum,corek otunu kuru ıncır vb arasına da koyarım bazen oyle tuketırım....cap cok hesaplı geldı 12TL 60 kapsul var ıcınde.

9) Her sabah 2 yumurta şart mı? 1 veya 0 olmaz mı? Kılo verınceye kadar sart,hatta gunde 8 yumurtaya kadar tuketebılırsınız dıyor hoca.Yani illa yeneck mi o 2 yumurta?Mutluluk verıyor tok tutuyor,omega3 ıcerıyor,vucut omega3 u yapamıyor . Bir de yumurta yiyemezsen muz gibi bir olay mı var?Evet muz yıyebılırsınız ,yerlı ıse 2 tane,ıthal ıse 1 tane.

10) Günde 1 kere wc olayı tamam, ben hiç kabızlık çekmedim ama, 2. nasıl olacak?Cok fazla hazır gıda tukettıgımız ıcın ,maalesef bagırsak cıkısına yakın olan damarlar tıkalı oluyor bu dıyetle bu damarlar acılıyor sanırım ben 5.5 aydan sonra gunde 2 kere cıkmaya basladım wc ye. Herhalde keten tohumları falan etki edecek.

11) Son olarak taebo yapan arkadaşlar hangi web sitesinden indirmişler biliyor musun? (Okuduklarımda göremedim)google da arama motoruna taebo yazın cıkar,taebo yapmıyorum,leslıe var :
(Leslie sansone yürü ve incel programı) ben burdan yapıyorum,indirmiyorum

12)Çok teşekkür ediyorum, bol sağlıklı günler diliyorum.Ben tesekkur ederım unutmayın 7 yasına gelınceye kadar enaz 145 bın kere buyukler ya yapma ya da ye demısler bıze,bu formatları sılmek ıcın paylasmak sart,yazın mutlaka hatta bıldırımlerın hepsıne katılın ,zamanla hersey oyle hızla ıyılesıyor kı ınanamazsınız,zıhın gucuylede erıyor bır kısmı,cunku karacıger sanal stresle de yag uretıyormus,yazın bunları yedım,fılan zamanla kaynasırsınız hem gunluk hem moral,hem hatıra.
13)Sabrın için çok teşekkürler..Sabrımın sebebı omega3 o da Karatay Dıyet menu de bolca var,celık gıbı yapıyor sınırlerı.

14)senin haberin olmadan ben her gece girip yazdıklarını okuyup motive oluyorum. Özellikle de doğal beslenme ile ilgili önerilerin çok hoş. Ama dediğim gibi hepsine yetişemiyorum.......Izleyın katılın bence bıldırım yapın hatta,ınanın fotografını cektıgım seylerden baska bırsey tuketmıyorum.

15) nolu soru olarak; ketentohumu, omega3 vs gibi hangi takviyeleri ne sıklıkta kullanıyorsun?..........Keten tohumu hergun var zaten omega3 ıcerıyor,omega3 takvıyeyı de hergun alıyorum(buna gec basladıydım besbucuk ay sonra keske daha once baslasaymısım)

16)Çok teşekkür ediyor, hep takipte kalmayı istiyorum. Benim için karatay demek sen demek...Tesekkurler ınsallah katılım da yaparsınız,unutmayın bırseyı ogrenmenın en ıyı yolu ıkı kere yuksek sesle haykırmakmıs,boylece yanı yazarak haykırınca bılınc altına format atmıs oluyor ınsan.Kolay gelsın hepımıze ?

Menü
Bıdırım
Kalkınca:

1.öğün:

2. Öğün:

3. Öğün:

Sıvı:

Spor:

Kopyala yapıstır yapın doldurun,hergun ,cok farkedecek hersey,2 hafta bıldırım yaptıktan sonra,cuma gunu bıldırımlerıne de katılıyorsunuz,Bildirim:
Rumuz: Başlangıç tarihi:
Başlangıç kg:
Geçen hafta: Bu hafta:
Fark:
Toplam fark:
Beden:
Spor:
Boy:
Yaş:
Hedef: Verılen kılo yuzdesı(bu hafta verılen kılo/gecen haftakı kılo *100) :
Dıye dolduruyorsunuz, cuma gunlerı en cok kılo verenler bellı oluyor.............
Kullanıcı avatarı
deniz gözlü
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
Mesajlar: 890
Kayıt: 26 Haz 2012, 10:36

Mesaj gönderen deniz gözlü »

Karatay Diyeti Kitabının

adını soyadından aldığı Karatay diyetinin mucidi Canan Karatay özellikle türk insanımızın aşırı miktarda karbonhidrat tükettiğini, dolayısıyla toplumda obezite oranının arttığına ilgi çeken sayın profesör, kolesterolün insan vücudunun ayakta kalması için şart olduğunu ileri sürerek tıp dünyasının tepkisini üzerine çekmektedir. Bunu da insan beyninin %90ının kolesterolden oluştuğunu, sinir sisteminde kolesterol olmazsa ileti olmayacağına, vücudun en önemli antioksidanı olduğuna dayandırmaktadır.

Karatay diyeti

size kısa zamanda geçici kilo vermeyi vaat etmez. Karatay diyetini bir yaşam tarzı haline getirmeyi başaran insanlar ilk aşama olarak kilo almamaya başlar, yağlar depo edilmez daha sonra az bir durağanlık dönemi yaşadıktan sonra depo edilen yağlar kırılarak kalıcı olarak kilo verirler. Karatay diyeti daha sonra bırakılan bir diyet olmadığı için hiçbir zaman verilen kilolar alınmaz. Ömür boyu da Karatay diyeti sayesinde kilo problemi olmaz.

Karatay diyetinde

hiçbir zaman yiyeceğiniz yemeklerde miktardan söz etmez. Karatay diyetinde önemli olan şey yememeniz gereken besin gruplarıdır. Örneğin Karatay diyetinde kesinlikle yasak olan besin grubu karbonhidrattır. Karataya göre yağ olarak depolanan şey yağ değil, karbonhidrat grubudur. Yağ yediğinizde bu, vücudunuza yağ olarak girmez. Karataya göre insan vücudundaki yağın nedeni hareketsizlikten depolanması ve karbonhidrat grubudur. Ayrıca bilinenin aksine Karatay diyeti kuruyemişlerin faydalı olduğunu ileri sürer. Karataya göre ceviz, fındık, fıstık, bademi hiç çekinmeden tüketebilirsiniz. Karatayda uzak durulması gereken en önemli yiyecek ekmek, hamur işleri, şekerli gıdalar, işlenmiş gıdalardır. Vitamin açısından zengin olduğu bilinen meyveler Karatayda yasaklı olan yiyeceklerden. Çünkü meyvede meyve şekeri olan fruktoz bulunur ve bu fruktozun fazlası insülin direncine neden olmaktadır.

Yaşam tarzı olan Karatay diyeti bir haftalık örnek reçete olarak şu şekilde ayarlanabilir;

Pazartesi

Kahvaltıda tereyağında 2 adet yumurta, istediğiniz kadar tuzsuz siyah ya da yeşil zeytin, tuzsuz peynir, kuru meyvelerden bir avuç, şekersiz çay ya da form çayları, bir avuç ceviz.
Öğle yemeğinde haşlanmış kırmızı et, bol yeşillikli zeytinyağlı salata, zeytinyağlı herhangi bir sebze yemeği, tuz içermeyen ayran, yemekten sonra istenirse yeşil çay.
Akşam yemeğinde ızgara balık, mevsimine göre bulunan yeşillikler içeren bol salata.

Salı

Kahvaltıda haşlanmış 2 adet yumurta, siyah-yeşil zeytin, labne peyniri, yeşil biber, roka, maydonoz,domates,içecek olarak süt, fındık, ceviz.
Öğle yemeğinde bir dolu tabak zeytinyağlı lahana yemeği ya da barbunya veyahut karnabahar yemeği, istediğiniz kadar yoğurt.
Akşam yemeğinde haşlanmış tavuk eti, bol salata, bir elma.

Çarşamba

Kahvaltıda tereyağında ya da zeytinyağında 2 yumurtayla yapılmış menemen, labne peyniri, ceviz, fındık, Antep fıstığı, sevilen bir bitki çayı.
Öğle yemeğinde ızgara köfte, yoğurt, zeytinyağlı bir sebze yemeği, salata, ayran ya da su.
Akşam yemeğinde kuzu eti pirzolası ya da bonfile, zeytinyağlı bir sebze örneğin fasulye ya da enginar, bakla yemeği, bol salata.

Perşembe

Kahvaltıda iki yumurtayla yapılmış omlet, labne peyniri ya da tuzsuz peynir, yeşil biber, siyah-yeşil zeytin, yeşillik, ceviz,fındık, badem, şekersiz çay.
Öğle yemeğinde bonfile ızgara, zeytinyağlı pırasa ya da kereviz, domates söğüş, yoğurt ve bir kaşık keten tohumu, su.
Akşam yemeğinde ızgara tavuk eti, zeytinyağlı barbunya, bol salata, rendelenmiş havuç, turp, ayran.

Cuma

Kahvaltıda haşlanmış iki adet yumurta, tuzsuz peynir, zeytin, maydonoz, kırmızı biber, roka, biber, ceviz, badem, fındık, fıstık, şekersiz çay.
Öğle yemeğinde ızgara kebap, közlenmiş yeşil biber, domates söğüş, rendelenmiş turp, ayran.
Akşam yemeğinde ızgara köfte, yoğurt, bol salata, zeytinyağlı semizotu yemeği, bol su.

Cumartesi

Kahvaltıda pastırmalı 2 adet yumurta, labne peyniri, yeşillik,nane, biber, zeytin, ceviz, fındık, bir bardak süt.
Öğle yemeğinde ızgara bonfile, yoğurtlu semizotu, bir kaşık keten tohumu.
Akşam yemeğinde ızgara balık, rendelenmiş turp, kırmızı soğan, bol yeşillikli salata, domates, bir elma.

Pazar

Kahvaltıda tuzsuz peynirle ve 2 yumurtayla yapılmış omlet, domates, zeytin,biber, roka, maydonoz, ceviz, badem, şekersiz çay.
Öğle yemeğinde şiş kebap, çoban salatası, zeytinyağlı bakla yemeği ya da lahana yemeği, bol su.
Akşam yemeğinde balık ızgara, taze yeşillklerle yapılmış salata, közlenmiş kırmızı biber, bol su.
Not: Akşamları 8den sonra kesinlikle hiçbir şey yenilmeyecek, her gün en az 2 litre su tüketilecek, her gün en az 30 dakika yürüyüş yapılacak.

Fazla kilonun kişiyi olduğundan daha yaşlı gösterdiğini hepimiz biliriz. Esasında bu algı sadece dış görünüşümüz için değil, vücut sistemimizi oluşturan tüm organlar için de geçerli bir durumdur. Fazla kilolu olmanın altında yatan ilk faktör aşırı beslenmektir. Aşırı beslenme eğilimi olan kişiler sürekli yedikleri için kişinin organları yenilen besinleri sindirmek ve gerekli yerlere taşıyıp faydasız posaları dışarı atmak için sürekli çalışır durumda kalır. Bu durum da vücuda çok fazla yüklenilmesine yol açar. Sonuç olarak vücut yorgun düşer. Tüketilen aşırı besinler ise enerjiye çevrilmediği taktirde vücutta yağ olarak depolanır. Bunun sonucu olarak da karaciğerde yağlanma, kolesterol düzeyinde artış, kalp damar sisteminde tıkanma, kan şekerinde artış, kişinin hareketsizliğinden dolayı romatizmal hastalıklara kadar varabilen rahatsızlıklar kaçınılmaz olur ve en doğal sonuç olarak da kişi tepeden tırnağa daha yaşlı görünür. Halbuki normal kiloda olan kişiler enerjik, fit, bakımlı ve genç görünür. Işte size genç görünmenin en değerli ipucu. Genç ve dinamik görünen kişi dolayısıyla daha mutludur. Çünkü sosyal hayatı yolundadır, psikolojisi düzgündür, hareketli olmasından dolayı mutluluk hormonları sürekli devrededir. Yani kilo vermenin aslında kişide yarattığı en güzel şey sağlıklı ve mutlu etmesidir. Peki hayatımızın farklı dönemlerinde farklı nedenlerden dolayı aldığımız fazla kiloları en kalıcı şekilde nasıl vereceğiz? Bu soruya son yılların en çok konuşulan ismi Prof. Dr. Canan Karatay, zayıflamayı bilimsel gerçeklerle kanıtlayan ve kendi ismini koyduğu Karatay Diyeti son noktayı koymuştur.

Karatay diyeti ile kilo vererek daha sağlıklı ve uzun yaşama vaad ediliyor. Bunun altında yatan prensip ise Karatay diyetindeki beslenme şekli ile sadece hedeflenen kiloyu verene kadar bu diyeti yapmak değil, artık bu beslenme tarzını benimseyip bununla yaşamaktır. Böylece kişi bu diyeti uygulayana kadar geçen zamandaki yanlışlarını düzeltip metabolizmasını normale çevirerek vücudun daha sağlıklı olmasını sağlar. Aksi taktirde yanlış beslenme tarzıyla yaşayan kişilerde özellikle ileri yaşlarda çözülmesi daha zor bir takım hastalıklar baş gösterir. Metabolizmayı yanlış çalıştıran yani yanlış beslenen kişilerde olma ihtimali daha yüksek olan bu hastalıklar çeşitli fiziksel ve kimyasal bozukluklar yaratarak hayati sorunlar yaratabilmektedir. Çünkü düşünüldüğünde vücut bize, biz ona nasıl davranırsak aynı şekilde davranır. Onu yorar, kötü besler, çalıştırmaz isek o da bize hastalıklar ile geri döner. Bunun en iyi kanıtı son yıllarda müthiş bir hızla artan kanser hastalığıdır. Kanser hastalığına neden olan vücuttan bağımsız apayrı bir unsur değil bizzat kendi hücrelerimizin çeşitli nedenlerden dolayı mutasyona uğrayarak tümör haline gelmesidir. Yani bugün için en öldürücü ve çaresiz olarak bilinen kanser hastalığında kendi vücudumuzdaki bir hücredir bizi öldüren. Dolayısıyla daha uzun ve sağlıklı yaşamak için bilimsel olan ve en doğru yolu tercih etmek çok önemlidir. Hastalıklara neden olan faktörler arasında elbette ki genetik de rol oynar fakat bugün fazla kiloların neden olduğu metabolik yani metabolizma bozukluğundan kaynaklanan hastalıklardan; şeker, tansiyon, kalp-damar, felç, romatizma, polikistik over, karaciğer yağlanması, obezite, bel ağrıları gibi hastalıkların doğru beslenme ile tedavi edilebildiği bir bilimsel kanıttır. Dolayısıyla ömür boyu ilaç içmeyi gerektiren bu ileri yaş hastalıklarına engel olmak tamamen bizim elimizdedir. Bu kötü hastalıklara engel olmanın temeli de doğru beslenmeden geçmektedir. Hatta bu konuyu destekleyen araştırmacı bilim adamı Dr. P. D. White?ın ünlü bir sözü vardır; ?bütün hastalıklar mutfakta başlar.? Bu düşündürücü ama gerçek olan cümlenin aslında ne kadar doğru olduğu Karatay diyeti kitabında ayrıntılı ve bilimsel olarak irdelenmektedir.

Canan Hoca kitabında zayıflama konusundan ziyade önce kilo alma aşamalarını bilimsel olarak anlatmıştır. Çünkü kilo almanın bilimsel olarak kavranması ile öncelikle nasıl kilo almayızı anlamak çok daha önemlidir. Kilo alma olayının vücutta nasıl meydana geldiğini anladıktan sonra fazla kiloları nasıl veririzin bilimsel açıklaması da zayıflamak isteyen kişiler için önemlidir. Karataya göre; her bir şey yediğimiz zaman vücudumuzda salgılanan hormon insülin hormonudur. Bu hormonun iki görevi vardır. Öncelikle yemek yediğimiz zaman kanımızdaki şeker düzeyinin artmasıyla bunu enerjiye çevirmeye yarayan insülin düzeyinin de artmasıdır. Yani vücuda besin girdiği zaman insülin hormonu da devreye girerek bunu enerjiye çevirir. Eğer tüketilen besin çok fazla ise ya da glisemik indeksi yüksek bir besinse (karbonhidrat düzeyi fazlaysa) veyahut kişi dinlenme pozisyonunda hareketsiz ise insülin hormonu hemen ikinci görevini yerine getiriyor ve fazla gelen kan şekerini daha sonra kullanmak ve depolanmak üzere karaciğere ya da diğer organlara taşır. Yemek yedikten sonra 2-2,5 saat insülin hormonu devrededir. Sürekli bir şeyler yendiği taktirde bu insülin hormonu sürekli devrede olmaya devam eder. Çünkü kan şekeri sürekli yükselir ve bunu kan şekerini enerjiye çevirmek insülin hormonunun görevidir. Yemek yedikten 4-5 saat sonra hiçbirşey yenmediği taktirde de devreye leptin hormonu girer. Leptin hormonu, zayıflama konusunda en can alıcı hormondur. Çünkü leptin hormonu devrede olduğu zamanlarda depodaki yağlar gider. Leptin hormonunun görevi de kan şekeri düştüğü zaman vücuda enerji sağlamak için depolardaki yağları kullanmaktır. Yani zayıflamanın anahtarıdır. Ancak leptin hormonu devredeyken mevcut depodaki yağları kırarız ve zayıflarız. Leptin hormonu insülin hormonunun salgılanmasını engelleyerek kan şekerinin normal düzeylerde olmasını sağlar ve tokluk hissi yaratır. Sürekli bir şeyler yiyen insanlarda sürekli insülin devrededir ve leptin hormonunu algılayamaz dolayısıyla bu kişilerde insülin direnci oluşur. Insülin direnci yaşayan kişiler sık sık acıkırlar, doyamama durumu vardır ve kan şekeri düştüğü anda hemen şekerli gıdalara saldırma durumu yaşanır. Bir başka deyişle sık sık acıkıyorsanız ve atıştırmadan duramıyorsanız sizde de insülin direnci vardır demektir ve bu durum vücudunuzu yavaş yavaş kontrol altına almaya başlar ve sinsice hastalıklara davetiye çıkarır. Bu kısır döngüde insülin direnci olan kişiler kilo veremez çünkü bütün organlarında yağ birikmeye başlamıştır. Insülin direncini kırmanın yolu daha az yemekten ve spor yapmaktan geçer. Çünkü daha beslenerek vücuda daha az kalori yüklüyor, daha çok hareket ederek de depodaki yağları eritiyoruz. Bunun doğal sonucu olarak da kilo veriyoruz. Işte aslında bütün Karatay diyetinin ana prensibi bu şekildedir.

Karatay diyetinde sık sık yemeyerek ama doyana kadar yiyerek ve glisemik indeksi düşük besinler ile beslenerek artı egzersiz yaparak kilo vermek uzmanlık alanından çıkmakta ve yaşlısından gencine hamilesinden hastasına herkesin yapabileceği çok basit bir yaşam tarzı şekline gelmektedir. Karatay diyetinde kesinlikle yasaklı olan besinler; pirinç, ekmek, makarna, unlu mamüller, şeker, çikolata, gofret, reçel, bal, pekmez, her türlü meyve suları, gazlı içecekler, patates, mısır, kızartmalar, hazır çorba, sucuk, sosis, salam, işlenmiş her türlü gıda ürünleri, Karatayın temel prensibinde kesinlikle şeker yasak. Karatay?a göre şekerli ve tatlı besinler çok tehlikeli. Çünkü bunlar kan şekerini aniden yükseltip insülin hormonunu devreye sokuyor ve fazlası mutlaka depo olarak organlara en başta da karaciğere gidiyor, karaciğeri yağlandırıyor ve sonucunda göbek çevresi kalınlaşıyor. Belki birden değil ama ilerleyen her yılda gözümüzle göremediğimiz şekilde hücrelerimiz bozuluyor ve bir yerde tıkanıp hastalıkla burun buruna geliyoruz. Bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek de kan insülin değerleri 2,5-5 (normal değeri 5) arasında bulunan kişilerin daha uzun ömürlü ve sağlıklı olmalarıdır. Yani Karatay?a göre şeker eşittir hastalık ve ileride ölümdür. Karatay diyetinde bilinenin aksine tüketilmesi gereken en önemli kaynaklardan biri yağdır ve bunların arasında doğal köy zeytinyağı ve tereyağıdır. Karatay yağdan korkmayın şekerden korkun der. Tüketilmesi gereken bir diğer önemli kaynak ise kırmızı ettir. Kırmızı etin kesinlikle kolesterolü arttırmadığını savunan Karatay, bunun yanında balığın da çok miktarda tüketilmesi gerektiğini savunur. Bunların dışında mevsim sebzeleri, baharatlar, günde en az 2 yumurta, her türlü bakliyat, yoğurt, ayran, süt, kuru meyveler, ceviz, fındık, badem, fıstık, keten tohumu, peynir bol bol tüketilebilen besin gruplarıdır.
Cevapla

“Diyet Listeniz” sayfasına dön