1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Gaziantep Üniversitesi

Gönderilme zamanı: 14 Tem 2006, 21:50
gönderen BIDIBIDI
Gaziantep Üniversitesi
Üniversitenin hemen her biriminde kendi alanlarıyla ilgili eğitim amaçlı kullanılan laboratuvarlar mevcuttur...

Web Adresi:
Gaziantep Üniversitesi Üniversitesi İnternet sitesine gir!
Gaziantep Üniversitesi Üniversitesi TurkStudent Mesaj Panosuna gir!


Üniversite
Gaziantep'te yüksek öğretim 1973 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne bağlı Makine Mühendisliği Bölümü ile başlamış ve 1987 yılında ise üniversite tüzel kişiliğini kazanmıştır.

Kuruluşundan bu yana dengeli bir şekilde gelişmesini sürdüren Gaziantep Üniversitesi, çevre il (Kilis, Adıyaman) ve ilçelere (Nizip, Besni, Gölbaşı ve Oğuzeli) yayılarak 7 Fakülte, 3 Yüksekokul, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, 3 Enstitü ve 8 Meslek Yüksekokulundan oluşan bir bölge üniversitesi haline gelmiştir. Bağlı birimlere ilave olarak, Adıyaman Mesleki Teknik Eğitim Fakültesi ile Yabancı Diller Yüksekokulu'nun ayrıca Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi ve Oğuzeli'nde birer Meslek Yüksekokulu'nun kurulması çalışmaları sürmektedir. Tüm fakülte ve yüksekokullarda öğrenci alınan bölüm ve program sayısı 2002 yılında toplam 104 olmuştur. Mevcut öğretim elemanı sayısı 763 olup, 2002 yılı itibariyle yaklaşık 11.000 öğrenci eğitim öğretim görmektedir.

Üniversite Mühendislik Fakültesinde, Fen Edebiyat Fakültesinin ise İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğrenim dili İngilizce olup, bu iki birimin yanı sıra Tıp Fakültesi ve Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulunda zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı okutulmaktadır.

Üniversite, öğrencilerine ve tüm akademik personele sunduğu gelişmiş kütüphane imkanları, modern araştırma laboratuarları ve bilgi-işlem alt yapısı ile her türlü araştırma ve geliştirme faaliyetlerini en üst düzeyde desteklemektedir.

Bilimsel yayın sıralamasında Gaziantep Üniversitesi Türkiye'nin vakıf üniversiteleri dahil olmak üzere tüm üniversiteleri arasında 10., devlet üniversiteleri arasında ise 5. sırada olup Türkiye'nin en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadır.


Burs Yerleri

Türk Eğitim Vakfı
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Gaziantep Şubesi
Gaziantep Üniversitesi Vakfı
Gaziantep Üniversitesi Hizmet Bursu
Gaziantep Üniversitesi Öğrenci Yemek Yardımı
Gaziantep Üniversitesi Başarı Teşvik Bursu
Gaziantep Üniversitesi Özel Burs
Türk Anneler Derneği


Laboratuarlar

Üniversitenin hemen her biriminde kendi alanlarıyla ilgili eğitim amaçlı kullanılan laboratuvarlar mevcuttur. Bu laboratuvarların yanı sıra öğrencilerin eğitim, araştırma, tez ve ödevlerini yapabilmeleri amacıyla 9 ayrı bölümde ve taşra birimlerimizin her birinde, internet bağlantılı bilgisayar laboratuvarları oluşturulmuştur.


Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi

Gaziantep Üniversitesi, öğrencilerine ve mensuplarına etkin ve çağdaş bir kütüphane hizmeti sunmaktadır. Yaklaşık 7000 metrekare kapalı kullanım alanı bulunan kütüphane binasında 8 okuma, 2 sergi, 1 sinema, 1 konferans salonu bulunmaktadır. Genel koleksiyonun bulunduğu okuma salonları ile diğer bölüm salonları aynı anda 640 kişiye hizmet verebilecek kapasitededir.

Kütüphane LC (Library of Congress) sınıflama sistemini kullanmaktadır. Yayınlar açık raf sistemi ile kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Genel olarak kütüphane koleksiyonu 54.000 kitap, 20.400 ciltli süreli yayın olmak üzere yaklaşık 72.000 adettir.

Ayrıca Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi 260'ı yurtdışı olmak üzere toplam 470 süreli yayına abonedir.

ANKOS aracılığıyla Science Direct (Elsevier), Web of Science (ISI), IOP (Institute of Physics), Synergy (Blackwell), Link (Springer Verlag), Kluwer, Interscience (John Wiley) veri tabanlarına on- line abonelik bulunmaktadırr ve yaklaşık 3.000 uluslararası dergiye tam makale olarak ulaşmak mümkündür. Halen kütüphane kullanıcılarına, "Kütüphane Otomasyon Programı BLISS" aracılığıyla hizmet sunmakta ve on-line erişim sağlamaktadır. Tüm kütüphane hizmetlerinin elektronik ortamda sunulmasına yönelik çalışmalar hızla devam etmektedir.


Araştırma ve Uygulama Merkezleri

Üniversitede özellikle sosyal ve kültürel alanlardaki araştırma ve uygulamaların önemli bir kısmı aşağıda belirtilen merkezler tarafından yürütülmektedir. 1999 yılında Halep Üniversitesi bünyesinde kurulan "Türkçe Öğretim Merkezi" Gaziantep ve Halep Şehirleri arasındaki sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir rol üstlenmiştir.

Yabancı Diller Araştırma ve Uygulama Merkezi (YADİMER)
Gaziantep Üniversitesi Çevre Araştırma Merkezi (GÜÇAMER)
Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİLAMER)
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Gaziantep El Sanatlarını Koruma ve Geliştirme Merkezi (GÜGEMER)
Gaziantep Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırmaları Merkezi (GABAM)
Gaziantep Üniversitesi GAP Araştırma ve Uygulama Merkezi (GAPMER)
Gaziantep Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜKAMER)
Gaziantep Üniversitesi Gaziantep Araştırma ve Uygulama Merkezi (GAMER)
Gaziantep Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (GÜSEM)
Gaziantep Üniversitesi Tübitak- Sanayi, Ortak Araştırma Merkezi (GÜSAM)
Halep ÜniversitesiTürkçe Öğretim Merkezi


Barınma

Üniversiteye il dışından gelen öğrencilerin Gaziantep kampusundaki barınma ihtiyaçları, YURT-KUR'a bağlı öğrenci yurtlarından karşılanmaktadır. Yurt, erkek öğrenciler için 1150, kız öğrenciler için 960 yatak kapasitesine sahiptir.

Yurtlarda öğrencilerin yemek yiyebileceği yemekhane ve kafeterya bulunmakta olup, bir adet kapalı spor salonu, bilardo salonu, kütüphane ve çamaşırhanesi mevcuttur. Ayrıca bilgisayar ve internet imkanları sunulmaktadır.

Yurtlara ilk kayıt yaptıracaklar için başvurular Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında, ara sınıflar için ise Temmuz ayında yapılmaktadır.

Kilis'te bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı yurt, erkek öğrenciler için 144, kız öğrenciler için 288 kapasiteye sahiptir.

Adıyaman Kredi ve Yurtlar Kurumu erkek yurdu 156, kız yurdu 468 kapasiteye sahiptir. Gölbaşı Meslek Yüksekokulunda okuyan öğrenciler için de üniversiteye ait 84 yatak kapasiteli bir yurt mevcuttur. Yine 2002 yılında hizmete giren Gaziantep Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksek Okulu Uygulama Oteli (Konukevi) modern binasında hem üniversite personeli hem de konuklara kaliteli bir hizmet sunmaktadır.


Beslenme

Üniversitenin Gaziantep ve Gaziantep dışındaki tüm kampuslarında öğrencilere öğle yemeği verilmektedir. Kampus içerisinde bulunan 3500 kişilik kapasiteye sahip merkezi kafeteryada hafta içi her gün öğle yemeği verilmektedir. Akşamları ve tatil günlerinde ise öğrenciler yurtlarda ve kampus içerisinde bulunan özel kafeteryalardan faydalanabilmektedir.


Sağlık Hizmetleri

Öğrencilerin sağlık sorunları, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Sağlık Merkezinde çözümlenmekte olup, gerekli görülen hallerde hastalar Üniversite Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Devlet Hastanesine sevk edilerek tetkik ve tedavileri yapılmaktadır. Sağlık merkezinde muayene ünitelerinin yanı sıra iki adet diş ünitesi, fizik tedavi birimi ve psikolojik danışmanlık birimi bulunmaktadır.


Ulaşım

Üniversiteye hemen her semtten dolmuş, belediye ve halk otobüsü seferleri yapılmaktadır. Bu hatlarda fazla bir yoğunluk yaşanmamaktadır ve yaklaşık 10 dakika içerisinde Şehir merkezine ulaşmak mümkündür.


Yurtdışı Hizmetleri

Üniversite ile Suriye Halep Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde Halep'te Türkçe Öğretim Merkezi kurulmuştur. Söz konusu merkezde üniversite öğretim görevlileri görev yapmakta olup, burada Türkçe öğrenmek isteyen Suriye vatandaşlarına Türkçe eğitim verilmektedir.

Yurt dışına yönelik olarak ayrıca, başta Avrupa devletlerindeki üniversiteler olmak üzere çeşitli üniversiteler ile ortak bilimsel nitelikli toplantılar düzenlenmektedir. Bunların yanı sıra bazı öğretim elemanları uygulama ve araştırma yapmak, bilgi ve görgülerini artırmak amacıyla yurt dışında çeşitli üniversitelerde görevlendirilmektedir.


Burslar ve Maddi İmkanlar

Gaziantep Üniversitesinde başarılı ve maddi durumları iyi olmayan öğrencilere Üniversite Vakfı başta olmak üzere, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu, Türk Eğitim Vakfı, Türk Anneler Derneği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Gaziantep şubesi, Türkiye Ticaret Sanayi, Deniz Ticaret Odaları, Ticaret Borsaları Birliği gibi kuruluşlar tarafından karşılıksız burslar verilmektedir.

Bu kapsamda her öğretim yılında; maddi durumları zayıf olan, herhangi bir disiplin cezası almamış ve not ortalamaları belirli bir düzeydeki öğrencilere vakıf, yemek bursu, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda üniversiteyi fakülte ve yüksekokullarına ait bölümleri ilk sırada tercih edip, kazandığı bölümü tercih edenler arasında ilk üç sırada yer alan öğrencilere başarı teşvik; birimlerde hizmet açığını kapatmak ve öğrenciyi mezuniyet sonrası hayata hazırlamak amacıyla, belirli saatlerde çalışan öğrencilere çalışmalarının karşılığı olarak hizmet bursu verilmektedir.


Danışmanlık Hizmetleri

Üniversite Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde bulunan Sağlık Merkezinde görevli psikolog tarafından psikolojik danışmanlık hizmeti verilmektedir. Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı ile ortaklaşa psikolojik danışma hizmetleri çerçevesinde psikodrama çalışmaları yapılmaktadır.


Kariyer Hizmetleri

Öğrenci işleri Daire Başkanlığı bünyesinde, mezunlarla ilişkiler ünitesi kurulmuştur. Bu ünitenin amacı mezunlarımıza iş bulmada yardımcı olmak ve çalışan mezunların araştırmalarından faydalanarak üniversiteyle ilişkilerinin devamını sağlamaktır.


Sosyal ve Kültürel Etkinlikler

Gaziantep Üniversitesinde, eğitim-öğretim faaliyetleri ve bilimsel çalışmaların yanı sıra, sosyal ve kültürel etkinliklere de büyük önem verilmektedir. Bu kapsamda, ülkemizi yakından ilgilendiren ekonomik, siyasi, kültürel, vb. konularda, üniversiteye davet edilen uzman kişiler veya kendi öğretim elemanlar tarafından düzenlenen çeşitli konferans, seminer, panel, açık oturum ve sempozyum gibi bilimsel toplantılarla başta öğrencilerimiz olmak üzere, tüm çalışanlar ve Gaziantep kamuoyu aydınlatılmaktadır.

Ayrıca çeşitli sergi, tiyatro ve konser gibi etkinlikler ile Gaziantep ve yöremizin sosyal ve kültürel hayatına önemli katkıda bulunulmaktadır.

Söz konusu etkinlikler çoğunlukla kampus içerisinde bulunan ve son derece modern bir şekilde tasarlanmış Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Fen Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ve Yabancı Diller Bölümü konferans salonlarında da çeşitli bilimsel ve sosyal faaliyetler yürütülmektedir.


Yaşlılar Haftası, Nevruz kutlamaları, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Törenleri ve Cumhuriyet Haftası Kutlamaları, Bahar şenlikleri, Milli Günlerimiz ile ilgili tören, konser ve bilimsel toplantılar, başta Atatürk Koşusu olmak üzere çeşitli sportif faaliyetler, yarışma, sergi ve gösteriler; Türk Musikisi Devlet Konservatuarı tarafından tertiplenen konserler, Sosyal ve Kültürel yönden geleneksel hale gelmiş etkinliklerdir.


Öğrenci Toplulukları

Gaziantep Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Kültür işleri Müdürlüğü bünyesinde halen 37 adet öğrenci topluluğu faaliyet göstermektedir. Bu topluluklar öğrencilerin kendilerini ifade etmelerine ve becerilerini tüm öğrenci arkadaşlarıyla paylaşmalarına imkan sağlamaktadır. Topluluklar çalışmalarını akademik danışman, çalıştırıcı ve Kültür Müdürlüğü personelinin denetim ve gözetiminde yapmaktadırlar.

Kültür Müdürlüğü personel ve öğrencilerin ilgi ve beceri alanlarına yönelik olarak ücretsiz bağlama, klasik gitar, ud, resim, karikatür, fotoğraf, satranç, briç kursları düzenlemekte, ayrıca Türk Sanat ve Halk Müziği Koro çalışmaları da yapmaktadır. Gaziantep Üniversitesi Türk Halk Bilimi Topluluğu Halk Oyunları Grubu, yurdun çeşitli yörelerine ait oyunları ile her yıl T.C. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen yurtiçi yarışmalara katılarak başarılı sonuçlar almaktadır.


Bahar Şenlikleri

Topluluklara üye öğrencilerin hazırladıkları ve sosyo-kültürel etkinliklerin sergilendiği geleneksel "Gaziantep Üniversitesi Bahar şenlikleri" her yıl mayıs ayında akademik-idari personel, öğrenci ve şehir halkın katılımı ile açık hava ve salonlarda coşkuyla kutlanmaktadır. Şenliklerde, birimler arası spor karşılaşmaları, çeşitli sanat gösterileri, konserler, bilimsel nitelikli toplantılar düzenlenmekte, üniversite cep sinemasında yerli ve yabancı filmler izlenime sunulmaktadır.

Gaziantep Üniversitesi, öğrencilerinin Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda toplumsal, kültürel ve sosyal gelişimlerine yardım etmek, beden ve ruh sağlıklarını korumak ve onları araştırıcı ve yaratıcı niteliklere sahip kişiler olarak yetiştirebilmek için gerekli tüm faaliyet ve etkinlikleri desteklemektedir.


Spor Tesisleri ve Faaliyetleri

Gaziantep Üniversitesinde spor faaliyetleri, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğretim elemanları danışmanlığında, Sağlık, Kültür ve Spor Müdürlüğü bünyesinde yürütülmektedir.

Üniversitede biri yurt kompleksi içerisinde olmak üzere iki adet 500 seyirci kapasiteli spor salonu, birer adet kondisyon ve güreş salonları, birçok açık basketbol, voleybol ve futbol sahaları, çim ve halı saha, tenis kortları ve bir adet yüzme havuzu bulunmaktadır. Üniversite öğrencilerine her türlü sportif faaliyetler için imkan sağlanmıştır.