Bidibidi Yenileniyor !

23 Nisan 2021 tarihinden önce hesabın varsa Şifreni Sıfırlaman gerek: TIKLA ŞİFRE SIFIRLA | Her şeye sana özel olan panelinden ulaşabileceksin. Seni evine bekliyoruz: https://www.bidibidi.com


[YENİLENDİ] Kullanıcı, Kayıt, Üyelik ve Profil Sistemi
[YENİLENDİ] Bidibidi Oyun Bölümü

[BEKLİYOR] Forum, Galeri, Diğer Bölümler


KAYDOL

Bu ışık Şubat'ta dünyada!

Bilim ve teknoloji haberlerini burada topluyoruz.
Cevapla
Fachmann
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Mesajlar: 700
Kayıt: 14 Ara 2008, 00:16

Bu ışık Şubat'ta dünyada!

Mesaj gönderen Fachmann »

Bu ışık Şubat'ta dünyada!
Göz alıcı rengiyle Lulin kuyrukluyıldızı Şubat sonunda dünyaya en yakın konuma gelecek. Yeşil perinin güneş sistemini ilk kez ziyaret etmesi de ayrı bir heyecan yarattı.

Dünya Astronomi yılı olarak ilan edilen 2009’un ilk önemli gök olaylarından biri Şubat ayının sonunda gerçekleşecek. Lulin Kuyrukluyıldızı 24 Şubat’ta dünyaya en yakın konuma gelecek. Göz alıcı yeşil rengiyle güneş sistemini ilk kez ziyaret edecek olması, Lulin’i astronomlar açısından daha da ilginç hale getiriyor.

Lulin kuyrukluyıldızı, 2007 Haziran’ında Çin Sun Yat-sen Üniversitesi’nde meteoroloji öğrencisi 19 yaşındaki Quanzi Ye tarafından keşfedildi. Geceler önce “gökyüzü taraması” için Tayvanlı astronom Chi Sheng Lin’in Lulin gözlemevinde çektiği resimlere göz gezdiren Ye, yıldızlardan birinin yıldız olmadığının farkına vardı. Kuyrukluyıldıza keşfedildiği gözlemevinin adı Lulin verildi.

Amatör astronom Jack Newton Arizona’daki evinin arkasındaki gözlemevinde 1 Şubat’ta çektiği aşağıdaki resimde Lulin’in göz alıcı rengi açıkça görülebiliyor.



Kuyrukluyıldız dünyaya en yakın geçişini 24 Şubat 2009’da gerçekleştirecek. Yapılan tahminlere göre azami parlaklığının 4 ila 5 kadir olması bekleniyor. Bunun anlamı şehirler gibi ışık kirliliğinin olmadığı kırsal bölgelerde çıplak gözle gözlenebilecek.

Lulin’in güneş sistemine ilk kez ziyaret yapması da onu ilginç hale getiren diğer bir özellik. Güneş ışığına ilk kez maruz kalacak olması, astronomların sürpriz beklentisini artırıyor. Kuyrukluyıldız göz alıcı yeşil rengini Jüpiter boyutundaki atmosferinden alıyor. Kuyrukluyıldızın çekirdeğinden çıkan jetler, siyanojen (birçok kuyrukluyıldız da bulunan zehirli bir gaz) ve diatomik karbon (C2) içeriyor.

1910 yılında dünyanın Halley’in kuyruğundaki geçmesi endişelere yol açmıştı. Ancak kuyrukluyıldızdaki siyanojen dünya atmosferine girememişti. Lulin’de böyle bir endişeye bile gerek yok zira en yakın konumunda dahi dünyadan 38 milyon mil uzakta olacak.


Lulin’i kendi çıplak gözlerinizle görmek istiyorsanız biraz erken kalkmanız gerekiyor. (Şehirde imkânsız.) Güney göğünün 1/3ünde bulunabilecek Lulin, güneşten birkaç saat önce doğuyor. Yeşil kuyrukluyıldız Lulin’i bulabileceğiniz yerler:

6 Şubat: Lulin Kuyrukluyıldızı, Terazi Takımyıldızının denge noktası çift yıldız sistemi Zubenelgenubi’den (el-Zuban el-Janubi, Arapça, güney pençesi, el-kiffah el –Janubi de denir, Güney Kefesi) süzülecek. Zubenelgenubi, Büyük Ayı kadar parlak olduğu için çıplak gözle rahatça bulunabilir. Buraya dürbünle baktığınızda Lulin’i görebilirsiniz.

16 Şubat: Kuyrukluyıldız Lulin, Başak Takımyıldızı’nın en parlak üyesi Spica’dan geçecek. Birinci kadirden yıldızlardan olan Spica, şehirden bile görülebilir. Spica’ya bakarak Lulin görülebilir.

24 Şubat: Bu tarihte Lulin en yakın konumunda olacak. Aslan Takımyıldızı’ndaki Satürn’den birkaç derece uzakta olacak Lulin, bu özel sabah çıplak gözle gözlenebilecek.
Cevapla

“Teknoloji ve Bilim Haberleri” sayfasına dön