Bidibidi Yenileniyor !

23 Nisan 2021 tarihinden önce hesabın varsa Şifreni Sıfırlaman gerek: TIKLA ŞİFRE SIFIRLA | Her şeye sana özel olan panelinden ulaşabileceksin. Seni evine bekliyoruz: https://www.bidibidi.com


[YENİLENDİ] Kullanıcı, Kayıt, Üyelik ve Profil Sistemi
[YENİLENDİ] Bidibidi Oyun Bölümü

[BEKLİYOR] Forum, Galeri, Diğer Bölümler


KAYDOL

Insan bedeni kopyalanabilir mi?

Bilim ve teknoloji haberlerini burada topluyoruz.
Cevapla
Fachmann
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Mesajlar: 700
Kayıt: 14 Ara 2008, 00:16

Insan bedeni kopyalanabilir mi?

Mesaj gönderen Fachmann »

Insan bedeni kopyalanabilir mi?
Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eşref Yüksel, insan vücudunun çok karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ve bu nedenle kopyalanamayacağını söyledi.
Gaziantep Üniversitesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu'nda "Genetik Kopyalama" adlı konferansta konuşan Yüksel, canlıları cansızlardan ayıran en önemli farkın üreme olduğunu; üreme olayının temelinde yatan amacın ise erkek ve dişide ayrı ayrı bulunan türe ait özelliklerin yavruya geçmesi olduğunu belirtti.

"Canlılar üreme ile kendine benzer canlıları meydana getirmektedir. Böylece hem neslin bozulmadan devamı sağlanmakta hem de her nesilde aynı türe ait yeni çeşitler meydana gelmektedir. Temelde, her ferdin türüne ait özelliklerin moleküler şifre şeklinde kodlandığı, iki iplikten yapılmış DNA zincirinin taşıdığı bilginin kopyalanmasına dayanır" bilgisini veren Yüksel, dünyanın ilk kopya memelisinin 1997 yılında Iskoçya'da yapıldığını vurguladı.

Yüksel, "Dr. Wilmut ve arkadaşları dişi bir koyundan kopyaladıkları Dolly adlı kuzunun doğduğunu açıklamışlardı. Dolly, klonlama teknolojisi ile dünya gündemine bomba gibi düşmüştü. Dolly örneğinde klonlamayı kısaca yetişkin bir canlıdan alınan herhangi bir bedensel hücrenin kullanılmasıyla, canlının genetik ikizinin meydana getirilmesi olarak tanımlanabilir. Kullanılan klonlama yöntemi bedensel hücre çekirdek transferi olarak adlandırılmaktadır" diye konuştu.

Klon kelimesini ana hücreden bölünerek oluşan hücreler dizisi veya tek bir atadan aseksüel yol ile çoğaltılmış hücre grubu olarak tanımlayan Yüksel, "Klonlama, genetik olarak aynı olan bir grup bireyin eşeysiz üreme yoluyla aynı anne babadan ayrılmasıdır. Ya da aynı olan bir grup hücre orijinal bir hücreden mitoz bölünme yoluyla meydana gelir. Hücre yeniden kromozom setini meydana getirir ve 2 yavru hücreye bölünür. Böylece vücudumuzda ölen hücreler yerine yenileri meydana gelir. Dolayısıyla mitoz bölünme ile oluşan hücreler birer klon olarak tanımlanabilir" şeklinde konuştu.

1999 yılında Paris'te 19 Avrupa ülkesinin insanın genetik olarak kopyalanmasını yasaklayan sözleşme imzalandığını vurgulayan Yüksel, klonlamanın üreme amaçlı yapıldığını kaydetti.

Yüksel, "Insanın kopyalanamayacağını düşünüyorum. Çünkü insan vücudu çok kompleksli bir yapıya sahiptir." dedi.

Soyu tükenmekte olan canlılar üzerinde de klonlama açısından çalışmalar yapıldığını söyleyen Yüksel, bu tür çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini anlattı.

Yüksel, sözlerini şöyle tamamladı: "Insan dâhil tüm canlılarda tedavi etmek amacıyla çalışmalar yapılıyor. Alzheimer, Parkinson ve kanser gibi hastalıkların ne yazık ki tedavisi yok. Bunların tek çaresi ya ilaçlarla hastalık seyrini hafifletmek ya da kök hücre nakli ile tedavi etmek. Klonlamanın buradaki amacı kök hücresi elde etmektir."
Cevapla

“Teknoloji ve Bilim Haberleri” sayfasına dön