Seninle tattım ben her mutluluğu
Bırakıp gidersen bilki yaşayamam
Ömrümden canımdan ne istersen al
Gülü susuz seni aşksız bırakmam
Üşüdüm diyorsan güneş olurum
Yanarım sevginle ateş olurum
Dolarım havaya nefes olurum
Gönlündeki derdi siler atarım
Umut pınarıyla çoşarım akarım
Kış göstermem sana ben hep baharım
Söz Yazarı : Aşkın TUNA
Unutulmaz şarkıların yaratıcısı AŞKIN TUNA...
Besteleriyle sanat tarihimizin sayfalarında yıllar önce yerini alan Kadıköylü romantik sanatçı Aşkın Tuna, hayata dair hafızalara kazınan sözleriyle yaşamanın kendisini mutlu ettiğini söyledi. “Daha yaşarken dillerde dolaşan bestelerinizin olması gibi bir mutluluk olamaz” diyen sanatçı, Türk Sanat Müziği’nin aslında gençler tarafından çok sevildiğine tanık olduğunu söyledi. “Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda”, “Kutupta Yaz Gibi”, “Böyle Kutlanırmış Hep Ayrılıklar” gibi daha birçok bestesi Türk Sanat Müziği’nin ünlü sesleri tarafından okunan şair ve söz yazarı Aşkın Tuna’na ile yaptığımız söyleşide Kadıköy aşığı olduğunu da öğrendik. Doğduğu semt Koşuyolu’nda yaşayan ve eşi Pınar Hanım ile “Hayatımızın gerçek anlamı”’ dedikleri küçük oğulları Tunacan ile mutlu bir aile tablosu çizen sanatçı, söz yazmaya ilk günkü gibi zevkle devam ediyor.
Aynı zamanda telif hakları kuruluşu olan Müzik Eserleri Sahipleri Meslek Grubu Başkan Yardımcılığı’nı da sürdüren Aşkın Tuna, son yıllarda sanat müziği adına sanat değeri taşıyan eserler üretilmediğinden de yakınarak, günümüzün kısa süren ve geleceğe hiçbir şey bırakmayan şöhret anlayışını da topluma ve kültüre hiçbir şey kazandırmadığını ifade ederek eleştirdi. Televizyonlarda son yıllarda yayınlanan yıldız yarışmalarının popüler kültüre hizmet ettiğini söyleyen sanatçı, “Bu yarışmaların ben Türk kültürüne, insanına bir şey kattığına inanmıyorum.
Daha eğitici, daha güzel programların da gece yarılarında yayınlandığını görüyorum. Zaten yarışmalarda yapılan olaylar belli. Bugüne kadar kim kazandı? Kalıcı olan kim var? O dönem için insanların seyrettiği, ilgi duyduğu insanlar çıkıyor. Yüzeysel şöhretler çıkıyor. Belli bir süre sonra hiçbirinin ortada olmadığını görüyoruz. Çünkü kalıcı olmak kolay değildir. Bu tür yarışmalarda da benim işim yok diyorum zaten” dedi.
Beste sıkıntısı var
“Ben profesyonel bir söz yazarıyım. Yani evimi söz yazarak geçindiriyorum. Söz yazarlığına da ilk günkü kadar zevkle devam ediyorum” diyen sanatçı kolay tüketilen ve çabuk unutulan revaçta olduğu bir dönemde ürettiği eserlerin geçmişte olduğu gibi günümüzde de dillerde dolaşıyor olmasından dolayı kendisini şanslı bulduğunu belirtti. “Her şey kolaylaştı. Kolay tüketilenlere karşı ilgi başladı. Yapılan parçaların şu sıralar çoğunun güncel parçalar olduğunu görüyoruz. Güncel olan parçaların da yarına kalmayacağına inanıyorum. Çünkü her şeyin kolaylaştığına inanıyorum. Çabuk tüketilen işler yapıyoruz. Ben kendimi bir yönüyle şanslı sayıyorum. Yaşarken geleceğe bir parça bıraktığımı görüyorum. Belki birçok parçam da kalacak ama bir tanesinin, ‘Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda’ sözünün en azından artık klasikler arasına girdiğini görüyorum. Bu sözün reklam kampanyalarında kullanıldığına tanık olmak mutlu ediyor. Yani kalıcı eser yapabilmek için çok okumak, çok araştırmak gerekiyor. Ben kalıcı eserlerin belli çalışmadan sonra, belli yaştan sonra verilebileceğine inanıyorum. Ama baktığımız zaman işlenen bazı şeyler var” diye konuşan sanatçı Türk Sanat Müziği’nin belli reyting alan saatlerde çalınmadığını, desteklenmediğini, bunun da “Insanlar Türk Sanat Müziği’ni sevmiyor mu?” sorusunu getirdiğini belirtti. Tuna, “Fakat bir eğlenceye, fasıl programına gittiğiniz zaman insanların bir Türk Sanat Müziği parçası çaldığında, özellikle de gençlerimizin bu parçalara sevgiyle katıldıklarını görüyorum. Her ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın romantizm ve Türk Sanat Müziği ölmeyecektir” açıklamasında bulundu.
Aşkın Tuna Fun Club
100.8 Radyo Ilaç’ta pazar akşamları 22.00-24.00 arası şiir ve şarkılardan oluşan bir program yapan Aşkın Tuna, programında tamamen slow şarkılardan oluşan listeleriyle dinleyicilerine romantizm dolu akşamlar yaşattığını da belirtmeden geçmiyor.
Türk sanat, halk ve pop müziklerini birleştirerek bir sentez program oluşturduğunu ve bu konuda da başarılı olduğuna inandığını anlatan sanatçı, “Bu sentezin bazı radyocu arkadaşlardan tarafından beğenildiğini, kendi program akışlarını bana benzetmeye çalıştıklarını duydum ve mutlu oldum” şeklinde konuştu.
www.askintuna.com adlı internet sitesinden hayranlarıyla buluşan sanatçı bir de Fun club oluşturdu. “Fun club’a üye olan ve bana şiirlerini gönderenlerin arkadaşların şiirlerini seçip radyodaki programımda yayınlayacağım” diye sevenlerine müjde veren Tuna, sıkı bir Fenerbahçeli ve bu yıl Divan Kurulu üyesi olacağı için çok mutlu olduğunu da saklamıyor.
Sanatçı biraz da kırgın
“Doğup büyüme Kadıköylü’yüm. Kadıköy benim yaşamımın kendisi. Koşuyolu’nda oturuyorum. Orada doğdum, orada büyüdüm. Ilk şiirlerimi genelde 1973-75’lerde Moda Burnu’na gider, oturur ve yazardım. Ama şimdi Bağdat Caddesi’ni dolaşıyorum, üzerine şiirler yazılmış banklar görüyorum.
Hepsi güzel ama bir Kadıköylü olarak ben ‘Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda’yı Kadıköy’de yazdıysam oradaki bankların birinde şiirimi görmek isterdim” diye sitemde bulunan Tuna, Kadıköy’de yaşamaktan dolayı büyük zevk aldığını, “Ben Kadıköy aşığıyım” diye ifade etti..
[stream]http://muzik.bidibidi.info/sanat/zekai_ ... rakmam.mp3[/stream]