Bidibidi Yenileniyor !

23 Nisan 2021 tarihinden önce hesabın varsa Şifreni Sıfırlaman gerek: TIKLA ŞİFRE SIFIRLA | Her şeye sana özel olan panelinden ulaşabileceksin. Seni evine bekliyoruz: https://www.bidibidi.com


[YENİLENDİ] Kullanıcı, Kayıt, Üyelik ve Profil Sistemi
[YENİLENDİ] Bidibidi Oyun Bölümü

[BEKLİYOR] Forum, Galeri, Diğer Bölümler


KAYDOL

Mezar Anıtları Müzesi

Konyanın gezilecek, görülecek ve görülmesi gereken yerleri..
Cevapla
Kanunsuz iSTANBULLU
Isındım Buraya
Isındım Buraya
Mesajlar: 291
Kayıt: 18 Tem 2006, 02:08
Konum: Neresi Lazım

Mezar Anıtları Müzesi

Mesaj gönderen Kanunsuz iSTANBULLU »

Mezar Anıtları Müzesi

Sirçali Medrese Selçuklu ve Osmanli dönemlerinde medrese olarak kullanilmistir. XVII.yy.da terk edilmis olan medresenin talebe odalari yikilmistir. XIX. yy.da ise kerpiçle yapilan bu odalarda egitime devam edilmistir.

Medrese 1954 yilinda yeniden onarima ve korumaya alinarak 1960 yilinda Konya Müzesi'ne bagli "Mezar Anitlari" seksiyonu olarak ziyarete açilmistir. 1969 yilinda aslina uygun olarak Kültür Bakanligi tarafindan restore edilmistir.

1988-1990 yillari arasinda yeniden restorasyona alinan ve teshir tanzimi yapilarak yenilenen müzenin bahçesinde toprak altinda olan Bizans Devrine ait katakomp da onarilarak ziyarete açilmistir. Sirçali Medrese Mezar Anitlari Müzesi'nde çogunlugu zaman içerisinde yok olan mezarliklardan toplanan tarih ve sanat tarihi açisindan degerli olan Selçuklu, Karamanoglu ve Osmanli dönemlerine ait mezar taslari sergilenmektedir.

Mezar Anitlari Müzesi'nin üst kati halen "Rölöve ve Anitlar Müdürlügü"nün kullanimindadir.

Konya'nin ve Anadolu'nun önemli medreselerinden biri olan Sirçali Medrese Konya Ili, Meram Ilçesi, Gazialemsah Mahallesindedir. Açik avlulu, iki eyvanli ve iki katli medreselerden olan Sirçali Medrese, II. Giyaseddin Keyhüsrev Devrinde Bedreddin Muslih tarafindan yaptirilmistir. Binanin önemli bölümlerinde kesme tas diger kisimlarda moloz tas kullanilmistir. Çesitli degisikliklerle 1924 yilina kadar medrese olarak kullanilmistir.

Dogu-bati yönünde uzanan medresenin dikdörtgen biçimindeki ön cephesi kesme tastandir. Öne çikinti yapan taç kapi çesitli geometrik ve Rumi süslerle bezenmistir. Giris kapisinin üstüne rastlayan kisimda kitabe bulunmaktadir. Bunun iki yaninda üstü mukarnasli süs isçilikleri vardir. Ayrica klasik Selçuklu taç kapilarinda rastladigimiz gibi kapinin iki yaninda iki nis bulunmaktadir. Giris kapisindan sonra besik tonozlu eyvan gelir.

Bu bir bakima ikinci eyvan durumundadir. Ikinci katin olusumundan dolayi Bursa kemeri seklinde sirli tugla ve çinilerle kapali tonoz örtüsü biraz basiktir. Sag tarafta türbe solda ise medrese odasi vardir. Türbe kubbemsi tonoz örtülü olup bir penceresi cepheye digeri avluya açilmaktadir. Duvarlari ve örtüsü, sirli tuglalarla balik sirti seklinde konularak süslenmistir. Soldaki medrese odasi besik tonoz örtülü olup bir pencere cepheye açilmaktadir. Günümüze kalan saglam medrese odasi bu odadir.

Medresenin dikdörtgen bir avlusu ve avlunun ortasinda bir havuzu vardir. Avlu üç yönden revaklarla çevrilidir. Revaklarin kalan kisimlarindan ayaklarin duvar yüzeylerinin çesitli sekillerde sirli tugla ve çinilerle kapali oldugu anlasilmaktadir. Avlunun saginda ve solunda dörder talebe odasi bulunmaktadir. Üst kattaki odalarla birlikte toplam oda sayisi onaltidir. Odalarin kapi ve pencereleri avluya açilmaktadir.

Ana eyvanin saginda ve solunda kubbeli birer oda vardir. Bunlar klasik kislik dershanelerdir. Yapinin en süslü ve gösterisli yeri olan ana eyvan bugün oldukça saglam durumdadir. Yalniz eyvan kemerinin yeri kadar olan altigen çiniler ve eyvanin üst kismindaki çiniler dökülmüs ve bozulmustur. Eyvan bir basamakla avludan ayrilmaktadir. Cephesi çesitli sekillerde ve görünüslerde çinilerle ve yazilarla bezelidir. Bu yazilar Kuran'dan alinmis surelerdir. Kemer içinde yer alan altigenin ortasinda, binanin mimarinin kitabesi bulunmaktadir. Medreseyi "Tuslu Mehmet Usta"nin yaptigi yazilidir. Yazi bordürleri eyvanin cephesini çepeçevre dolasmaktadir. Eyvanin güney duvarinda çinileri dökülmüs mihrap bulunmaktadir. Sirçali Medrese çinileri çini sanati yönünden önemli bir yer tutmaktadir.



Cevapla

“KONYA GÖRÜLESi YERLER” sayfasına dön