Bidibidi Yenileniyor !

23 Nisan 2021 tarihinden önce hesabın varsa Şifreni Sıfırlaman gerek: TIKLA ŞİFRE SIFIRLA | Her şeye sana özel olan panelinden ulaşabileceksin. Seni evine bekliyoruz: https://www.bidibidi.com


[YENİLENDİ] Kullanıcı, Kayıt, Üyelik ve Profil Sistemi
[YENİLENDİ] Bidibidi Oyun Bölümü

[BEKLİYOR] Forum, Galeri, Diğer Bölümler


KAYDOL

ŞEBINKARAHISAR

Giresunun gezilecek, görülecek ve görülmesi gereken yerleri..
Cevapla
murtaa_28
KARA LISTE
KARA LISTE
Mesajlar: 207
Kayıt: 18 Tem 2006, 23:54
Konum: hayatın savurdugu yerden

ŞEBINKARAHISAR

Mesaj gönderen murtaa_28 »

Tarihi geçmişi çok eskilere dayanan ve bölgede önemli bir yerleşim yeri olarak günümüze kadar gelmiş bulunan Şebinkarahisar, coğrafi olarak Giresun'dan farklı özellikler arzetmektedir. Ilçenin il merkezine olan uzaklığı 108 km., nüfusu ise 39.897'dir.
Şehir merkezinin güneyinde yer alan kale, ilginç tarihi dokusuyla gerçekten görülmeye değerdir. Ilçede çok sayıda tarihi ve kültürel eserlerin arasında Bayramşah Camii, Taş Mescid, Kurşunlu Camii, Fatih Camii, Tamzara Camii, Kadıoğlu Camii, Taş Hanlar, Topal Mehmet Paşa Hamamı, Avutmuş Hamamı, Tamzara Hamamı, Kurşunlu Çeşmesi, Zeynube Hatun Çeşmesi, Eyvan Çeşme, Müftü Efendi Çeşmesi, Hüseyin Efendi Çeşmesi, Hacı Yakup Çeşmesi, Alay Çeşmesi, Belediye Çeşmesi, Süleymanağa Çeşmesi, Pertevniyal Sultan Çeşmesi ve Atatürk Müzesi önemlidir.
Yine ilçede, Taşhan Kilisesi, Meryemana Manastırı, Licese Kilisesi, Asarcık Kilisesi dikkat çeken önemli tarihi kalıntılardır.
Şebinkarahisar'ın dağ ve su sporları yönünden ülkemizin aranan özelliklerini barındıran, sağlık turizmi açısından da önem arzeden doğal zenginliği bulunmaktadır. Tarihi evler ve diğer kalıntılar ilçenin güzelliğini daha da artırmaktadır.Ilçe merkezini Alucra ve Giresun'a bağlayan yolların dışında kalan yollar stabilize ve ham yoldur. E-80 Devlet karayoluna bağlı bulunan ilçe Karadeniz'in Iç Anadolu'ya açılan kapısı durumundadır



Şebinkarahisar Meryemana Manastırı

Şebinkarahisar Ilçesi, Kayadibi Köyünde bulunan manastır Bizans dönemine aittir. Sarp bir kayalığın tam ortasında büyükçe bir oyuk içerisine yapılmasıyla Trabzon Sumela Manastırı anımsatan yapının buradan etkilenerek inşa edildiği tahmin edilmektedir. Bir çok yapı kompleksinin bir arada bulunduğu manastırda yer yer düzgün kesme taş kullanılsa da aslında yapı düzgün olmayan yerli moloz taşlardan inşa edilmiştir. Yatakhane, dersane , kilise, yemekhane, çeşme ve diğer yapı komplekslerinin birarada olduğu manastır, büyük ölçüde tahrip olmuş durumdadır.Manastır dibine kadar çıktığı belli olan yol, yer yer görülsede aşağı yukarı tamamı, kayan kum ve taşlar arasında kaybolmuş durumdadır. Manastıra bugün için çıkmak oldukça güçtür.





Şebinkarahisar Behremşah Camii
Şebinkarahisar Ilçesi, Avutmuş Mahallesinde bulunan cami, bölgedeki en eski camilerden biri olup, 12. yüzyılda Muzafferüddin Behramşah tarafından yaptırılmıştır.Tamamen kesme taştan yapılan cami, kare planlıdır. Kot farkından dolayı yolun altında gibi görünen cami merkezi tek kubbelidir. Önünde üzeri küçük kubbelerle örtülü üç gözlü son cemaat yeri mevcuttur. Bu cemaat yerini kuzeyde iki yuvarlak taş sütun taşımaktadır. Camiye yola çok basamaklı bir taş merdivenle inilmektedir. Son cemaat yerinin hemen solunda, güneydoğu köşesinde tek şerefeli fazla yüksek olmayan kesme taştan yapılmış bir minaresi mevcuttur.Caminin girişi kemerli anıtsal bir kapı şeklindedir. Caminin içi ise oldukça sadedir. Üzeri kubbeli ve kurşunla kaplıdır.

Şebinkarahisar Fatih Camii
Şebinkarahisar Ilçe merkezinde bulunan camii, Osmanlı dönemine ait olup, 1988 yılında restore edilmiştir. Tamamen kesme taştan yapılmış bir camidir. Caminin giriş kısmı olan kuzey cephesinde iki tane son cemaat yeri mevcuttur. Birinci son cemaat yerinin üzeri iki, ikinci son cemaat yerinin üzeri üç küçük kubbeyle örtülüdür. Giriş kısmı üç büyük kemere ayrılıp aydınlık sağlamak için yapılmıştır. Giriş kısmının sağında kare planlı kaide üzerinde önce konik sonra çok köşeli bir gövdeye sahip tek şerefeli minareye yer verilmiştir. Caminin ana mekanı içerden dört adet büyük taş sütunlarla taşınmaktadır. Binanın çatısı ise içerden düz görünmesine rağmen dışardan kubbeli olarak yapılmıştır.

Şebinkarahisar Atatürk Evi Müzesi
Giresun Ili, Şebinkarahisar Ilçe merkezinde bulunan 12 Eylül 1924 tarihinde Atatürk'ün Şebinkarahisar'a gelişinde kaldığı ev olarak kullanılan Atatürk Evi Müzesi, Ilçenin tam merkezinde ahşaptan yapılmış iki katlı sade bir binadır. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber 19. Y.Y. sonunda veya 20. Y.Y. hemen başında yapıldığı tahmin edilmektedir . Önü çıkmalı üçgen alınlıklı, ahşap sütunların taşıdığı, 10 adet taş basamaklı merdivenlerin bulunduğu ana giriş kısmı mevcuttur. Ikinci kata iki kanatlı ahşap bir kapı ile girilmektedir. Asıl müze olarak kullanılan kat burası ve hemen üzerinde yarım kat halindeki ön cepheden görünmeyen çatı katıdır. Bu çatı katına da ikinci kattan dönerli ahşap bir merdivenle çıkılmaktadır. Mülkiyeti Hazineye ait bu yapının 1986 yılında Kültür Bakanlığına olan tahsisi kaldırılmış, Şebinkarahisar Belediyesine tahsis edilmiştir. Halen Şebinkarahisar Belediyesine ait olan Atatürk Evi Müzesinde, Atatürk'ün kaldığı esnada kullandığı bazı eşyalar ve yöresel etnoğrafik bazı eserler sergilenmektedir.Teknik ve uzman elemanı olmayan müze, haftanın her günü belediyece görevlendirilmiş memurlarca açık tutulmaya çalışılmaktadır





Şebinkarahisar Kalesi
Şebinkarahisar Ilçe merkezinde bulunan tarihi bir kaledir. Kente hakim bir kayalık üzerinde kurulmuştur. Kuzeydeki iç kale ile Kızlar Kulesi arasındaki geniş alana kurulan kalenin surları sarp kayalıklardan geçirilmiştir. Kaleye kent tarafından sağlam kalmış kesme taş bir kapıyla girilmektedir. Kalenin en sağlam yeri merkezi iç kaledir. Kale içersinde bir çok yapının temelleri mevcuttur, ayrıca çok basamaklı merdivenlerle inilen sarnıçları ve bazı kaya mezarları vardır. Kaleyi çevreleyen sur duvarlarının tamamına yakını yıkıktır. Bazı yerlerde sur duvarı olarak doğal kayalıklar kullanılmıştır. Bölgenin en eski kalelerinden olan Şebinkarahisar Kalesi'nin tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber M.Ö.II. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.

Şebinkarahisar Taşhanlar
Şebinkarahisar Ilçe merkezinde Kalenin kuzey eteğinde yer alan tarihi bir yapıdır. Yerli kara taştan iki katlı, kemerli, tipik Osmanlı Taşhanları mimarisinde yapılmış olan bu taşhanlar da günümüze kadar sağlam olarak gelememiştir. Büyük ölçüde tahribata uğramış olan Taşhanların günümüze gelebilen en sağlam tarafı güney tarafıdır. Kuzey cephesi tamamen yıkılmıştır. Girişin iki yanında, iki katlı kemerli mekanlara, tam ortada ise bir avluya yer verilmiştir. Kuzey cephesinde dışarıya dönük beş adet kemerli dükkan kısımları da mevcuttur ki buralar da büyük ölçüde tahrip olmuştur.

Şebinkarahisar Licese Kilisesi
Şebinkarahisar Ilçesi, Asarcık mevkii, Licese Köyünde bulunan kilisenin 18. yüzyılın ortalarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Kesme taştan yapılmış, merkezi tek kubbeli, haç planlı, üç apsisli bir kilisedir. Ortodoks Kilisesi olarak kullanılmış olan binanın, başında anıtsal bir giriş kapısı mevcuttur. Ayrıca kuzey tarafında bir tali kapısı vardır. Içerde mekan dört adet yuvarlak taş sütün ve iki adet paye taşımaktadır. Ana kapıdan içeri girdikten sonra hemen sağdan ve soldan merdivenlerle ikinci kata çıkılmaktadır. Binanın dışında kuzey batı köşesinde binaya bitişik küçük bir çan kulesine yer verilmiştir. Binanın üzeri orjinalde alaturka kiremitle kaplı iken sonradan çinko saçla kaplanmıştır. Binanın kuzey ve güney cephelerinde üçer adet dikdörtgen pencereye, girişin sağında ve solunda birer , apsislerde ise küçük birer dikdörtgen pencereye yer verilmiştir. Çatının tam ortasında bir kubbe diğer yerlerde ise kırma çatı kullanılmıştır.
Cevapla

“GiRESUN GÖRÜLESI YERLER” sayfasına dön