Bidibidi Yenileniyor !

23 Nisan 2021 tarihinden önce hesabın varsa Şifreni Sıfırlaman gerek: TIKLA ŞİFRE SIFIRLA | Her şeye sana özel olan panelinden ulaşabileceksin. Seni evine bekliyoruz: https://www.bidibidi.com


[YENİLENDİ] Kullanıcı, Kayıt, Üyelik ve Profil Sistemi
[YENİLENDİ] Bidibidi Oyun Bölümü

[BEKLİYOR] Forum, Galeri, Diğer Bölümler


KAYDOL

Tirebolu Doğumlu Ünlüler

Giresunda eğitim, kültür, yaşam...
Cevapla
murtaa_28
KARA LISTE
KARA LISTE
Mesajlar: 207
Kayıt: 18 Tem 2006, 23:54
Konum: hayatın savurdugu yerden

Tirebolu Doğumlu Ünlüler

Mesaj gönderen murtaa_28 »

(Tirebolu 1910-Ankara1980) Yazar Çevirmen
Fransa'da Lyon Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi.(1936) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümüne asistan olarak girdi, Profesörlüğe kadar yükseldi. DTCF dekanı oldu. Devlet TIyatrolarında tiyatro tarihi dersleri verdi.(1936-1947) Milli Eğitim Bakanlığı Tercüme Bürosunda çalıştı.
(1940-1966) 27 Mayıs 1960 tan sonra 5 ay Milli Eğitim Bakanlığı yaptı.
UNESCO yürütme kurulunda Türkiye'yi temsil etti. 1958-1966 yılları arasında bu kurumun başkan yardımcılığına seçildi. Moliere, Musset, Camus gibi fransız yazarlarından 20 ye yakın kitap çevirdi. Tiyatro Tarihi (1938), Fransızca da Yunus Emre (1971), Atatürk ve 30 Ağustos Zaferinin ilk kutlanışı (1972) gibi yapıtları vardır.




SALIH BORA :



(1953 Tirebolu-) Milli Güreşci Güreşe Altınay Klubünde başladı.(1970) Istanbul Demirspor kulubüne geçti.(1975)Spor Akademisini bitirdi. 48 kilo grekoromende Türkiye Şampiyonluğunu sürekli elinde tuttu. Ankara da düzenlenen Balkan Güreş Şampiyonasında 1. (1975 ve 1979), Dünya Şampiyonasında Ikinci (1977, 1982 ve 1983) oldu. Los Angeles Olimpiyatlarında dördüncü olduktan (1984) sonra sporcu olarak sporu bıraktı. Iki kez Sedat Simavi Vakfı Spor Ödülünü kazandı.(1979-1981)

SALIH MEMECAN



"Karikatürist" (1952 Tirebolu)Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünü Bitirdi. Pennsylvania Üniversitesinde doktora çalışması yaptı.Karikatürleri 1968 den başlayarak Umut,Barış, Özgür Insan gazete ve dergilerinde yayınlandı. Amerika'da The Bulletin, Phiadelphia Inquirer gazetelerinde karikatürleri yer aldı.Yurt içinde, Pennsylvania Üniversitesi sanat galerisinde ve New York Türk Evinde kişisel sergiler açtı. Sabah Gazetesinde uzun süre karikatürleri yayınlandı ve yayınlanmaktadır.

ASIM IŞLER

"Ressam"
1941'de Tirebolu'da doğdu. 1966 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümünden mezun oldu. 1969 yılında Devlet Avrupa konkurunu kazanarak 1970-1974 yılları arasında Paris ve Avrupa ülkelerinde mesleki çalışmalar ve araştırmalar yaptı. Bu dönemde kişisel ve grup sergileri açtı. 1974 yılında Istanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde görev aldı. Paris Ulusal Güzel Sanatlar Yüksek Okulu ENSBA, Paris Dekoratif Sanatlar Yüksek Okulu ENSAD ve Sorbone Üniversitesi Plastik Sanatlar Fakültesinde öğretim üyesi ve konuk sanatçı olarak görev yaptı. Halen Mimar Sinan Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan Prof. Işler uluslararası bir çok sergi ve bienallere katıldı.



BURHAN UYGUR




"Ressam" 1940 yılında Tirebolu'da doğdu. 1961'de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümüne girdi. Nurullah Berk Atelyesini ardından 1969 yılında Bedri Rahmi Eyüboğlu atelyesinden mezun oldu. 1970'de Avusturya hükümetinin bursuyla Salzburg Yaz akademisi'nde ressam Corneille ile çalıştı. Yurt dışı sergilerinin yanı sıra Ankara, Istanbul ve Izmir'de 20'ye yakın kişisel sergi düzenledi. Toplam 6 ödülü olan Burhan Uygur 1992 yılında vefat etti. Eserleri bir çok kurum ve özel kolleksiyonlarda yer almaktadır.



HÜSEYIN AVNI ALPASLAN


Hüseyin Avni Alparslan 1877 yılına Tirebolu’da doğdu. 1899 yılında Harp okuluna giren Hüseyin Avni ALPARSLAN, piyade teğmen olarak bu okulu bitirdi. 1903 ve 1904 yıllarında Trakya’da faaliyet gösteren Rum ve Bulgar komitacılara karşı bu bölgede yaşayan halkı korumaya çalıştı. 1912 yılında Balkan Savaşlarına katıldı. Birinci Dünya Savaşında, Şark Cephesinde bölük ve tabur komutanlığı yaptı. Daha sonra Giresun Askerlik Şubesi Başkanlığına atandı. Bu görevle birlikte Giresun Kaymakamlığını da birlikte yürüttü. 1919 yılında Rum çetelerinin yürüttüğü faaliyetlere karşı, Giresun Gönüllü Alaylarının teşekkülünde önemli hizmetleri oldu. Daha sonra 42. Gönüllü Alay Komutanlığına getirildi. 42. Alay Komutanı olarak, Samsun ve çevresi ile Karadeniz kıyı şeridinin iç kesimlerinde katliam yapan Rum çetelerini etkisiz hale getirdi. Hüseyin Avni ALPARSLAN, istiklal savaşında sadece kılıcıyla hizmet etmeyip, aynı zamanda yazılarıyla da Türk halkını aydınlatan bir yazar olmuştur. Giresun’da Askerlik Şubesi Başkanlığı sırasında, Türk dili ve kültürü hakkında yazılar yazmıştır. Komutanı olduğu 42. Gönüllü Alayının başında Sakarya Meydan Savaşına katılan Hüseyin Avni ALPARSLAN, bu savaş sırasında 30 Ağustos 1921 günü şehit oldu..


HULKI CEVIZO?LU


Türkiye'nin başarılı TV program yapımcısı Hulki Cevizoğlu (1958) A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde "Siyasi Bilim" lisansı ve "Işletmecilik" Yüksek lisansını tamamladı. Londra'da yabancı dil eğitimi gördü. Gazeteciliğe başladığı Hürriyet'te aralıksız 8 yıl çalıştıktan sonra çeşitli basın kuruluşlarında muhabir ve yönetici olarak görev yaptı. 1994'te başladığı "Ceviz Kabuğu" programını Atv de sürdürüyor. Hulki Cevizoğlu'nun programları yüksek öğretimde bazı derslerde incelenmekte ve bazı doktora tezlerinde kaynak oluşturmaktadır.



GÖKHAN SEMIZ "Grup Vitamin"


"Grup Vitamin"in beyni olan müzisyen Gökhan SEMIZO?LU'nu 1998 yılında acı bir trafik kazasında yitirdik. Belen köyünden olan Gökhan SEMIZO?LU hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayın. Gökhan Semiz







NECDET ŞEN "Minik Neco, Hızlı, Hızlı Gazeteci"


Türkiye'nin en yetenekli çizerlerinden biri. Herkes onu "huysuz" bir çizer olarak tanıyor. Aslında öyle mi? Hadi bir zahmet Derkenar Web Dergisine gidelim ve "Dilin Kemiği"ndeki yazılarının tümünü okuyalım. O aynı zamanda ülkemizin "en" aydınlarından biri. Doğru bildiklerini ve düşündüklerini, hiçbir hesap yapmadan savunan; kral çıplak diyebilen; bir aydın sanatcı (ve kedisever:))
Bakın kendini nasıl tanıtıyor:

"O bi kere canavar değil, ordinaryüs, vantrilog, astronot, maharaja, guru, koreograf, kompozitör, laparoskop, malta şövalyesi, brunei sultanı ve nevada ranceridir. En yakın arkadaşları Doktor Salloso ve Porofosor Oklitüs olup, jakoben kemalistleri gördüğü her yerde kafa derisi kaşınmaktadır. Uyuz olduğu kişilerin alnına kılıcıyla Z harfi çiziktirmesiyle ve ustaca kement atmasıyla ünlüdür. Hakeza, kripton elementini hissedince halsiz düşmesine rağmen, ıspanak yediği an bu halsizliğinden eser kalmaz. En beğendiği kadınlar Dalton Ana, Kalamiti Ceyn, Suzi, Safinaz, Bayırgülü, Tansu Çiller ve Rahşan Ecevit olup, Tommiks ile Zagor'u da dünya ahiret kızkardeşi olarak görür. O var ya o, Kimmeryalı Konan'a bile posta koymuş adamdır! Falan şehirde doğmuş, şu şu şu okullardan en birincilikle mezun olmuş, şu tarihte kılıç kuşanmış, falan zamanda filân yerdeki fişmekân ödüllerin hepsini toplamış, evine yığmıştır. Bu siteyi yapıp eden bu mühim şahsiyetin aldığı madalya, berat, plaket, altın anahtar, fahrî doktora ve takdirnamenin, doğradığı Bizanslının, fethettiği kalenin, geceleyin penceresinden girdiği dilberlerin ve indirdiği ayetlerin haddi hesabı belli olmamakla birlikte, kendisi pek bir mütevazı olduğundan, bunları sayıp dökme gereği duymamaktadır.

ATA YAKUP KAPTAN

"Grafik Sanatcısı-Öğretim Elemanı"
1972 yılında Tirebolu'da doğdu.(Yeniköy Mh.)
19 Mayıs Üniversitesinden mezun oldu. Halen Malatya Inönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi bölümü Grafik ASD'da öğretim elemanı olarak çalışmaktadır.


AYHAN YÜKSEL

Tarihci Yazar
Tirebolu'da doğdu (1951). Istanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalı'nda Yüksek Lisans Programını tamamladı. Çeşitli mahalli yayınlarda (Yeşilgiresun, Espiye Gündemi, Güzel Ordu Gazeteleri; Giresun, Görele Lisesi Dergileri) ve akademik dergilerde (Türk Dünyası Tarih Dergisi, Türk Kültürü Incelemeleri, Tarih ve Medeniyet, Osmanlı Araştırmaları, Tarih ve Toplum) yazıları yayımlanmış, Prof. Dr. Faruk Sümer'in Tirebolu Tarihi'nin (Istanbul 1992) yazılmasında bulunmuştur.

Giresun ve Tirebolu Belediyelerinin düzenlediği sempozyumlarda koordinatörlük görevinde bulunmuş ve yayım kurulunda yer almıştır. Ayrıca, Prof. Dr. Faruk Sümer'in Türk Devletleri Tarihinde Şahıs Adları, I-II (Istanbul 1999) isimli eserini yayıma hazırlamıştır.
Giresun kültürüyle ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı Tirebolu Belediye Başkanlığı, Maltepe Giresunlular Derneği, Giresun Dergisi, Tirebolu Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nce plaketle ödüllendirilmiştir.
Giresun Tarihi Yazıları (Istanbul 2002) ve "TIREBOLU Bir Sahil Kasabasının Sosyal ve Ekonomik Tarihi 1788-1858" Kitabevi Yayınları, (Istanbul 2003) isimli çalışmaları kitap olarak basılmış; Geçmişten Cumhuriyete Kadar Tirebolu Ünlüleri ve Tirebolu Belediye Teşkilatı adlı eserler üzerinde çalışmaktadır.


Prof.Dr.Turan KARADENIZ

Öğretim Üyesi
03.03.1964 tarihinde Giresun’un Tirebolu ilçesinde doğdu. Ilk okulu Tirebolu’da, orta ve lise öğrenimini Trabzon’da tamamladı. Lisans: 1987 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü'nden Ziraat Mühendisi olarak mezun oldu. Yüksek Lisans: 1987 yılı Eylül ayında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim dalında yüksek lisans programına başladı ve 1989 Eylül ayında Ziraat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Doktora: 1989 yılı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim dalında Doktora programına başladı ve 1993 yılı Mayıs ayında Doktora programını tamamlayarak Ziraat Doktoru ünvanını aldı. Yrd.Doç.Dr.: Temmuz 1993'de Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne Yardımcı Doçent Doktor olarak atandı. Doç.Dr.: 24.Kasım.1997'de Doçent oldu. Prof. Dr. :22 Ekim 2004'de Profesör oldu. 7-11 Mayıs 2001 tarihleri arasında Ispanya'da yapılan 2.Uluslararası Incir Sempozyumuna ve 11-13 Nisan 2002 tarihleri arasında Ispanya'da düzenlenen 1.Uluslararası Yenidünya sempozyumuna tebliğli olarak katıldı. 23-25 Ekim 2003 tarihinde Ordu’da gerçekleştirilen Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumunda düzenleme kurulu ve bilim kurulu üyesi olarak görev aldı. Yurt içinde yapılan Meyvecilikle ilgili çok sayıda kongre ve sempozyuma tebliğli olarak katılan araştırıcının yurtdışı ve yurt içi dergilerinde olmak üzere 80'in üzerinde bilimsel araştırması yayınlanmıştır. Halen aynı fakültede Öğretim Üyesi olarak görev yapmakta olan araştırıcı, Ingilizce bilmekte, evli ve iki çocuk babasıdır.
Kullanıcı avatarı
BIDIBIDI
Web Master
Web Master
Mesajlar: 8611
Kayıt: 01 Haz 2006, 03:01
İletişim:

Mesaj gönderen BIDIBIDI »

çok güzel yapmışsın buraları, ellerine sağlık..

fakat 1. ünlü kim, çıkaramadım.. ismi yazmıyorda..

paylaşım için sağol.
Cevapla

“GiRESUN EĞiTiMi-KÜLTÜRÜ” sayfasına dön