Bidibidi Yenileniyor !

23 Nisan 2021 tarihinden önce hesabın varsa Şifreni Sıfırlaman gerek: TIKLA ŞİFRE SIFIRLA | Her şeye sana özel olan panelinden ulaşabileceksin. Seni evine bekliyoruz: https://www.bidibidi.com


[YENİLENDİ] Kullanıcı, Kayıt, Üyelik ve Profil Sistemi
[YENİLENDİ] Bidibidi Oyun Bölümü

[BEKLİYOR] Forum, Galeri, Diğer Bölümler


KAYDOL

BOYUN AĞRISI ÇEKENLERE

Mutlu yaşamak için en gerekli şeyi, sağlımızı tehlikeye atmayalım...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
BIDIBIDI
Web Master
Web Master
Mesajlar: 8611
Kayıt: 01 Haz 2006, 03:01
İletişim:

BOYUN AĞRISI ÇEKENLERE

Mesaj gönderen BIDIBIDI »

Çoğu zaman önemsemediğimiz ya da ağrı kesiciyle geçiştirdiğimiz boyun ağrıları, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor...

Yaşamının bir döneminde boyun ağrısından yakınmayan insan neredeyse yok denilecek kadar azdır. Çoğu zaman önemsenmeyen veya bir ağrı kesiciyle dindirilen boyun ağrıları kişilerin günlük yaşam aktivitelerini etkileyerek yaşam kalitelerini bozuyor. Boyun omurgasını oluşturan kemiklerin, eklemlerin, omurların arasında yer alan disklerin ve omurga etrafındaki kas ve bağların bozukluğu sonucu oluşan boyun ağrılarının pek çok nedeni bulunuyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hilal Yıldız "Boyun ağrısına yol açan hastalıklarda ağrı, bazen sadece ensededir. Bazen de enseden başa, sırta, kollara ve hatta göğse doğru yayılabilir. Sıklıkla hastanın boyun hareketlerinde kısıtlılık oluşur" diyor.

Nasıl önlemler alınmalı?
Boyun ağrısının önüne geçebilmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Öncelikle boyun duruşunun düzgün olması ve boyun-sırt bölgesinin güçlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca boyunda travmadan ve tekrarlayıcı stresten kaçınma, düzgün beslenme ve fiziksel aktivite yapma, sigarayı bırakmak, iş yerinde ergonomik düzenlemeler yapmak da boyun ağrısını önleyebilecek diğer önlemler arasında.

Tedavi yöntemleri
Çoğu boyun fıtığı olgularının ameliyat dışı yöntemlerle iyileşebildiğini ifade eden Dr. Hilal Yıldız, boyun fıtığı nedeniyle mesane ve bağırsak fonksiyonlarında bozulma, tedaviye rağmen kas gücü ve duyu kusurunun ilerlemesi, sinir kökü baskısına bağlı ağrının tedavi ile giderilememesi gibi durumlarda cerrahi tedavi uygulandığının altını çiziyor ve tedavi yöntemlerini sıralyor.

- Fizik tedavi: Olguların çoğunda fizik tedavi ile düzelme sağlanabilir. Kas gevşemesi ve yumuşak doku ağrılarını gidermek için yüzeysel ısı, derin ısı sinir kökü ağrılarının ve baskısının azaltılması için traksiyon yöntemleri kullanılır.
- İlaç tedavisi: Boyun ağrılarında ağrı kesiciler, kas gevşetici ilaçlar, uyku düzenleyici ve antidepresan ilaçlar kullanılabilir. İlaç tedavisinin hekim tarafından düzenlenmesi gereklidir.
- Elle tedavi: Bazı olgularda elle yapılan tedaviler olan spinal mobilizasyon ve manipulasyon tedavileri de oldukça yüz güldürücüdür. Ancak mutlaka bu konuda eğitimli ve deneyimli hekimler tarafından uygulanmalıdır.
- Boyunluk: Boyun ağrılarında özellikle akut dönemdeki boyun zedelenmelerinde boyunluk verilebilir. Uzun süreli veya devamlı kullanımda boyun kaslarında zayıflama ve boyun hareketlerinde kısıtlılık gelişebileceği için kısa süreli kullanım önerilmektedir.
- Rehabilitasyon: Hangi tedavi uygulanırsa uygulansın, kalıcı bir iyileşme için doktor tarafından düzenlenen boyun egzersiz programı tedavinin esasını oluşturur.

Bunlara dikkat!
Çalışmanıza sık ara verin. Masada veya arabada otururken kısa aralar verip ayağa kalkın, kısa yürüme ve gerinme egzersizleri yapın.
- Çalışma sandalyenizi ve bilgisayarınızı ayarlayın. Otururken kalçalarınızın hizası dizlerinizden hafifçe daha yukarıda olmalı, baş ve boyun doğru pozisyonda bulunmalı.
- Çok sayıda veya kalın yastıkla yatmayın, televizyon izlerken kanepenin koluna başınızı dayayıp uyuyakalmayın!
- Telefonun ahizesini omuz ile boynunuzun arasına sıkıştırarak konuşmayın.
- Germe ve güçlendirme egzersizleri yapın. Omurga sağlığı için yürüyün ve yüzün
Cevapla

“Sağlıklı Yaşam” sayfasına dön