www.bidibidi.com
*Kuru Temizleme Gerçeği*

Kazara giysisinin üzerine kerosen döken Joly Belin adinda bir Fransiz, hayretle bunun giysisinin üzerindeki lekeyi temizledigini görür. Bu isin üzerine giden Belin, 1840’li yillarda Paris’te ilk kuru temizleme isletmesini açar.

Bu temizlemeye her ne kadar kuru temizleme deniyorsada kuru olarak yapilmayan; ancak su, sabun, deterjan v.b. çözücüler kullanilmadan; perkloroetilen kimyasal çözücüsünün kullanilmasiyla yapilan temizlemedir.

Baslangiçta kuru temizlemede çözücü madde olarak gaz ve kerosen kullaniliyordu. Günümüzde ise hemen hemen tüm dünyada “perkloroetilen” veya kisaca “perk” diye tanimlanan bir çözücü kullanilmakta.

Giysilerinizi evde çamasir makinesinde yikarken kirleri çözen madde sudur. Ancak örnegin yünlü kumaslarda oldugu gibi, birçok kumas türünde su etkili olmayabilir. Kuru temizlemede suyun yerine bir petrol ürünü kullanilir. Insanlarda islaklik, suyla temas anlaminda algilandigindan bu isleme kuru temizleme denilir. Aslinda olay kuru ortamda yapilmaz.

Elbiseler, kuru temizleyicide su yerine bu çözücü ile temizlenir. Çözücü buharlasmasin, havayi kirletmesin ve tekrar kullanilabilsin diye her seferinde bir yerde toplanir. Bu sekilde temizlenen giysiler, ütülenince yeni gibi dururlar.

Kuru temizlemenin avantajlarindan biri de kumaslarin çekmelerine ve sekillerini kaybetmelerine yol açmamasidir.

Bu temizlemede kullanilan perkloroetilen, HIDROFILIK özellige sahip (su emerek sisen, kisalan kumaslar) tekstil liflerini bozmaz. Kumas liflerinin temizleme sirasinda aldiklari bu kimyasal madde, kurutma esnasinda uçar. Çünkü perkloroetilen, 70 derecede buharlasarak, kumasi bozmadan, kumas üzerinde ve bünyesinde su gibi nemlilik birakmadan, suda oldugu gibi kumasi sisirip kisaltmadan ve çektirmeden kumasi kendi normal boyutunda birakarak buhar olarak terk eder.

Üretici firmalarin, giysilerin etiketlerine “sadece kuru temizleme” seklinde ikaz yazmalarinin ana sebebi, garanti süresince geri almak zorunda olduklari giysileri, çekme ve deformasyon tehlikesinden korumak içindir.

NEDEN KURUTEMIZLEME?
Çünkü; santrifüjlü makinalar, direkt güneste kurutma ve ütüleme giysilerinize zarar verir, ömrünü kisaltir. Ayrica, geleneksel yöntemlerle yapilan temizlik isleminin yeterli hijyeni saglamasi mümkün degildir.
*Yünlüler; keçelenmeye ve sararmaya egilimlidir.
*Pamuklularin; renkleri dayanikli degildir.
*Ipeklilerde; lekelerin çikmasi çok zordur, ütülenmesi risklidir.
*Asetat,rayon ve viskozlar; kolayca deforme olur, yanabilir.
*Astarli giysi ve esyalarin; elde ve makinada yikanmasi risklidir, deforme olabilir.

Yazar : *CİCİKIZ*

10:51

[Genel Uyarılar]   [Kaynaklar]   [İletişim]   [Reklam]
[BidiBidi Ana Sayfası]   [BidiBidi Forum Sayfası]   [BidiBidi Resim Galerisi]   [BidiBidi Flash Oyun Galerisi]
[BidiBidi İL İL - Bölge Bölge TÜRKiYE]   [BidiBidi Yemek Tarifleri]   [Tarihte Bugün Sitesi]

(Bu sayfa Özel Kodlamalarımızla Oluşturulmuştur, Tüm Hakkı Saklıdır !)
ip Numaranız : 38.103.63.17
04 Temmuz 2008


Web - Logo - Tema Tasarımı ; BidiBidi Design 2008 ©